Kortikofobi: Frygten for kortikosteroider

Frygten for kortikosteroider er vokset indenfor de seneste årtier. Denne medicin kan have forskellige vigtige bivirkninger, men de finder ofte sted, når man ikke tager den korrekte dosis eller man misbruger dem i længere tid.
Kortikofobi: Frygten for kortikosteroider

Sidste ændring: 12 oktober, 2020

Kortikofobi eller frygten for kortikosteroider kan blive defineret som frygt og afvisning af en specifik type medicin: Kortikosteroider. Dette sker oftere og oftere, når disse substanser bliver brugt som en creme til at behandle atopisk dermatitis hos børn.

Ifølge nogle statistikker er mellem 20 og 83% af patienter med atopisk dermatitis bange for kortikosteroider. Spændvidden er meget stor, men som du kan se, dækker det nogle gange de fleste forbrugere.

Det mest slående ved det er, at der også er en stor del af sundhedsfagfolk, som også er bange for kortikosteroider. Disse lægemidler er dog den bedste løsning til at behandle mange forskellige lidelser, selvom de kan forårsage bivirkninger i visse tilfælde. Ligeledes er der mange myter, som nærer kortikofobi.

Hvad er kortikosteroider?

Mennesker udskiller naturligt kortikosteroider gennem binyrerne og ved at bruge kolesterolmolekyler. Gennem denne proces laver vores kroppe to typer af kortikosteroider også kendt som kortikoider.

Alle disse naturlige substanser tjener derudover et uendeligt antal funktioner, blandt hvilke omdannelse af kulhydrater og proteiner og regulering af immunsystemet og stressreaktionen skiller sig ud.

Den første type af disse naturlige kortikosteroider indeholder 21 kulstofatomer. Disse er også opdelt i to grupper. Den første gruppe er glukokortikoider, hvor vi kan finde kortisol og hydrokortison. Den anden gruppe er mineralkortikoider, hvor der blandt andet er aldosteron.

Den anden gruppe af kortikosteroider, som kroppen producerer, er dem, der har 19 kulstofatomer. Disse udgør hormoner såsom androgen og østrogen.

Syntetiske kortikosteroider er lægemidler, som stimulerer funktionen af naturlige kortikosteroider. Selvom de kopierer funktionen af disse hormoner, er de dog meget mere kraftfulde end naturlige kortikosteroider. Af den grund bliver de brugt til at behandle forskellige lidelser såsom dermatitis, høfeber, astma og psoriasis.

Du vil måske være interesseret i at læse: Hvad er atopisk dermatitis?

Kvinde med astmamedicin

Bivirkninger ved kortikosteroider

Hvis man bruger kortikosteroider korrekt med den passende dosering og i kort tid, så er det generelt meget sjældent, at man vil opleve bivirkningerBivirkninger kan dog dukke op, hvis man ikke følger vejledningen og bruger dem i længere tid eller større mængder end anbefalet af medicinsk videnskab.

Nogle bivirkninger ved kortikosteroider er nævnt nedenstående:

  • Vægtøgning: De forårsager væskeophobning og ændrer omdannelsen af lipider, hvilket kan forårsage unormal spredning af fedt i kroppen. Denne effekt finder dog kun sted efter længerevarende anvendelse.
  • HudlidelserEns hud bliver tyndere og mere sart. Der kan opstå strækmærker eller udspiling af blodårer. Man vil måske miste farve i huden eller opleve hypopigmentering, hypertrikose eller overdreven hårvækst på unormale steder.
  • Øgning i ens koncentration af blodsukkerKortikosteroider ændrer omdannelsen af glukose, og med tiden forårsager det en øgning i blodsukkerniveauet.

Der er rapporteret tilfælde af øget blodtryk og en øget risiko for at lide af knogleskørhed. Det øger også risikoen for at få infektioner, forårsager nervøsitet og humørsvingninger, og det kan også påvirke udviklingen af grå stær.

Person kommer creme på finger trods frygten for kortikosteroider

Kortikofobi: Frygten for kortikosteroider

Alle disse mulige bivirkninger er det, der forårsager kortikofobi. Som vi allerede har nævnt, når man anvender disse lægemidler med korrekt dosering og i en passende tidsperiode, så er det dog meget usandsynligt, at man vil se disse bivirkninger.

I de fleste tilfælde dukker de skadelige effekter kun op efter længerevarende anvendelse over flere år. Af den grund bør reaktionen på disse risici ikke være en irrationel frygt, men ansvarlig anvendelse af disse lægemidler, hvor man tager alle forbehold, når man anvender dem.

Ligesom der er flere risici, der kan bevises, er der også dukket adskillige ubegrundede myter op. En af dem siger, at disse lægemidler stopper børns udvikling af hjernen. Der er ingen videnskabelige beviser til at opbakke denne overbevisning, men alligevel mener mange personer, at det er rigtigt, og det øger frygten for kortikosteroider.

Hav dette i baghovedet vedrørende frygten for kortikosteroider

Det er vigtigt at anvende medicin ordentligt og at kende bivirkningerne for at være i stand til at forebygge dem. Problemet med frygten for kortikosteroider er dog, at det får nogle personer til at undgå dette lægemiddel for enhver pris, hvilket besværliggør eller forhindrer behandling af bestemte lidelser.

Det er én ting af være forsigtig, men frygt baseret på fordomme og ikke fakta er noget helt andet. Det er altid bedst at tale med sundhedsfagfolk for at fjerne enhver tvivl.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Capdevila, E. F. (2004). Fobias y filias en el tratamiento con corticoides tópicos. Piel, 19(8), 405-6.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.