De vigtigste forskelle på en forkølelse og influenza

Selvom det er to meget ens lidelser, er der mange forskelle på en forkølelse og influenza, såsom viraerne selv, diagnoser og ordinerede behandlinger.
De vigtigste forskelle på en forkølelse og influenza

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når du føler ubehag i dine luftveje, spekulerer du måske på, om du lider af en forkølelse eller influenza. Begge lidelser er virale, hvilket betyder, at de spreder sig gennem vira. Men hvad er der af forskelle på en forkølelse og influenza?

Opdag forskellene på disse to meget almindelige lidelser i denne artikel!

Årsagerne til en forkølelse og influenza

En forkølelse kan være forårsaget af mere end 200 vira. Årsagen til influenza er imidlertid influenzavirus.

Når det kommer til de forskellige vira, har WHO kategoriseret nogle af de mest betydningsfulde som sæsonbestemt influenza. Disse vira kan spredes relativt let, da de er i miljøet og enhver overflade, hvor de kan leve i op til 24 timer. På samme måde kan de, der allerede er inficeret, gøre andre syge gennem hoste, spyt og nys.

Eksisterende vacciner ordineres typisk for influenza typer A og B, fordi de betragtes som de mest virulente stammer. Læger anbefaler, at den sårbare befolkning vaccineres en gang om året, før vinteren. Ældre, gravide kvinder, syge mennesker, sundhedspersonale og børn betragtes som sårbare.

Læs også: En 100 % naturlig sirup til at bekæmpe influenza

Forskelle på en forkølelse og influenza

En forkølelse medfører moderat ubehag i næse og hals. Derimod kan influenza påvirke luftvejene generelt, men det medfører også træthed og kropsmerter.

Kvinde i seng oplever feber og kropssmerter, som er en af de største forskelle mellem forkølelse og influenza

Hvad vejret angår, kan folk få en forkølelse, når som helst på året, selvom de ikke er så hyppige i løbet af sommeren. Imidlertid er influenza normalt sæsonbetonet og spreder sig mere om vinteren.

Forskelle på en forkølelse og influenza? De forskellige symptomer

De mest almindelige symptomer på forkølelse er tilstoppet næse, løbende næse, nysen og hoste. Du kan også have ondt i halsen og en svag stigning i kropstemperatur, der ikke bliver til feber (op til 37,5°C).

Influenzasymptomer inkluderer stoppet næse i mindre grad, smerter i halsen, hoste, udmattelse (træthed), muskelsmerter, hovedpine og feber (over 38°C).

Disse symptomer er forskellige med hensyn til sværhedsgrad. Samlet set er influenza mere udmattende end en forkølelse. Begge kan dog føre til alvorlige helbredskomplikationer.

Forskelle på en forkølelse og influenza med hensyn til behandlingen

Læge tager hånden frem

Da begge lidelser er forårsaget af vira, er behandlingen symptomatisk, hvilket betyder, at den kun søger at lindre symptomer. Influenzaen varer længere end en forkølelse, og der er ingen behandling til at forkorte den.

  • Disse er ikke bakterielle processer, hvilket betyder, at antibiotika ikke bør tages, undtagen når der opstår komplikationer, og de skal altid udskrives af en læge.
  • Selvmedicinering anbefales ikke til at forhindre dem. Kun medicinsk personale er kvalificeret til at behandle disse lidelser.
  • Behandling inkluderer midler mod tilstoppet næse, hostemedicin, antihistaminer, slimløsende midler, slimstillende midler, smertestillende midler og forkølelsesmidler, afhængigt af hvert tilfælde.

Læs også: Behandl din hoste, allergi eller influenza med løg

Hvordan diagnosticeres de, og hvor længe varer de?

De fleste mennesker ved ikke, hvor længe disse lidelser varer.

Generelt er det nok at beskrive dine symptomer til din læge for at blive diagnosticeret. Efter deres skøn kan de anmode om blodprøver og prøve af sekretion fra svælget.

En almindelig forkølelse kan vare op til fem dage efter symptomdebut, hvilket gradvist vil manifestere sig. Imidlertid forværres ubehaget fra influenza langsomt. Denne lidelse kan vare mellem 7 og 15 dage.

Hvis en af ​​de to tilstande varer længere end forventet, skal du straks søge lægehjælp for at undgå yderligere komplikationer.

Mulige komplikationer

De mulige komplikationer ved forkølelse eller influenza inkluderer mellemørebetændelse, bronkitis, lungebetændelse og bihulebetændelse.

Disse lidelser har deres eget kliniske billede, både i hvordan de diagnosticeres og behandles. De kan stamme fra bakterielle infektioner.

Hjemmepleje af en forkølelse eller influenza

Selvom kun læger har tilladelse til at ordinere behandling, kan visse hjemmepleje-foranstaltninger hjælpe med at håndtere disse lidelser.

I det værste stadium af en forkølelse eller influenza er følgende ting vigtige:

  • Fysisk hvile. Kroppen har travlt med at bekæmpe sygdommen, så den har brug for så meget energi som muligt.
  • Drik meget væske for at hjælpe med at fortynde slim og lindre blokering af luftvejene.
  • Brugen af ​​luftfugtere er meget fordelagtig, fordi det er kendt, at et tørt miljø fremmer væksten af ​​bakterier i luftvejene.
  • For personlig hygiejne skal du vaske dine hænder ofte for at reducere din risiko for at blive forkølet eller få influenza. Oprethold generelt god hygiejne.
Det kan interessere dig ...
Årsager til brystsmerter under hoste
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Årsager til brystsmerter under hoste

Det kan være meget alarmerende at føle brystsmerter under hoste. Folk forbinder det mange gange med lungerne eller hjertet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.