Alt, du behøver vide om normal kropstemperatur

5. juni 2019
Kropstemperaturen kan bestemmes af et uendeligt antal eksterne faktorer. Disse kan være stress, dårlig kost eller endda alder og humør.

En normal kropstemperatur er svær at definere. Kropstemperaturen er meget delikat. Dette skyldes, at der er forskellige forhold, som kan ændre den.

Ved måling af kropstemperatur kan det normale interval påvirkes af forskellige faktorer som:

 • Stress
 • Kost
 • Alder
 • Køn
 • Tid på dagen

Vi bekymrer os altid om at have høj feber. Men at have en lav temperatur er lige så farligt og skadeligt som at have en temperatur på 40 grader.

Så det er meget vigtigt at kende den optimale temperatur i vores krop for at undgå risici og forkerte diagnoser.

Og selv om du måske ikke er klar over det, er der forskellige af måder at måle kropstemperaturen på, og mange er ikke effektive. Det er vigtigt, at du overvejer alle disse faktorer for at kunne nå frem til en præcis diagnose.

For eksempel har du måske været forvirret om, hvornår du havde feber, og hvornår du var for kold. Her vil vi diskutere normal kropstemperatur.

Læs også: Hjemmemidler mod feber

Normal kropstemperatur

Termometer og skema kan bruges til at tjekke en normal kropstemperatur

Som nævnt tidligere kan kropstemperaturen variere fra person til person. Den gennemsnitlige normale kropstemperatur er imidlertid mellem 35 og 37,5 grader. Dette kan variere afhængigt af, hvilken del af kroppen temperaturen måles på såvel som tidspunktet på dagen.

En baby har feber, når temperaturen er mellem 38 og 39 grader. Dette afhænger af, hvordan temperaturen tages, hvor på kroppen den tages og tidspunktet på dagen.

Hvis en baby har feber over 37,9 grader og når op til 38, er det bedst at kontakte en børnelæge straks.

Når det drejer sig om børn, ligner situationen den samme som hos voksne. Her regnes normal kropstemperatur for mellem 36 og 37 grader, afhængigt af den metode, der bruges til at tage temperaturen.

Der kan være 1 grads forskel mellem underarmstemperatur og rektal temperatur. Det er vigtigt at huske på dette og ikke blive foruroliget.

Lav temperatur

At have lav temperatur afhænger mere end noget andet af eksterne faktorer. Ikke desto mindre kan der ske et pludseligt fald i temperaturen. Dette er hypotermi.

Hypotermi opstår, når temperaturen er under 35 grader. Derfor er der ingen grund til alarm ved en kropstemperatur på 36 grader.

Feber

Kvinde tjekker for normal kropstemperatur

Når temperaturen er over 37,5 grader, betragtes det som feber. I dette tilfælde kan temperaturen overstige 37,7 og stige til 38 grader, når der bruges et rektal termometer.

Hvis en feber når 39 grader og derover, skal du straks kontakte en læge.

En høj feber kan forårsage skade på væv, delirium og i ekstreme tilfælde et hjerteanfald.

Førstehjælp: Sådan skal du reagere på et hjerteanfald

Hvornår bør jeg tage min temperatur?

Miljøet påvirker tallet på termometeret direkte. På grund af dette anbefaler vi, at du tager højde for følgende:

 • Mellem kl. 6 og 18 kan der være en variation på op til en halv grad.
 • Temperaturerne er lidt højere om vinteren end om sommeren.
 • Kvinder har en tendens til at have højere temperaturer end mænd. Det kan variere fra 0,2 til 0,5 grader afhængigt af tidspunktet i menstruationscyklussen.
 • Hvis du har en stresset dag, en dårlig kost eller tager temperaturen lige efter et vredesudbrud, kan temperaturen være højere, helt op til 0,5 grader.
 • Alkohol er en faktor, der kan ændre temperaturen. Det kan hæve eller sænke det, hvis nogen drikker.
 • Fysisk aktivitet eller motion kan medføre en stigning. Eksperter anbefaler ikke at tage temperaturen lige efter træning.

Hvad er den bedste metode til at tjekke normal kropstemperatur?

Mand tjekker termometer

Det er fire måder at tage kropstemperatur på:

 • I armhulen
 • Rektalt
 • I øret
 • Oralt

De mest almindelige måder er i armhulen og i munden.

Metoden i armhulen er mindre præcis, fordi den påvirkes af eksterne faktorer og er mindre tilbøjelig til at reflektere personens indre temperatur.

Formentlig er den mest præcise metode den rektale. Dette er tilfældet, selv om dette område ændrer sig meget i forhold til den faktiske temperatur. Målingen kan ende med at være høj, selvom temperaturen er på vej ned.

Den orale metode er mest tilgængelig og mest anvendelig. Her tages temperaturen på tunge-arterierne og giver derfor mere præcise resultater.

Det er vigtigt at holde munden lukket, når du tager den orale temperatur. Lad termometeret blive i munden i 3 eller 4 minutter.