Anbefalinger og pleje af solskoldninger

Solskoldning er et problem, som opstår i særdeleshed i sommermånederne, når solens stråler er mere intense. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan du kan passe korrekt på din hud.
Anbefalinger og pleje af solskoldninger

Sidste ændring: 29 december, 2020

Solskoldninger er det, som man lider af, når man er udsat for solens UV-stråler i lang tidDe mest intense symptomer dukker generelt op indenfor de første 24 timer, og så begynder de at mindskes. Det er vigtigt at udføre korrekt pleje af solskoldninger.

Det, der er kendt som solskoldninger, er en række lidelser af forskellige grader. Der er milde læsioner med kun afskalning af det yderste lag af epidermis. Andre gange efterlader solskoldningen dog en afskalning af huden og blæner.

I begge situationer bliver det ramte område rødt af blodansamlinger. Der er ikke altid betændelse, men strømmen af væske i vævene kan øges i volume.

Som vi nævnte, kommer denne solskoldning fra solens UV-stråler. Selvom der er forskellige bølgelængder i solens stråler, er strålingen, som påvirker huden mest, UVB og UVA.

UVA stråling er meget gennemtrængende og kan nå dermis, hvilket er nedenunder epidermis. De negative effekter af denne type stråling manifesterer sig i det lange løb. Det fremskynder cellaldring og fremmer udviklingen af hudkræft.

På den anden side er UVB stråling den direkte årsag til solskoldning. Huden bliver mørkere og brænder på grund af denne stråling. Det er også i stand til at ændre celler og gøre dem til kræftceller. Begge strålinger er dermed en risikofaktor for kræft.

Risikogrupper for solskoldninger

Alle kan lide af solskoldninger, hvis man eksponerer sig selv for meget for solens stråler på tidspunkter, hvor solen er stærkere og uden beskyttelse. I ethvert tilfælde er bestemte befolkningsgrupper mere modtagelige for disse skoldninger. Blandt dem er de følgende:

  • Personer, der skal arbejde udendørs omkring middagstid.
  • Personer med meget lys hud.
  • Personer, der udfører vandsport eller sport i bjerge, eftersom reflektionen af vand og sne er i stand til brænde med samme intensitet som direkte lys.
  • Personer, der bor i troperne, hvor den direkte sol er mere vinkelret på jorden og strålingen står på i længere tid.
  • Patienter, der tager bestemte typer antibiotika såsom doxycyclin.
  • Kroniske patienter med autoimmune lidelser med involvering af huden såsom lupus.
Kvinde påfører solcreme

Sådan udføres pleje af solskoldninger

Når man har solskoldninger, skal man tage forbehold for at lindre skaden. Man behøver som regel ikke at gå til en læge i disse tilfælde. Hvis man har nogen tvivl om graden eller udviklingen af solskoldningen, anbefaler vi dog, at man taler med en læge.

Hvis man ved, at man er blevet eksponeret for solen, og at der helt sikkert vil komme en skoldning, bør man bade i koldt vand, når man kommer hjem. Man kan også anvende kolde omslag på det berørte område for at begynde at kontrollere irritationen, som vil dukke op.

Du bør bære løst tøj, mens solskoldningen varer ved. Gnidninger fra trøjer og bukser gør ondt foruden at fremme afskalning, hvilket kan være farligt, hvis der er blæner.

I tilfælde af væskefyldte blæner er det bedst ikke at sprænge dem. Man skal lade dem udvikle sig uden for meget indgriben. Man kan smøre creme med smertestillende og kølende egenskaber omkring dem samt dække dem med et sterilt bandage, så de ikke bliver betændte.

Med hensyn til medicin foreslår artiklen Approach to the treatment of skin aging” i tidsskriftet Ars Pharmaceutica  anvendelse af Gotu kola i cremer. Dette kan stimulere produktionen af kollagen for at reparere huden. Oralt kan man tage paracetamol for at kontrollere smerten.

Pas på dig selv ved at bruge solcreme

Solcreme og solbeskyttelse på stranden

Solcreme er et grundlæggende hjælpemiddel om sommeren og i løbet af hele året. Dermatologiske forbund anbefaler at bruge det, når man er eksponeret direkte for solen og endnu mere hos befolkningsgrupperne, der er i høj risiko.

Det, som solcreme gør, er at reflektere strålingen eller absorbere den for at forebygge, at den når huden.  Enheden, der bruges til at måle denne effekt, er SPF (sun protection factor). Hver SPF er forbundet med en procentdel af UV-stråler, den filtrerer.

I praksis er solcreme med en SPF på 30 nok i de fleste tilfælde, eftersom det blokerer 96,7% af strålingen. Det er gavnligt at bruge en højere faktor i ansigtet, til børn eller personer med meget lys hud.

Det er dog vigtigt at vide, hvordan man påfører og vedligeholder det. Forebyggelse af solskoldninger afhænger af, at cremen er fordelt jævnt på kroppen og skaber et lag på mindst 2 milligram per kvadratcentimeter på huden.

Det er en sund vane at beskytte sig selv mod og udføre korrekt pleje af solskoldninger

Selvom det måske ikke synes sådan, så er det en vane, der påvirker din fremtid, hvis du beskytter dig selv mod solskoldninger. Du kan forebygge de fleste tilfælde af hudkræft, hvis du som minimum følger forbeholdene for at undgå eksponering for solen og anvender nok solcreme.

Hvis man er i tvivl om en skade på huden, hvad end det er en solskoldning eller en mere alvorlig forbrænding, anbefaler vi, at man taler med en læge. Det er bedst at følge deres råd baseret på, hvor alvorlig tilstanden er, og handle ud fra det som en del af pleje af solskoldninger.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du lindre en solskoldning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du lindre en solskoldning

Solskoldninger kan være meget farlige for dit helbred over tid. I denne artikel vil vi vise dig hvordan du kan lindre en solskoldning.  • Ruiz Martínez, Mª, and Mª Morales Hernández. “Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo.” Ars Pharmaceutica (Internet) 56.4 (2015): 183-191.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, Manuel Bueno Lozano, and Luis A. Moreno Aznar. “Quemadura solar y fotodermatosis.” Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria 2 (2016): 48-58.
  • Del Pino, Fabiola, et al. “Lupus eritematoso túmido: variante rara del lupus cutáneo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2019).
  • Losantos, Raúl, et al. “Rational design and synthesis of efficient sunscreens to boost the solar protection factor.” Angewandte Chemie 129.10 (2017): 2676-2679.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.