Alt om smegma, og hvorfor det opstår

Forekomsten af en hvid, ildelugtende substans på kønsdelene kan være almindelig - særligt på grund af dårlig hygiejne. Denne substans kaldes "smegma" eller "nakkeost". Lær alt om smegma her!
Alt om smegma, og hvorfor det opstår
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Hygiejne i kønsområdet er meget vigtigt hos både mænd og kvinder for at undgå forekomsten af dårlige lugte og mulige infektioner. En af konsekvenserne af dårlig hygiejne er forekomsten af smegma.

Selvom smegma er mere almindeligt hos mænd, kan det også opstå på de kvindelige kønsdele. Denne substans opstår under normale omstændigheder. En overdreven mængde kan dog skabe en dårlig lugt, hvilket betyder, det kan være meget ubehageligt.

Alt om smegma: Hvad er det?

Det er en naturlig kropssekretion, hvis primære funktion er at smøre penis og skeden for at facilitere seksuel omgang. Hos mænd opstår det som regel ved folden lige under penishovedet. Det frigives af de tysonske kirtler eller af hirsuties coronae glandis (også kendt som hirsutoid papillomas).

Hos kvinder opstår denne udflåd omkring klitoris og mellem labia majora og minora i skeden. En lille ophobning af smegma forårsager som regel ikke nogen dårlig lugt. Det bliver problematisk, når det bliver blandet med andre kropslige komponenter.

Når dette opstår, bliver smegmaet hvidt med en osteagtig konsistens og en ret ildelugtende lugt. Nogle af de substanser, der kan blive blandet med smegma for at opnå disse karakteristika, er følgende:

  • Døde hudceller.
  • Prostatasekretioner.
  • Hvide blodlegemer.
  • Kønshormoner.

Denne udflåd er meget almindelig hos mænd, der lider af phimosis eller ikke er omskåret. Det er, fordi penishovedet i begge situationer er dækket af forhud. Derfor kan hygiejnen være en smule kompliceret.

Mand, der holder sig for skridtet
Situationer, såsom phimosis, fremmer ophobningen af smegma og dets dårlige lugt.

Kan det forårsage nogen komplikationer?

De primære effekter af smegma hos dem, der lider af det, er psykologiske. Når en persons kønsdele afgiver en dårlig lugt, kan de føle sig selvbevidste i forhold til at have sex, da det kan være pinligt. 

Nogle mikroskopiske analyser  har påvist forekomsten af bakterier i denne smegma. Derfor kan en overdreven ophobning af det føre til infektioner. Ydermere kan det føre til en tilstand ved navn balanitis hos mænd, hvilket er betændelse under penishovedet og forhuden.

På den anden side kan smegma blive hårdt med tiden, hvilket betyder, det kan få forhuden eller skamlæberne til at klistre sammen. Det er ret smertefuldt, og det kræver medicinsk indgriben.

I årevis har tilstedeværelsen af smegma været forbundet med udviklingen af penis- eller livmoderkræft. Adskillige studier har dog vist, at dette forhold ikke eksisterer. Det betyder, at der ikke er noget videnskabeligt bevis for, at smegma er kræftfremkaldende.

Alt om smegma: Behandling og forebyggelse

I de fleste tilfælde kræver ophobningen af smegma ikke en specifik behandling eller forebyggelsesmekanisme. Da dette problem som regel er på grund af dårlig hygiejne, er alt, du behøver at gøre, at vaske området med varmt vand og sæbe for at eliminere det.

Derfor er mænd og kvinder, der er tilbøjelige til overdreven produktion af smegma, nødt til at have en god, daglig hygiejne. Det er vigtigt, at de vasker deres kønsdele dagligt for at undgå forekomsten af dårlige lugte – særligt efter at have haft sex.

Du bør huske, at kroppen producerer smørelse og kønshormoner under og efter sex, hvilket er en del af de substanser, som smegma består af. For at undgå mulige irritationer i penishovedet eller skeden, skal du bruge mild sæbe og ikke skrubbe området for hårdt. 

På den anden side er du måske nødt til at bruge topisk antibiotika eller andre cremer for at behandle det, hvis denne substans opstår på grund af phimosis eller en anden anormalitet. Disse midler hjælper med at regulere de tysonske kirtler.

Hvis du lider af en komplikation på grund af ophobningen af denne substans, er du nødt til at blive tilset af en læge. Kun en professionel vil være i stand til at løse denne situation og indikere den behandling, der skal følges.

Kvinde, der holder sig for kønsområdet
Kvinder producerer også smegma og kan lide af konsekvenserne fra den dårlige lugt. 

Intimhygiejne er essentielt

Det er som regel simpelt at forebygge dårlige lugte fra kønsdelene og de adskillige tilstande, der kan forårsage dem, og det er næsten altid relateret til hygiejne. Du skal huske, at det er et fugtigt område, hvilket betyder, det kan fremme spredning af mikroorganismer, der forårsager dårlige lugte.

Forekomsten af smegma har som regel ikke alvorlige konsekvenser for en person. Det er faktisk nok blot at tage et par hygiejneforbehold for at fjerne denne substans.

Det kan interessere dig ...
Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?

Genital herpes er en almindelig seksuelt overført infektion. Den er dog let at forhindre, hvis du tager dine forholdsregler. I dag fortæller vi dig...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.