Oplever kvinder og mænd hjerteanfald forskelligt?

Et hjerteanfald skyldes et underskud i blodtilførslen til kranspulsåren, som er ansvarlig for at forsyne ilt til dit myokardium. 
Oplever kvinder og mænd hjerteanfald forskelligt?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et hjerteanfald (myokardieinfarkt) kan komme til enhver tid, selv om mange mennesker måske ikke er klar over det. Faktisk er hjerteanfald den førende årsag til pludselig død og kan ske når som helst. Men oplever kvinder og mænd hjerteanfald forskelligt?

Hvad er et hjerteanfald?

Også kendt som et myokardieinfarkt, er et hjerteanfald et problem, der er isoleret inden for hjertets muskel. Kort sagt, et hjerteanfald får dit hjerte til at stoppe med at fungere ordentligt og bringer tilhørende risici sammen med det, herunder død.

Denne tilstand opstår, når regionen omkring dit hjerte ikke modtager nok iltet blod på grund af en form for arteriel obstruktion.

Når ilten fortsætter med at blive udtømt i tilførslen til hjertemuskelvævet, kan den dø på grund af manglende cirkulation.

Hvad forårsager et hjerteanfald?

Kvinde holder sig til brystet

Som vi har nævnt ovenfor er hovedårsagen til et hjerteanfald en arteriel blokering nær dit hjerte. Det er vigtigt at nævne, at den normale funktion af dette større organ er helt afhængig af din blodcirkulation. Uden det opstår der problemer hurtigt – herunder et hjerteanfald.

Mens der er forskellige årsager til en arteriel blokering, er følgende de mest almindelige:

Hvordan ved du, om du har et hjerteanfald?

Når et hjerteanfald opstår, er det normalt ledsaget af følgende symptomer:

  • Svedeture;
  • Åndedrætsbesvær
  • Brystsmerter;
  • Ubehag i arme og skuldre (typisk på venstre side).

Hvordan oplever mænd til kvinder hjerteanfald forskelligt?

Kvinde holder sig til hjertet

Et hjerteanfald kan ramme enhver person over hele verden, men du kan skelne dem efter køn. Dog kan kønnene opleve hjerteanfald forskelligt.

Hvordan adskiller et hjerteanfald hos en kvinde sig fra et hjerteanfald hos en mand?

Nuvel, det er vigtigt at være opmærksom på forskellene i symptomerne. Lad os begynde.

Læs også denne artikel efter “Oplever kvinder og mænd hjerteanfald forskelligt?”:

Hvorfor lider vi af brystsmerter?

Træthed uden en åbenbar årsag

Følelse af træthed eller udmattethed uden nogen årsag kan være forbundet med en række sundhedsmæssige problemer og sygdomme – de mest almindelige er stress og angst. Dette symptom kan dog også være forbundet med dårlig hjertefunktion eller blodcirkulation.

Når du har et hjerteanfald, er der et fald i blodstrømmen til dit hjerte, hvilket forårsager en række symptomer.

Angst

Kvinde der graeder

Dette symptom bør aldrig ignoreres, især hvis det ledsages af noget, der føles som en stikkende smerte i brystet.

Det er bedst at overveje, om din angst eller stress kan indikere et hjerteanfald.

Smerter i nakke og arme

Smerter i disse områder af kroppen kan forekomme på grund af akkumuleret stress, træthed eller dårlig kropsholdning. Men kvinder, der har kardiovaskulære mangler, oplever også typisk dette symptom.

Derfor er det en dårlig ide at ignorere smerter i arme eller skuldre. Det kan være et hjerteanfald, der kommer gradvist. Mænd, derimod oplever normalt dette symptom lige før hjerteanfaldet, og mænd er også meget mere tilbøjelige til at få et hjerteanfald i første omgang.

Åndedrætsbesvær

Kvinde med hovedpine - hjerteanfald forskelligt

Ethvert usædvanligt symptom relateret til dit åndedrætsorgan kan indikere et hjerteproblem, især i tilfælde af kvinder. Faktisk er vejrtrækningsbesværet almindeligt under et kvindeligt hjerteanfald.

Hvis du har vedvarende hoste, er stakåndet eller føler kløe i halsen uden det er forbundet med en virus eller en forkølelse, kan det være et hjerteanfald. Disse symptomer er især alarmerende for kvinder, da de er mere almindelige.

Det kan interessere dig ...
5 naturlige fødevarer der behandler hypertension
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 naturlige fødevarer der behandler hypertension

Hypertension er en sygdom, der påvirker dit hjertes helbred. Her er nogle naturlige fødevarer der behandler hypertension.  • Reed, G. W., Rossi, J. E., & Cannon, C. P. (2017). Acute myocardial infarction. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30677-8
  • Dutta, P., Courties, G., Wei, Y., Leuschner, F., Gorbatov, R., Robbins, C. S., … Nahrendorf, M. (2012). Myocardial infarction accelerates atherosclerosis. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11260
  • Low, L. S., & Kavinsky, C. J. (2015). Myocardial infarction. In Common Surgical Diseases: An Algorithmic Approach to Problem Solving, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1565-1_19
  • Mehta, L. S., Beckie, T. M., DeVon, H. A., Grines, C. L., Krumholz, H. M., Johnson, M. N., … Wenger, N. K. (2016). Acute Myocardial Infarction in Women : A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000351

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.