Sådan vasker du dig mellem benene

Tørrer du dig den rigtige vej? Din numse og din vagina er placeret tæt sammen, så det er vigtigt at tørre sig væk fra skeden og hen mod numsehullet - ikke den anden vej rundt. Ellers kan du trække bakterier op i din skede.
Sådan vasker du dig mellem benene

Sidste ændring: 05 april, 2019

Sæbe kan skade dit intimområde. Det er nemlig meget følsomt overfor produkter med kemi, der kan bringe pH-værdien ud af balance. Læs videre for at finde ud af hvordan du bedst vasker dig mellem benene så du undgår infektioner, kløe og andre gener og holder dine allermest følsomme stedet rene og sunde.

Derfor skal du undgå konventionelle sæber

Mange kvinder vasker deres kønsdele med sæbe. Men det er ikke nødvendigt at bruge sæbe til at vaske dig mellem benene. Sæbe sætter den naturlige, sure pH-værdi ud af balance, så det er bedst bare at vaske sig med vand.

Undgå også at skrubbe hårdt eller sprøjte vand op i skeden.

Skeden er god til at rense sig selv, så du behøver faktisk ikke gøre andet end at tage dit daglige brusebad og tørre dig grundigt bagefter. Fugt kan nemlig også være grobund for svampeinfektioner.

Husk også at tørre dig rigtigt, efter du har været på toilettet. Hvis du tørrer fra numsen hen mod skeden, kan du trække bakterier op i skeden.

Der sidder tit rester af afføring omkring endetarmsåbningen. Selvom du kun har tisset er det derfor vigtigt at tørre sig rigtigt. De her bakterier overføres nemt til skeden.

Anbefalet læsning efter”Sådan vasker du dig mellem benene”:

Hvorfor opstår vaginale infektioner?

Kvinde der holder sig for sit private omraade

Er hårfjernelse en god ide?

Hårfjernelse kan få vagina til at se renere ud, men det er ikke særligt godt for os. Håret har faktisk en funktion. Det beskytter vagina mod irritationer og bakterier. Hvis du fjerner kønsbehåringen, gør det derfor huden mellem benene mere sårbar.

Kønsbehåringen virker for eksempel som en barriere overfor produkter såsom hygiejnebind, der kan skabe irritation. Hvis du har tendens til tørhed og kløe, kan det derfor også hjælpe at erstatte tamponer og bind med for eksempel menstruationskoppen.

Menstruationskoppen er et kemifrit hygiejneprodukt, som er blevet mere og mere populært de seneste år. Den indsættes i skeden og indsamler blodet i stedet for at absorbere det. Det betyder, at den naturlige fugtighed i skeden bevares, og du slipper for irritation og kløe.

Sådan vasker du dig mellem benene

Hvis du har tendens til at få skedesvamp, anbefaler vi at du følger disse råd for at opretholde et sundt skedemiljø:

 • Brug undertøj lavet af naturlige materialer som f.eks. bomuld.
 • Brug ikke sæbe
 • Vask forsigtigt med vand
 • Tør dig godt, efter du har været i bad, så din skede ikke er fugtig
 • Brug eventuelt intimsæbe, hvis du absolut vil rense din vagina med et produkt
En blomst
 • Hvis du har mistanke om at du har en skedeinfektion, kan du finde medicin på apoteket mod det.
 • Undgå bind og tamponer, hvis du lider af tørhed og kløe. Brug i stedet en menstruationskop.
 • Gå til lægen, hvis du har mistanke om, at noget er galt.
 • Spis sundt og varieret.
 • Undgå stramme bukser.
 • Vær ikke bange for en smule udflåd, også selvom det lugter lidt. Det er helt naturligt.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Billederne er fra mommyknows, Kim Becker, cuervo_J og Jess.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.