Alt om endodonti indenfor tandlægearbejde

Kender du til endodonti indenfor tandlægearbejde? Dette er en afgørende procedure indenfor behandling af svære huller i tænderne. Læs denne artikel for at finde ud af mere.
Alt om endodonti indenfor tandlægearbejde

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde hørt om endodonti indenfor tandpleje? Hvad med en rodbehandling?

Endodonti eller en rodbehandling er en tandbehandling, der bruges, når skader fra huller er fremskredne, og tandlæger ikke længere bare kan bore det ud og lave en ny fyldning. Dette skyldes hovedsageligt, at det er for tæt på tandpulpa eller tandnerven.

Så snart hullet bliver meget dybt, fører det til nekrose i tandstykket og betændelse i nerven. Dette er kendt som pulpitis.

Tandpulpa er tandens nerve. Den er i den inderste del af tanden, hvilket giver vaskularitet og innervation til et tandstykke. Når den påvirkes af en eller anden grund, giver det lejlighedsvis eller vedvarende smerter.

Normalt begynder det at manifestere sig med ubehag, når du bider og med følsomhed over for kulde og varme. Dette kaldes “reversibel pulpitis”. Men når smerten er kontinuerlig, forlænget eller øges om natten, ved vi, at det er “irreversibel pulpitis”.

Andre grunde til at udføre denne behandling kan omfatte tandtraume, brud, slid eller tand erosion eller tilstande såsom bruksisme.

Gå ikke glip af: Pleje efter fjernelse af visdomstænder

Metoder anvendt i endodonti

Inden der udføres en rodbehandling, skal tandlægerne altid forsøge at redde tanden med mindre aggressive metoder såsom:

 • Pulpabeskyttelse: Dette er en behandling, der udføres ved hjælp af noget, der ligner en midlertidig fyldning. Det giver dem mulighed for at bevare tandstykket, mens de behandler den pulpskade, der stadig er reversibel.
 • En pulpacoating: Dette er en måde at isolere den eksponerede pulp på grund af rengøringen af ​​et hulrum under påfyldningen. Tandlæger bruger et lag med medicinsk isolering.
 • Pulpotomi: Denne behandling drejer sig om delvis at fjerne den overfladiske del af massen og derefter dække de udsatte dele med medicinske stoffer.

Proceduren ved rodbehandling

Kvinde ved tandlægen får udført endodonti

Dette er den totale fjernelse af tandnerven fra det berørte sted. Tandlæger udfører det under lokalbedøvelse og fjerner nerver fra rodkanalerne med tandfiler. Tandfilene kan være enten manuelle (der arbejdes ved at udføre roterende bevægelser med hånden) eller i form af en endodontisk motor, der roterer ved lave omdrejninger.

De trin, de følger, er:

 • Lokalbedøvelse af det område, der skal behandles.
 • Åbning af stykket ind til pulpaen.
 • Fjernelse af nerven fra kanalerne og desinfektion af dem.
 • Fyldning af kanalerne med en harpiks eller plast.
 • En kontrol røntgen til at bekræfte, at behandlingen faktisk var vellykket.
 • Rekonstruktion af tandstykket.

Endodonti og tandpleje hos børn

Tandlæger vil altid forsøge at udføre en pulpotomi, før de udfører en rodkanal. Hvis det ikke er muligt, prøver de en behandling kaldet “pulpektomi”. Det svarer til endodonti, men i mælketænder.

En pulpektomi er også en fuldstændig fjernelse af massen efterfulgt af desinfektion, instrumentering og fyldning af rodkanalen.

Forskellen er, at det ikke er muligt at fjerne al kanalmasse i mælketænderne og der efterlades ca. 4 mm i slutningen af ​​den. På denne måde forhindrer tandlægen mulig skade på den permanente tand, der dannes under mælketanden.

Bivirkninger

Som ved alle typer for medicinsk behandling er der også bivirkninger som følge af endodonti, blandt dem er:

 • Skørhed og større risiko for brud.
 • En vis ændring i tandens nuance og gennemsigtighed.
 • Lejlighedsvis et lille radiolucent ar, der ligner permanent betændelse i spidsen af ​​roden.

Efter behandlingen

En kvinde med tandpine

Efter en rodbehandling skal smerten forsvinde, da tandnerven er væk. Det er dog meget almindeligt, at ubehaget fortsætter, indtil behandlingen er afsluttet, cirka to eller tre dage efter operationen.

Der er dog nogle tilfælde, hvor endodonti ikke er en endelig behandling. Dette kan enten skyldes en fejl i udførelsen af ​​proceduren, menneskelige fejl, den specifikke anatomi af hver tand, infektioner osv. I så fald er den mest effektive behandling at gentage den.

Ved en genbehandling fjerner tandlæger påfyldningen fra ​​kanalerne, renser dem igen, desinficerer dem og forsegler dem derefter. På denne måde kan de undgå at skulle trække tanden ud.

Som konklusion kan denne behandling give dig mulighed for at beholde en tand i munden, selv når den er meget beskadiget. Det er meget effektivt!

Det kan interessere dig ...
Misdannede tænder: Typer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Misdannede tænder: Typer og behandling

Tænder er en vigtig del af vores krop, som vi bør passe godt på. I denne artikel vil vi dele årsager, typer og behandlinger for misdannede tænder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Abbott PV. Endodontics – Current and future. J Conserv Dent. 2012;15(3):202–205. doi:10.4103/0972-0707.97935
 • Tabassum S, Khan FR. Failure of endodontic treatment: The usual suspects. Eur J Dent. 2016;10(1):144–147. doi:10.4103/1305-7456.175682
 • Kishen A, Peters OA, Zehnder M, Diogenes AR, Nair MK. Advances in endodontics: Potential applications in clinical practice. J Conserv Dent. 2016;19(3):199–206. doi:10.4103/0972-0707.181925

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.