Normale blodsukkerniveauer hos børn

Opretholdelse af korrekte niveauer af blodsukker hos børn er afgørende for deres korrekte fysiske og mentale udvikling. Hvad skal du ellers vide om det? I denne artikel forklarer vi alt.
Normale blodsukkerniveauer hos børn
Elisa Martin Cano

Skrevet og kontrolleret af læge Elisa Martin Cano.

Sidste ændring: 22 oktober, 2022

Blodsukkerniveauer hos børn er et emne, der kræver særlig opmærksomhed. Som mange mennesker ved, bruger alle glukose som en energikilde. På grund af dette spiser vi forskellige typer sukker, som vores kroppe nedbryder til glukose, som bevæger sig gennem blodet for at blive brugt af cellerne.

Både hos voksne og børn er der blodsukkerniveauer, der betragtes som normale for at sikre, at alt fungerer, som det skal. Hvad skal du vide om det? I denne artikel forklarer vi alt.

Hvad er blodsukker?

Blodsukker er et mål for niveauet af glukose i blodet. Som vi nævnte, spiser folk sukker i fødevarer i forskellige, mere komplekse former som for eksempel fruktose eller sukrose.

Gennem fordøjelsen omdanner du disse komplekse sukkerarter til mere enkle stoffer som glukose. Derefter bevæger glukosen sig gennem blodet, hvor det cirkulerer kontinuerligt, indtil cellerne absorberer det til brug som energikilde.

Glukose fungerer som energi til din krop. Når dine celler absorberer det fra dit blod, ændrer de det gennem en metabolisk proces kendt som citronsyrecyklus eller Krebs-cyklus til TCA, som er et molekyle, de bruger i resten af ​​de fysiologiske processer, de udfører.

Derfor er glukose afgørende for hele menneskekroppens funktion. Når du har for meget glukose i blodet, kan det opbevares som glykogen i din lever. Disse reserver aktiveres, når din krop har brug for ekstra glukose, for eksempel når du træner.

Fødevarer med fruktose eller sukrose bliver til glukose i din krop

Hvorfor er blodsukkerniveauer vigtige?

Da det er et så vigtigt stof for din krops funktioner, er det vigtigt at opretholde normale niveauer af blodsukker. Dette vil sikre, at din krop har den glukose, den har brug for til at udføre alle sine funktioner.

Derudover er det endnu vigtigere hos børn. Når de vokser, bruger de mere energi end voksne. Korrekte blodsukkerniveauer er vigtige for barnet for at udvikle sig korrekt, både fysisk og mentalt.

Blodsukkerniveauerne varierer hos alle igennem dagen og under forskellige omstændigheder. For eksempel kan motion, stress eller de typer fødevarer, du spiser, påvirke dit blodsukkerniveau.

Læs også: Forældre til børn med type 1 diabetes

Hvad er normale blodsukkerniveauer hos børn?

Generelt måler vi glukose via en blodprøve. Denne måling kan udføres på forskellige tidspunkter i løbet af dagen, for hvilke der er forskellige referenceværdier.

Normalt måles blodsukker på tom mave, dvs. efter mindst 8 timer uden at have indtaget mad. Dette kaldes baseline blodglukose, og det er den måling, der giver os mest information til at hjælpe med at håndtere en persons blodsukker.

Normalværdier for børn er normalt lavere end normalværdier for voksne. For de forskellige tidspunkter, hvor du kan måle blodsukker, er normale målinger for børn således:

  • Baseline blodglukose (på tom mave): 70-110 g/dL
  • Postprandial blodsukker (umiddelbart efter at have spist et måltid): mindre end 130 g/dL
  • Blodsukker 2 timer efter at have spist: mindre end 100 g/dL
For at måle blodsukkerniveauet hos børn skal man tage en blodprøve

Lavt blodsukkerniveau hos børn

Lavt blodsukkerniveau, kendt som hypoglykæmi, kan skyldes et lavt sukkerindtag eller endda underernæring hos barnet. Hvis et barn konstant har lave blodsukkerniveauer, kan det påvirke dets korrekte udvikling. Derudover kan det forårsage svimmelhed og besvimelse, når deres krop har brug for mere glukose.

Læs også: Sådan kan man beregne glykæmisk indeks

Høje blodsukkerniveauer

På bestemte tidspunkter kan blodsukkerniveauet være højt, for eksempel efter at have spist mad med meget sukker. Høje blodsukkerniveauer er kendt som hyperglykæmi. Hvis det er et tilbagevendende problem, kan det indikere, at barnets livsstil ikke er korrekt.

Det vil sige, at det kan være, at de fører en stillesiddende livsstil eller at deres kost er baseret på mad med for meget sukker. Ligeledes kan højt blodsukker hos børn indikere, at de lider af type 1-diabetes eller diabetes mellitus. For at bekræfte dette skal du kontakte en specialist for en komplet undersøgelse.

Hvad skal du huske om blodsukkerniveauer hos børn?

Det er vigtigt at opretholde korrekte blodsukkerniveauer for at dit barn kan udvikle sig korrekt. Din læge vil foretage de glukosetests, de finder nødvendige, afhængigt af hvert barns alder og tilstand.

Hvis du bemærker et tegn, der giver dig mistanke om, at dit barns blodsukker ikke er, som det burde være, bør du dog alligevel konsultere en specialist, der vil beslutte, hvordan man skal handle.

Det kan interessere dig ...
7 måder at kontrollere højt blodsukker niveau
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 måder at kontrollere højt blodsukker niveau

Blodsukkerniveauet i hele verden er steget de seneste år. Leder du efter måder at kontrollere højt blodsukker niveau på, er du kommet til det rette...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.