Søvnløshed øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald

I løbet af den tid, vi sover, kommer kroppen sig ovenpå den træthed, den oplever i løbet af dagen. Så når vi ikke sover godt, lider vi på en måde, vi slet ikke kan forestille os.
Søvnløshed øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 26 august, 2022

Studier har vist, at søvnløshed øger risikoen for at få et slagtilfælde eller hjerteanfald. Få nogle tricks til at bekæmpe søvnløshed og forbliv sund of rask.

Vi har før, ved mange lejligheder, talt om at søvnløshed øger risikoen for sygdomme. Det er logisk, at vi taler så meget om søvnløshed. Når alt kommer til alt, er det et problem, som rammer stadig flere hver dag, og det på trods af, at søvn har en grundlæggende funktion for vores krop.

Gammel dame sover

I løbet af den tid, vi sover, kommer kroppen sig ovenpå den træthed, den oplever i løbet af dagen. Så når vi ikke sover godt, lider vi på en måde, vi slet ikke kan forestille os.

Selvom vi blevet mere og mere opmærksomme på vigtigheden af at tage os af os selv, tvinger konkurrencen i samfundet og kravene på arbejdspladsen os til at ignorere visse aspekter, som feks. en god søvnhygiejne.

Det gør vi så meget, så folk efterhånden forbinder søvnløshed med ikke at sove hele natten. Spektret er dog meget bredere end det.

Generelt indebærer begrebet søvnløshed alt det, der forhindrer dig i at hvile om natten på en kontinuerlig måde. På den måde, når end det sker, kommer man sig ikke på den måde, man burde.

Selvom konsekvenserne af denne lidelse varierer, har nylig forskning i Kina afsløret, at søvnløshed øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

Hvordan søvnløshed øger risikoen for slagtilfælde og hjerteslag

 

Mand lider af hjerteanfald.

 

Studier viser, det mest påvirker dem, som tager lang tid om at falde i søvn eller, når og hvis de gør, dem som sover en afbrudt søvn. Resultatet er, at kroppen lider af søvnunderskud, som kan kulminere til problemer af denne type.

Imidlertid siger Qiao He, som overså studiet, at det er svært helt at bestemme sammenhængen mellem de to fænomener.

  • På den anden side er det åbenlyst, at søvn påvirker stofskiftet
  • Resultatet er, at det ændrer blodtrykket, samt de inflammatoriske og pro-inflammatoriske cykotiner. Alle er involveret i cerebral og koronar infarkt.

Ikke desto mindre påvirkes ikke alle ens.

  • Risikoen er størst for kvinder, fordi de hyppigere lider af søvnløshed. Det skyldes hormonelle forandringer og stress, blandt andet.
  • Derfor anbefaler vi, at alle (især kvinder) holder øje med deres søvnkvalitet

Forslag til god søvnhygiejne

Motion

Motion gør dig ikke kun træt, men det hjælper også med til at producere stoffer i hjernen, såsom serotonin, til forebyggelse af søvnløshed.

Ud over det reduceres kortisol, som er stresshormonet. Det er derfor, man føler sig mere afslappet og i bedre humør, efter man har motioneret.

En gruppe mennesker dyrker motion for at se yngre ud

Og hvis det ikke var nok, øges selvtilliden ved motion, fordi det hjælper os fysisk og mentalt, samt forbedrer figuren.

Gå ikke i seng, hvis du ikke er træt

Nogle gange laver vi den fejle at gå i seng, når vi tror vi skal. Det kan imidlertid blive et problem, hvis man lider af søvnløshed.

Føler man sig presset til at sove, har det den modsatte effekt; vi bliver stressede af det.

Har du nogen sinde tænkt på, at du aldrig kan sove de dage, hvor du skal vågne tidligere end normalt? Som regel vil vi gå tidligere i seng, end vi burde og besættelsen over, at vi skal sove resulterer i det modsatte.

Skab rutiner for at undgå hjerteanfald og slagtilfælde

Det er endvidere vigtigt, at have en vis orden i sit liv. Hjernen elsker rutiner. Når du én gang har etableret en rutine, virker det altid på samme måde.

Når du indfører et skema, vil du blive overrasket over, hvor frisk, du er klokken 9 om formiddagen og pludselig, helt uforklarligt, begynder at gabe klokken 22.

Gør det samme med tidspunktet, hvor du står op. Men tag det roligt.

Hvis du ikke kan sove, så stå op og læs noget kedeligt, som feks. den bog, du aldrig blev færdig med.

Bog

Selvom resultater af undersøgelser ikke er  særligt opmuntrende, er den gode nyhed dog, at der findes måder til bekæmpelse af søvnløshed. Hvis du sover godt, er risikoen mindre, for at komme til at opleve denne lidelse.

Det er vel grund nok til at overveje at få en god nattesøvn, ikke sandt?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wu, M. P., Lin, H. J., Weng, S. F., Ho, C. H., Wang, J. J., & Hsu, Y. W. (2014). Insomnia subtypes and the subsequent risks of stroke: Report from a nationally representative cohort. Stroke. https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.113.003675
  • Leppävuori, A., Pohjasvaara, T., Vataja, R., Kaste, M., & Erkinjuntti, T. (2002). Insomnia in ischemic stroke patients. Cerebrovascular Diseases. https://doi.org/10.1159/000064737
  • Lee, S. H., & Lim, S. M. (2016). Acupuncture for insomnia after stroke: A systematic review and meta-analysis. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1220-z
  • Leppävuori, A., Pohjasvaara, T., Vataja, R., Kaste, M., & Erkinjuntti, T. (2002). Insomnia in ischemic stroke patients. Cerebrovascular Diseases. https://doi.org/10.1159/000064737

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.