Stamcelletransplantation kunne udrydde hiv

Vi er alle klar over alvoren af ​​hiv og vanskelighederne omkring behandlingen. For nylig har der imidlertid været en opdagelse, der kan ændre behandlingsmetoderne for alle hiv bærere.
Stamcelletransplantation kunne udrydde hiv
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Et stort skridt er blevet gjort i behandlingen af HIV.  En gruppe spanske forskere har formået at nedsætte HIV-virusbelastningen til tidligere uopdagelige niveauer hos seks patienter. På lang sigt kan det udrydde HIV.

Selvom dette ikke er en absolut helbredelse, kan denne opdagelse udgøre et stort gennembrud i udrydningen af HIV. Her er et kort overblik over processen, der førte til denne opdagelse.

Det videnskabelige tidsskrifte “Annals of Internal Medicine” offentliggjorde for nylig en konklusion, der ikke kun chokerede det videnskabelige samfund, men også offentligheden.

Hvorfor er det så chokerende?

Der har været mange forskellige forsøg og behandlinger for at udrydde hiv. Desværre har få af disse løsninger vist sig at være effektive. Denne opfattelse synes imidlertid at have ændret sig på basis af dette studie. Forskere fra IrsiCaixa AIDS Research i Barcelona og fra Gregorio Marañón Hospital i Madrid gjorde nemlig opdagelsen.

Gennem transplantationen af stamceller kunne disse forskere reducere HIV-virus hos seks personer. 

Præcist hvordan har disse forskere opnået dette resultat?

Lad os se på det!

HIV-virus blev reduceret til ikke-mærkbare niveauer

Blodprøver som del af at udrydde HIV

Ifølge de forskere, der gennemførte proceduren, havde patienterne efter transplantationen uopdagelige spor af virus i deres blod og kropsvæv. Desuden manglede en af ​​disse patienter antistoffer, hvilket tyder på, at denne virus har potentiale til at blive udryddet.

Du kan måske også have interessere i at læse: HIV/AIDS-vaccine skal snart testes

Bortset fra stamcellerne selv er den tid, der er nødvendig for at fuldføre transplantationen, også meget vigtig. En patient – den, der havde rester af virus i kroppen, og som også fik navlestrengsstamceller – havde kun 18 måneder til at afslutte behandlingen.

Selv om deltagere i denne undersøgelse fortsætter deres antiretrovirale behandlingtror mange, at denne undersøgelse har banet vejen for en ny form for behandling til at udrydde HIV og AIDS. Med det i bagtankerne betyder det vellykkede resultat af dette forsøg, at vi har taget et stort skridt mod bedre behandling.

Mens der stadig er en lang vej at gå i opdagelsen af ​​en absolut helbredelse, kunne dette eksperiment bane vej for en vellykket kur til at udrydde HIV.

Er dette resultat et første skridt til at udrydde HIV?

Hidtil blev hærdning af HIV-virus betragtet som umulig af det videnskabelige samfund. Virale reservoirer, der består af inficerede celler, som ligger i dvale i blodet, gør hærdning og behandling af HIV meget vanskelig.  På grund af disse latente reservoirer har lægemidler og andre forsøg på helbredelse ikke haft den ønskede effekt på denne virus.

Som det blev nævnt tidligere, med dette studie, er det ikke tilfældet. Syv år efter stamcelletransplantationen udviste fem patienter ingen af ​​disse dvalende reservoirer, og en af ​​disse fem havde ikke engang antistoffer til at bekæmpe de inficerede celler på transplantationstidspunktet.

Er det nu helt muligt at tro, man har sikret, at denne virus ikke vises igen i fremtiden.

Ifølge María Salgado, en forsker ved IrsiCaixa i Barcelona, ​​ville patienterne skulle stoppe den antiretrovirale behandling og se om virussen dukker op igen.

Det er netop det næste skridt. Under kontrolleret undersøgelse af læger og forskere vil andre ville andr eimmunterapibehandlinger blive brugt blive brugt, og patienterne vil blive overvåget for at se om virussen vender tilbage. 

Den inspirerende sag med Timothy Brown

Timothy Brown overlever HIV

I 2008 opstod et gennembrud i medicin, da Timothy Brown gennemgik en stamcelletransplantation for at helbrede leukæmi. Stamcelledonoren havde en usædvanlig genetisk mutation kaldet CCR5 Delta 32.

Specifikt førte dette til, at han havde udviklet en immunitet mod visse blodceller med HIV-virus.  Efter transplantationen blev virussen udryddet. Det resulterede i, at Brown var den første person i historien, der blev helbredt og formåede at udrydde HIV.

Efter denne opdagelse har forskere som Salgado, Mi Kwon, en hæmatolog ved Gregorio Marañón Hospital og andre medlemmer af deres hold brugt en stor del af deres tid til at eksperimentere med lignende processer for at finde en kur mod mennesker smittet med HIV.

I modsætning til Timothy Brown brugte forskerne ikke donorceller med CCR5 Delta 32 mutationen. Dette kan betyde, at der også er andre faktorer, som påvirker denne virus´ forsvinden.

Afslutningsvis kan vi med sikkerhed sige, at vi er vidne til et stort fremskridt. De vil forhåbentligt lede til et medicinsk gennembrud. Efter mange års mislykkede forsøg kan kampen for at udrydde HIV have fundet sin vej.

Folk overalt håber, at udviklingen i denne retning vil give en effektiv kur mod, hvad mange mennesker anser for at være en uhelbredelig sygdom.

Det kan interessere dig ...
De 5 mest almindelige seksuelt overførte sygdomme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 5 mest almindelige seksuelt overførte sygdomme

For at forebygge seksuelt overførte sygdomme er det vigtigt at bruge kondomer, også med oralsex. Læs mere i dagens artikel!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Annals of Internal Medicine. (2018). Mechanisms That Contribute to a Profound Reduction of the HIV-1 Reservoir After Allogeneic Stem Cell Transplant. DOI: 10.7326/M18-0759
  • Brown, T. R. (2015). I Am the Berlin Patient: A Personal Reflection. AIDS Research and Human Retroviruses. https://doi.org/10.1089/aid.2014.0224

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.