Hvad er atopisk dermatitis?

Atopisk dermatitis er en hudlidelse, som er blevet mere gængs de seneste år. En femtedel af alle børn lider nu af det. Selvom det ofte påvirker børn, kan det dog manifestere sig i en hver alder.
Hvad er atopisk dermatitis?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Atopisk dermatitis, også kendt som eksem, er en hudlidelse, som forårsager rødme og kløe. Det er mere gængst hos børn. Det kan dog manifestere sig i en hver alder. Det er generelt kronisk, men det kan forsvinde i bestemte perioder og derefter komme tilbage.

På nuværende tidspunkt, mener eksperter, at denne sygdom påvirker omkring 20% af børn i hele verden. Selvom det er en smule mere gængst i udviklede lande på den nordlige halvkugle, opstår det i hele verden. Mellem 3 og 5% af børn med atopisk dermatitis vil fortsætte med at lide af det, indtil de når voksenalderen.

Forekomsten af denne lidelse er også stigende. Det skyldes effekterne af miljøforurening og usunde vaner. For eksempel, kan konstant stress og dårlig søvn gøre det værre. Selvom eksperter endnu ikke har fundet kuren for denne sygdom, er der flere igangværende undersøgelser.

Hvad er atopisk dermatitis?

Kvinde med rød kløe på hals

Atopisk dermatitis er en hudlidelse, som forårsage rødme og kløe på forskellige områder af huden. Derudover, er det et gængst resultat af overdrevet tørhed.

Atopisk dermatitis er en lidelse, som manifesterer sig som rødme og kløe på huden. Atopisk hud er kendetegnet ved dets tørhed. Det fører til afskalning og irritation, hvilket forårsager symptomer såsom generende kløe. Nogle gange fører det til fremkomsten af små væskende knopper.

Ifølge the Spanish Pediatric Association, kan atopisk dermatitis blive klassificeret i tre grupper:

 • Babyer og nyfødte: Dette begynder at manifestere sig i fem-måneders alderen. Det opstår primært i ansigtet, undtagen munden, næsen og området omkring øjnene. Nogle gange dukker det også op i hovedbunden, på ører og ovenpå hånden. Det forårsager konstant kløe.
 • Barndommen: Dette er en type af atopisk dermatitis, som begynder omkring to-års alderen og fortsætter indtil syv-års alderen eller puberteten. Selvom det for det meste opstår på albuer og knæ, kan det dukke op alle steder på kroppen.
 • Voksne: Denne type af atopisk dermatitis manifesterer sig i puberteten og er kendetegnet ved plamager på huden, generelt med hudafskalninger. Det rammer primært også på bagsiden af hånden, huden på håndleddene, benene og fødderne.

Denne artikel vil måske interessere dig: Forskellen på atopisk og seboroisk eksem

Årsager

Videnskaben har ikke kunnet udpege årsagerne til denne sygdom. Alligevel ved vi, at flere faktorer kan påvirke udviklingen af den eller forværringen af den. Disse faktorer er:

 • Genetik. Indtil nu, mener eksperter, at den primære årsag til atopisk dermatitis er genetisk prædisposition. Børnene til forældre, der lider af høfeber, har større sandsynlighed for at udvikle lidelsen.
 • Moderens alder. Jo ældre moderen er ved fødslen, jo større er sandsynligheden for, at barnet vil lide af atopisk dermatitis.
 • Miljøet. Sygdommen opstår oftere i forurenede byer med koldt vejr. Det er også mere gængst i støvede områder eller hvor folk ryger.

Ligeledes, ved eksperter, at stress og søvnløshed kan udløse lidelsen. Sved lader også til at påvirke det, samt anvendelsen af nylon eller uldklæder. Denne sygdom opstår ofte hos folk med fødevareallergier eller andre typer af allergi.

Symptomer og diagnose

Kvinde med atopisk dermatitis har udslæt på halsen

Symptomerne på atopisk dermatitis inkluderer hudlæsioner med et tørt, rødligt udseende. Alvorligheden varierer fra patient til patient.

Det primære symptom på atopisk dermatitis er hudlæsioner. De har et skorpet og rødligt udseende. De er også ledsaget af meget intens og længerevarende kløe.  Dette fører ofte til følelsesmæssige problemer på grund af, hvor generende kløen er.

Hos nyfødte er læsionerne vesikulære og ekssudative. Hos børn, ser læsionerne tørre, læderagtige og tykke ud. Hos voksne, er læsionerne også læderagtige og er hyper- eller hypopigmenterede. Med andre ord, har de enten lidt for lidt eller lidt for meget farve.

Dem, der lider af denne sygdom i en længere periode, har en øget risiko for at udvikle grå stær i alderen mellem 20 og 30. Eksperter ved stadig ikke hvorfor. De har også større sandsynlighed for at udvikle eczema herpeticum, hvis de får herpes simplex virus.

En medicinsk professionel kan som regel diagnosticere sygdommen ved blot at se på patientens hud. En hudundersøgelse og analyse af medicinsk historie er som regel nok. Nogle gange, udfører en medicinsk professionel nogle tests med plastre. En laboratorietest er dog sjælden nødvendig.

Oplever du symptomer på denne lidelse? Hvis ja, så bør du gå til en betroet dermatolog så hurtigt som muligt. Den professionelle vil være ansvarlig for ordentlig diagnose og behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Garnacho-Saucedo, G., Salido-Vallejo, R., & Moreno-Giménez, J. C. (2013). Actualización en dermatitis atópica. Propuesta de algoritmo de actuación. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(1), 4-16.
 • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96–120.
 • Barnes KC. An update on the genetics of atopic dermatitis: scratching the surface in 2009. J Allergy Clin Immunol. 2010;125(1):16–31. doi:10.1016/j.jaci.2009.11.008
 • Thomsen SF. Atopic dermatitis: natural history, diagnosis, and treatment. ISRN Allergy. 2014;2014:354250. Published 2014 Apr 2. doi:10.1155/2014/354250
 • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2019 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/
 • Kapur S, Watson W, Carr S. Atopic dermatitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14(Suppl 2):52. Published 2018 Sep 12. doi:10.1186/s13223-018-0281-6
 • Wen, H.-J., Chen, P.-C., Chiang, T.-L., Lin, S.-J., Chuang, Y.-L., y Guo, Y.-L. (2009) Predecir el riesgo de dermatitis atópica infantil temprana por factores hereditarios y ambientales. British Journal of Dermatology, 161 (5), 1166-1172. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.