Amnesi: Symptomer og forebyggelse

Amnesi er en lidelse kendetegnet ved ikke at være i stand til at kunne huske eller bevare information. Det viser en række symptomer, som vi vil udforske nedenfor.
Amnesi: Symptomer og forebyggelse
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

De første symptomer på amnesi er et delvist eller totalt tab af hukommelsen. Mere teknisk kan vi sige, at dette er en hukommelsesfunktionsforstyrrelse, hvor en person er ude af stand til at bevare eller huske nogle af deres tidligere opbevarede informationer.

For bedre at kunne forstå, hvad amnesi er, så er det vigtigt at vide, hvad hukommelse præcis er og hvordan det virker.

Essentielt er hukommelse vores centralnervesystems evne til at lære, organisere og opbevare begivenheder fra vores fortid. Takket være hukommelse, er vi i stand til at opbevare data gennem komplekse mekanismer, som udvikles i tre stadier: Kodning, opbevaring og antydning.

Som du kan se, når en person bliver amnesisk, mister de deres evne til at udvikle minder og alle processerne, de indebærer.

Hvad fører til amnesi?

Hjerne hviskes ud som illustration af amnesi

Udløserne af denne lidelse er enten organiske eller funktionelle.

  • I organiske årsager, forårsager nogle faktorer skade på hjernen, hvad end det er sygdomme og traumer eller endda anvendelsen af bestemt medicin, såsom beroligende midler.
  • På den anden side inkluderer funktionelle årsager psykologiske faktorer, såsom forsvarsmekanismer. Dette er det, der er kendt som posttraumatisk amnesi-syndrom.

Foruden denne generelle klassificering, er der andre årsager såsom for eksempel det amnesi, der opstår lige efter anæstesi. Dette skyldes, at anæstesi forårsager forstyrrelser i mekanismerne til hukommelseskonsolidering.

Som det sidste kan et tilfælde af amnesi også opstå spontant. Et eksempel på dette er global forbigående amnesi. I disse tilfælde er der en højere prævalens hos midaldrende og ældre personer, især hos mænd. Det varer som regel mindre end 24 timer.

Du vil måske også være interesseret i: Forskellen på demens og Alzheimers

Amnesi: Symptomer og forebyggelse

Symptomer på amnesi

Symptomerne på amnesi handler om tabet af tilgang til hukommelsen. Derudover kan en person med denne lidelse være ude af stand til at huske alle mulige former for ting, såsom datoer, navne og generelle data fra deres fortid.

Overordnet er de to primære karaktertræk ved amnesi:

  • Problemer med at lære ny information efter amnesi. Denne situation er kendt som anterograd amnesi.
  • Problemer med at huske tidligere begivenheder og information, som plejede at være bekendt. I dette tilfælde er amnesi retrograd.

Det er vigtigt at have i baghovedet, at hukommelsestab ikke har noget med intelligens eller med generel viden, årvågenhed, koncentrationsevne, bedømmelse, personlighed eller identitet at gøre.

Bland de andre symptomer og tegn kan vi understrege:

  • Tilstedeværelsen af falske minder. Det betyder, at amnesiske personer kan have vrangforestillinger og enten skabe fuldstændig selvopfundne minder eller lave dem baseret på reelle minder, der er forkert placeret i tiden.
  • Der er forvirring og desorientering.
  • Der kan også være en forringelse af personlige forhold.

Amnesi bør dog ikke blive forvekslet med demenseftersom de er to forskellige begreber og lidelser. Demens indebærer også andre kognitive problemer, som amnesi ikke viser, foruden hukommelsestab.

Forebyggelse

Kvinde med papirlap i panden

Enhver skade, som påvirker hjernen, er nok til, at denne lidelse udvikler sig, så det er vigtigt at tage forebyggende forbehold.

For eksempel bør man undgå indtag af alkohol i overdrevne mængder og i længere tid, eftersom det kan forårsage mangel på B1-vitamin.

Man skal også altid være sikker på at bære en god hjelm, når man cykler eller kører på motorcykel. Mange tilfælde af amnesi er resultatet af sådanne ulykker.

Det er også essentielt at behandle enhver infektion hurtigt og effektivt for at mindske sandsynligheden for, at det spreder sig til hjernen.

Det er også meget vigtigt at søge øjeblikkelig medicinsk behandling, hvis du har symptomer, som antyder, at du er ved at få et slagtilfælde eller en aneurisme. De mest alarmerende symptomer er voldsom hovedpine, følelsesløshed og lammelse.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.