Anal kløe: Hvorfor sker det?

Det vigtigste at vide er, at anal kløe kan have mange årsager. Derfor skal årsagen undersøges.
Anal kløe: Hvorfor sker det?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Anal kløe er en virkelig ubehagelig situation. Det er ikke en sygdom, men snarere et symptom, der kan forekomme af mange årsager. For eksempel på grund af dårlig hygiejne eller øget svedtendens i området.

Dette problem består af en intens kløende fornemmelse ikke kun i anus, men også i hele det omkringliggende område. Det kan udvikle sig og strække sig til pungen eller skeden i nogle situationer. Interessant nok er det hyppigere hos mænd.

Anal kløe er normalt værre om natten, og selvom de fleste tilfælde er godartede, kan det også være et symptom på et andet underliggende sundhedsproblem. I denne artikel forklarer vi de hyppigste årsager, og hvordan du løser dette problem.

Hvad forårsager anal kløe?

En kløende anus er meget irriterende og generer ofte den person, der lider af det. Det er ofte forbundet med rødme i hele området og en intens brændende fornemmelse. Rifter øger dog irritationen.

Kløe i anus går normalt over af sig selv. Faktisk opdages årsagen for det meste ikke engang. Det er normalt forbundet med at have spist irriterende eller stærk mad. Andre årsager til dette symptom er:

  • Dårlig hygiejne. Rester af afføring og bakterierne i det ændrer pH-værdien af huden ved anus. Dette forårsager en kløende fornemmelse og fremmer også infektioner.
  • Overdreven rengøring eller rensning med irriterende stoffer forårsager også anal kløe. Brug af visse sæber eller klude og endda at vaske området for voldsomt kan forårsage kløe.
  • Hudsygdomme som psoriasis eller dermatitis, selv allergiske reaktioner.
  • Hudkræft i det nærliggende område.
  • Inflammatorisk tarmsygdom.

Det er vigtigt at bemærke, at kløe i anus kan skyldes mange infektioner. Det er almindeligt, især hos børn, på grund af tarmparasitter som børneorm. Dette helbredsproblem er også relateret til blandt andet candidiasis.

Som det sidste må vi ikke glemme, at enhver skade, såsom hæmorider og fistler, er en anden hyppig årsag til anal kløe.

En kvinde med anal kløe

Hvordan lindres denne situation?

Som vi allerede har nævnt, forsvinder kløe i anus ofte af sig selv og kræver ingen behandling. Men hvis kløen bliver konstant, eller hvis der er tegn på infektion i området eller blødning, bør du gå til en læge.

For at finde årsagen til kløe i anus er en detaljeret sygehistorie ofte nok til at give lægen nogle svar. Lægen bør vide, hvordan din kost og hygiejnevaner er, for at kunne udelukke, at det er årsagerne.

De skal muligvis udføre en rektal-eksploration og en undersøgelse af anus. På denne måde kan de kontrollere, at der ikke er nogen læsioner, såsom hæmorider eller sår, der forårsager kløe.

En mand med anal kløe

Hvad er behandlingen af anal kløe?

For at behandle kløe i anus er det vigtigste at kontrollere hygiejneforanstaltninger. Efter afføring anbefaler fagfolk at vaske området med en neutral sæbe eller vådservietter. Tør derefter området forsigtigt med et rent håndklæde.

Der er visse salver og cremer, der kan lindre kløe i området. Andre vigtige generelle foranstaltninger er:

  • Undgå at kradse, og få dine negle klippet for en sikkerheds skyld.
  • Hold øje med din kost. Krydret mad kan irritere anus meget.
  • Du bør ikke tage afføringsmidler. Derfor er det også en god idé at indtage mere frugt og fiber.

I tilfælde, hvor årsagen til kløe i anus er en infektion, vil lægen vælge den mest passende behandling. Det samme er tilfældet, når det er en hudsygdom.

Det vigtigste at vide er, at anal kløe kan have mange årsager. Selvom det oftest er godartet og selvopløsende, er det bedst at gå til en læge, hvis ubehaget varer ved eller bliver værre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.