Pleje efter fjernelse af visdomstænder

Efter fjernelse af visdomstænder er det vigtigste at rengøre munden ordentligt, hvile og være forsigtig, når du spiser. Det er en smertefuld procedure, men det er nogle gange nødvendigt og uundgåeligt.
Pleje efter fjernelse af visdomstænder

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange mennesker hader at gå til tandlægen, fordi de er bange for smertefulde procedurer såsom fjernelse af visdomstænder. At få dine visdomstænder fjernet er normalt en af ​​kilderne til frygt, da det undertiden kan være meget smertefuldt.

Visdomstænder er tænder, der viser sig mellem 17- og 25-års alderen. Hos nogle mennesker viser de sig dog aldrig. De kaldes også tredje kindtand og indtager den sidste plads i tandrækken.

Sandheden er, at nogle gange bemærker du måske ikke, når de kommer op. Andre gange forårsager de visse symptomer, og det er nødvendigt at fjerne dem. Når de f.eks. trykker på de andre tænder, skaber de spænding i munden.

I denne artikel forklarer vi alt, hvad du har brug for at vide om at få dine visdomstænder fjernet. Vi vil også diskutere pleje efter operationen for at undgå komplikationer.

Læs også: Lindring af tandpine: Fem hurtige hjemmemidler

Hvorfor er det nødvendigt med fjernelse af visdomstænder?

Som vi allerede har nævnt, viser visdomstænder sig i starten af voksenlivet, når de andre tænder allerede er fuldt udviklet. Det betyder, at mange mennesker ikke har plads nok i deres mund til, at disse tænder kommer op og udvikler sig normalt.

Derfor kan nogle visdomstænder vokse ved at trykke på tanden ved siden af. De kan endda vokse mod bagsiden af ​​munden eller endda ikke være i stand til at passere gennem kæbebenet.

Dette kan forårsage smerter og komplikationer. Tandkødet kan blive betændt, de tilstødende tænder kan blive beskadiget, og hele området bliver ofte betændt.

Folk, der har en lille mund, bemærker også, at alle deres tænder ændrer sig. Faktisk kan tænderne ende med at flytte sig på grund af presset fra visdomstænderne. Selv om de ser ud til at komme godt ud i starten, kan der med tiden opstå problemer.

Da de befinder sig bagerst i munden, er det meget almindeligt, at disse tænder får huller eller at der ophober sig mad bag dem. Alle disse faktorer gør, at det er bedre at fjerne dem end at vedligeholde dem.

Mand med tandpine

Pleje efter at fjernelse af visdomstænder

Visdomstænder kan forårsage smerter i kæben eller endda hovedpine. De kan også forårsage dårlig ånde og betændelse i tandkødet. Fjernelsen sker ved ambulant kirurgi. Normalt varer det omkring halvanden time, og tandlæger bruger lokalbedøvelse.

Lige efter at du har fået dine visdomstænder fjernet, anbefaler tandlæger visse trin for at få helingen til at gå hurtigere. For det første er det vigtigt at bruge smertestillende medicin. Faktisk kan du bruge dem til at lindre smerter eller forhindre, at smerter forekommer.

For at gøre det kan du tage ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er), f.eks. paracetamol og ibuprofen. Du kan også placere et koldt omslag på kinden for at reducere betændelse. Andre tips er:

  • Spyt ikke lige efter operationen. På den måde kan du forhindre såret i at bløde.
  • Det er vigtigt at tage fri på dagen. Du må heller ikke udføre anstrengende aktiviteter.
  • Når du vælger måltider, anbefaler vi bløde fødevarer i de første 24 timer. Det er også vigtigt at drikke masser af vand og undgå varme drikke, alkohol og kaffe.
  • Du bør ikke ryge eller tygge tobak, da det kan ændre helingsprocessen.
Mand i tandlægestol er klar til fjernelse af visdomstænder

Tandlæger udfører normalt et eller to sting for at lukke såret. Selvom det kan virke ubehageligt, skal du rense området korrekt. I de første timer er det bedst ikke at børste tænderne eller skylle munden.

Kort efter skal du dog rense munden grundigt og tage dig af såret. Prøv at børste området forsigtigt med en tandbørste. Nogle tandlæger anbefaler skylning med saltvand for at fremme helingen.

Læs også: Sådan kan du bruge mundskyl korrekt

Afslutningsvis

De fleste mennesker ønsker ikke at få deres visdomstænder fjernet, da det kan være smertefuldt eller ubehageligt. Men hvis du følger din tandlæges råd ordentligt og går til kontrol ofte, bør der ikke være nogen komplikationer.

Ikke alle har visdomstænder, og heller ikke alle har smertefulde symptomer. Nøglen er altid at tjekke med din tandlæge for at afgøre dine tænders tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.