Hvad er vaskulær demens?

Hvis du lider af vaskulær demens, vil dine symptomer sikkert blive progressivt værre, frem for hos patienter med Alzheimers, hvor det sker gradvist. Uanset hvad er der nogle måder at forbedre din livskvalitet på med denne tilstand.
Hvad er vaskulær demens?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vaskulær demens er den anden mest gængse type af demens, efter Alzheimers. Det dækker over mellem 10 og 20% af tilfældene.

Ligesom alle typer demens, er det kendetegnet ved kognitiv forringelse. Dette refererer til tab eller forringelse af nogle mentale evner, såsom hukommelse, logik og adfærd.

Vaskulær demens opstår på grund af skader forårsaget af cerebrovaskulær sygdomDet, der sker, er, at bestemte områder i hjernen ikke får nok blod og til sidst bliver skadet. I denne artikel vil vi forklare, hvorfor det opstår, samt symptomerne og behandlingen.

Hvad er vaskulær demens?

For at diagnosticere vaskulær demens, skal der opfyldes nogle grundlæggende krav. For det første er der kriterier for demens. Som vi har nævnt ovenfor, er kriterierne baseret på forringelsen af mentale evner. For at måle denne forringelse, bruger læger forskellige tests og spørgeskemaer.

På den anden side skal der være bevis for cerebrovaskulær sygdom. Dette kan blive observeret i en historie af vaskulære problemer eller bestemte tegn under en fysisk undersøgelse.

Fagfolk indenfor medicin er også afhængige af scanninger såsom CT og MR for at kunne observere den mulige hjerneskade.

Et slagtilfælde kan forårsage vaskulære demens, men ikke altid. Vaskulær demens kan faktisk også være forårsaget af andre sygdomme, som påvirker blodkarene. En hver tilstand, som mindsker cerebral strømning, såsom åreforkalkning, kan forårsage det.

Der er flere risikofaktorer for demens. At lide af diabetes eller for højt blodtryk, at have et højt kolesteroltal eller at ryge øger risikoen for vaskulær demens. At kontrollere disse faktorer kan derfor mindske sandsynligheden for, at det opstår.

Person siger nej til cigaretter

Symptomer

Symptomerne på vaskulær demens varierer afhængig af den del af hjernen, som led af mindsket blodtilstrømning. Overordnet er symptomerne lig dem, der er ved andre typer af demens.

For det første kan patienten føle sig disorienteret og have svært ved at koncentrere sig. Deres evne til at organisere deres tanker mindskes også. En af de mest alarmerende symptomer er hukommelsestab.

Andre gængse symptomer er:

  • Ustabil gang.
  • Mangel på evne til at kontrollere frigivelsen af urin.
  • Problemer med at udføre opgaver, som plejede at være nemme for patienten.
  • Problemer med sproget.
  • Ændringer i humør og personlighed.
  • Tab af sociale evner.
  • Depression.
  • Søvnforstyrrelser.
  • Hallucinationer eller vrangforestillinger.

Symptomerne kan være åbenlyse og pludselige, når de manifesterer efter et slagtilfælde. I andre tilfælde bliver symptomerne progressivt værre. Dette giver faktisk mulighed for en differentieret diagnose af Alzheimers, hvilket ofte udvikler sig gradvist.

Denne tilstand kan dog også udvikle sig subtilt og gradvist. Når sygdommen udvikler sig, bliver symptomerne mere tydelige og seriøse. Patienter, som lider af vaskulær demens, bliver gradvist ude af stand til at tage vare på sig selv.

Sådan kan du forebygge vaskulær demens

Det er essentielt at beskytte blodkarenes tilstand. Som vi nævnte ovenfor, er et af de vigtigste skridt at opretholde et normalt blodtryk. Du må også kontrollere og forebygge diabetes. Der rådes til at følge en god kost og motionere.

På den anden side er det meget vigtigt at stoppe med at ryge, eftersom tobak skader blodkar. Ligeledes bliver du nødt til at bevare gode kolesterolniveauer. Det skyldes, at dette kan hjælpe med at mindske risikoen for slagtilfælde. Det er derfor, kosten, du indtager, er så vigtig.

Du bør være opmærksom på disse forebyggende foranstaltninger. Dette skyldes, at der ikke er nogen effektiv behandling af vaskulær demens. Behandling fokuserer som regel på håndtering af risikofaktorer.

Slagtilfælde kan føre til vaskulær demens

Hvordan diagnosticerer de vaskulær demens?

Denne tilstand er diagnosticeret ved sandsynligheden for, at patientens symptomer er forårsaget af et vaskulært problem. Denne sandsynlighed øges afhængig af patientens historie af slagtilfælde og om de har lidt af en anden sygdom relateret til hjertet og blodkar.

Blodprøver bliver også taget for at vejlede diagnosen. Fagfolk fokuserer på niveauer af kolesterol og blodsukker og holder også øje med anæmi og andre tilstande. Billeddannelsestests og ultralyd af carotisarterier bliver også udført for at afgøre denne tilstand.

Neuropsykologiske tests hjælper også med at skelne mellem typerne af demens. Medicinske fagfolk evaluerer patientens evne til at tale, skrive og arbejde med tal, blandt andre ting.

Patienter, som lider af vaskulær dmeens, har ofte sværere ved at analysere et problem. De har dog mindre svært ved at lære og huske information, ulig personer, der lider af Alzheimers.

Konklusion

Det er meget vigtigt at have en sund livsstil for at forebygge vaskulære demens. To grundlæggende dele af forebyggelse er at holde øje med, hvad du spiser, og motionere. Hvis du på trods af dette opdager advarselstegn, så tøv ikke med at gå til en læge, så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.