Anden patient med HIV er helbredt

Den anden patient med HIV, der er blevet helbredt, gennemgik en stamcelletransplantation, hvilket er, hvad der gjorde helbredelsen mulig. Dette åbner døren for et seriøst håb om en definitiv behandling af denne pandemi.
Anden patient med HIV er helbredt

Sidste ændring: 14 oktober, 2020

Nyheden om, at den anden patient med HIV er helbredt, dukkede op for første gang i 2019. Lægerne turde dog ikke påstå, at det var definitivt. Nu – et år senere – synes muligheden for, at denne helbredelse er fuldstændig succesfuld, dog mere og mere sandsynlig.

Akronymet, HIV, refererer til human immundefektvirus. Selvom folk ofte forveksler det med AIDS, er det ikke det samme. HIV er virussen selv, mens AIDS er det sidste stadie af denne infektion. Det betyder acquired immunodeficiency syndrome (erhvervet immundefekt syndrom).

HIV er en virus, som angriber bestemte immunceller og ødelægger dem. Disse celler er CD4 T lymfocytceller. De er essentielle for vores kroppes funktion. Det skyldes, at de er ansvarlige for at stimulere og koordinere mange af cellerne i vores immunsystem.

Der er mange personer med HIV i verden. Der skønnes faktisk at være omkring 39 millioner mennesker inficeret med denne virus. På grund af dets betydning vil vi i denne artikel tale om, at den anden patient med HIV er helbredt, og hvad behandlingen var.

Historien om, at den anden patient med HIV er helbredt

Den anden patient med HIV er helbredt og kaldes “London patienten”. Det første tilfælde, der kaldes “Berlin patienten”, blev erklæret rask omkring år 2008. Læger er dog altid meget forsigtige, når de taler om at have helbredt denne sygdom.

Det skyldes, at HIV er en virus, som bliver kronisk i kroppen. Den ødelægger CD4 T lymfocytterne, svækker immunsystemet og afholder kroppen fra at reagere på infektioner.

Stadierne for HIV er også komplicerede. Hvis det ikke bliver behandlet, kan det blive til AIDS, hvilket er stadiet, hvor der er fuldstændig immundefekt. Indtil for nyligt mente videnskabsmænd, at det var umuligt at helbrede denne infektion.

Patienter bruger antiretrovirale behandlinger til at holde infektionen under kontrol. På den måde mindsker de risikoen for at overføre virussen og det antal kopier, der findes i kroppen. Dette har givet folk med HIV mulighed for at få en bedre forventet levetid.

Blodprøve med HIV

Hvordan kan en patient med HIV blive helbredt?

Både den første og anden patient med HIV, der er blevet helbredt, gennemgik en stamcelletransplantation. For den anden patient med HIV, der blev helbredt, var transplantationen for at behandle Hodgkin lymfom. Dette fandt sted i 2016.

En stamcelletransplantation giver donoren mulighed for at erstatte cellerne hos den syge person. Hvis det havde været en regelmæssig transplantation, ville patienten dog have fortsat med at have HIV.

Videnskabsmænd besluttede dog at vælge en specifik donorDonoren havde to kopier af genetisk mutation i deres hvide blodlegemer. Denne mutation gjorde dem resistente over for HIV og ude af stand til at blive inficerede.

Af den grund blev patienten mere og mere resistente over for HIV, da stamcellerne begyndte at erstatte den syge persons celler. Virussen kunne ikke trænge ind i cellerne eller formere sig selv i kroppen. På grund af det endte den med at forsvinde.

Illustration af HIV og AIDS

Du vil måske også være interesseret i at læse: Abacavir: Behandling af HIV og bivirkningerne ved det

Hvad betyder det for medicin?

Efter denne indgriben har den anden patient helbredt for HIV undladt at tage sin HIV-medicin i 30 måneder. Der er faktisk ingen tegn på infektion i kroppen. På grund af det begynder forskere at bekræfte helbredelsen.

Dette faktum er en milepæl i medicinens historie. HIV er en infektion, som fortsætter med at være et af de største sundhedsproblemer i verden. Selvom der er flere og flere behandlinger og måder at forebygge det på, er det stadig en udbredt årsag til dødsfald.

Det faktum, at der nu er en anden patient, der er helbredt for HIV, giver os mulighed for at have et mere forhåbningsfuldt syn på fremtiden for forskning og de mulige behandlinger af denne infektion. Det vil blot være et spørgsmål om at fortsætte forskningen for at udvikle mere præcise måder at håndtere denne udfordring på.

Det kan interessere dig ...
HIV/AIDS-vaccine skal snart testes
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
HIV/AIDS-vaccine skal snart testes

Selvom den stadig er i testfasen, så kan denne HIV/AIDS-vaccine være et stort skridt på vejen til at stoppe denne sygdom fra at være lig med døden


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.