Årsager og symptomer på strubebetændelse

Strubebetændelse er en lidelse, som har mange årsager. I denne artikel kan du læse om årsagerne og symptomerne på strubebetændelse.
Årsager og symptomer på strubebetændelse

Sidste ændring: 29 oktober, 2020

Strubebetændelse er betændelse i slimhinden i struben, som er organet, der er ansvarligt for at lade luft blive åndet ind og ud. Det er det vigtigste område for produktionen af lyde, fordi stemmebåndet sidder her. Hvad er de forskellige symptomer på strubebetændelse?

Ifølge eksperter fra Spanish Society of Otorhinolaryngology (SEORL) er denne lidelse anset som akut, hvis patienten kommer sig efter en kort periode (timer eller dage). Hvis symptomerne varer i mere end tre uger, er tilfældet kronisk.

Som du vil kunne se i denne artikel, er strubebetændelse en meget gængs sygdom, som typisk er forårsaget af en virus. Det er derfor, det er essentielt at kende til de forskellige årsager og symptomer på strubebetændelse. Nedenstående vil vi fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide om det.

Forekomst af sygdommen hos den almene befolkning

Det er essentielt at kende til epidemiologien for strubebetændelse, hvilket er, hvem det rammer og dets forekomst (antal smittede personer i befolkningen), for at kunne behandle det. Epidemiologiske studier giver en række meget interessante data:

Som du har set, er dette en sygdom, som rammer børn oftere. Det skyldes det faktum, at små børn under seks år har en højere glottis og et mindre fibrøst submukøst væv, hvilket er faktorer, som prædisponerer dem for infektion.

Mand med ondt i halsen

Måske du også vil være interesseret i at læse: Løsninger til at lindre ondt i halsen

Årsager og symptomer på strubebetændelse

Videnskabelig forskning siger, at forskellige årsager kan producere strubebetændelse hos befolkningen. Det er de følgende:

 • Infektiøse. På grund af vira (forkølelse, influenza eller herpes), bakterier (mycoplasma eller difteri) eller svamp (candidiasis eller aspergillose).
 • Ikke-infektiøse. På grund af allergier, skader, medicin eller autoimmune sygdomme.

Viral strubebetændelse

Ifølge adskillige studier forårsager parainfluenza vira 1, 2 og 3 65% af alle tilfælde. Influenza A og B vira (som kaldes influenza) og adskillige typer af adenovira er gængse årsager.

Disse patogener er forbundet med infektioner i de øvre luftveje, hvilket fører til typiske kliniske manifestationer af influenza. Nogle af dem er:

Disse symptomer stammer fra betændelsen i slimhinden i struben, som er rød og med ophobning af overskydende væske. Med hensyn til behandling bør patienterne hvile stemmen og anvende feberstillende og smertestillende midler.

I akutte tilfælde går denne sygdom væk af sig selv. Det forsvinder faktisk efter nogle få dage. Immunsystemet bekæmper patogenet, og det har ikke permenante effekter.

Bakteriel strubebetændelse

Det er mindre gængs end viral strubebetændelse. Ifølge flere bibliografiske kilder kan denne variation også gå over af sig selv og er hurtig at behandle.

En af de mest gængse årsager er mycoplasma bakterien, som der er mere end 100 forskellige arter af. Symptomerne er meget lig dem, som vi nævnte ovenstående: Feber, tør hoste, smerter, når man synker, og ændring i nogle af stemmens akustiske egenskaber.

I disse tilfælde er behandlingen baseret på antibiotika. Erythromycin, clarithromycin og azithromycin er effektive til at slå en bakterie ihjel i struben.

Ikke-infektiøs strubebetændelse

Nogle tilfælde af denne sygdom er ikke forårsaget af patogener, hvilket vil sige, at strubebetændelsen ikke er forårsaget af mikroorganismer, men på grund af overanstrengelse eller miljøet, som omgiver personen:

 • Allergier. Akut betændelse i stemmebåndet og resten af slimhinden i struben efter indånding af allergifremkaldende stoffer. Det forårsager forskellige symptomer lige fra rømmen til alvorlig obstruktion i luftvejene.
 • Indånding. Ved direkte kontakt mellem vævene i struben og skadelige elementer såsom røg eller meget varm luft. Det er gængs for brandofre og brandmænd.
 • På grund af trauma eller anstrengelse af stemmen. Irritation i struben forårsaget af et slag eller vedvarende overanstrengelse af stemmebåndet.
Kvinde oplever symptomer på strubebetændelse

Hvad man bør huske på omkring årsager og symptomer på strubebetændelse

I denne artikel forklarede vi, at strubebetændelse er en lidelse med mange sider, eftersom den har forskellige årsager, der kan være alt mellem infektiøse substanser til simple skader. Uanset hvad forårsager de alle gængse symptomer såsom ændret stemme og tør hoste.

På grund af det faktum, at infektiøse variationer er de mest gængse, er de overført mellem befolkningsgrupper ved direkte kontakt eller indånding af væske. De manifesterer sig derfor med bestemte epidemiologiske mønstre, og de forekommer oftest om vinteren og efteråret.

Denne lidelse i luftvejene er ret gængse for små børn. Der er dog ingen grund til bekymring, eftersom det typisk går væk af sig selv. Men hvis symptomerne varer ved i mere end to uger, er det essentielt, at man går til en læge.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor hoster vi? Årsager og forebyggelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor hoster vi? Årsager og forebyggelse

Hvorfor hoster vi? Det er en forsvarsmekanismer til at komme af med fremmedlegemer i luftvejene. Det kan også være en infektion eller sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Laringitis agudas de adulto, Hospital de Mérida. Recogido a día 12 de agosto en https://seorl.net/PDF/Laringe%20arbor%20traqueo-bronquial/102%20-%20LARINGITIS%20AGUDAS%20DEL%20ADULTO.pdf
 • Tapiainen, Terhi, et al. “Finnish guidelines for the treatment of laryngitis, wheezing bronchitis and bronchiolitis in children.” Acta Paediatrica 105.1 (2016): 44-49.
 • Basanta, M. A. (2003). Laringitis aguda (crup). An pediatría [Internet]1(S1), 55-61.
 • Alvo, Andrés, et al. “Conceptos básicos para el uso racional de antibióticos en otorrinolaringología.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 76.1 (2016): 136-147.
 • Stachler, Robert J., and James P. Dworkin-Valenti. “Allergic laryngitis: unraveling the myths.” Current opinion in otolaryngology & head and neck surgery 25.3 (2017): 242-246.
 • Temprano, M. M., & Hinojal, M. T. (2017). Laringitis, crup y estridor. Pediatr Integr21(7), 458-64.
 • Bustos, M. F., Guzmán, M., & Galeno, C. (2014). Laringitis aguda obstructiva o crup viral. Rev. Hosp. Clin. Univ. Chile25(3), 253-257.
 • Adetona, Olorunfemi, et al. “Review of the health effects of wildland fire smoke on wildland firefighters and the public.” Inhalation Toxicology 28.3 (2016): 95-139.
 • Garate, A., Valenzuela, P., & Casar, C. (1987). Laringotraqueobronquitis aguda bacteriana. Revista chilena de pediatría58(6), 472-478.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.