Abacavir: Behandling af HIV og bivirkningerne ved det

Ligesom alt andet medicin kan Abacavir også udløse en række af bivirkninger, som du bliver nødt til at være opmærksom på, når du tager denne medicin. Hvis du lider af nogen af symptomerne på en allergisk reaktion, bør du tale med en læge så hurtigt som muligt.
Abacavir: Behandling af HIV og bivirkningerne ved det

Sidste ændring: 22 december, 2022

Abacavir (eller ABC) er en type medicin på recept, der bliver brugt til behandling af AIDS/HIV hos voksne og børn, der er over tre måneder gamle. Det gives også sammen med andet medicin, der er udviklet til at behandle en HIV infektion.

Abacavir er en type medicin på recept, der bliver brugt til at behandle HIV/AIDS og hører til en gruppe af reverse transcriptase-hæmmere, nukleosidanaloger.

Disse typer af medicin er effektive, fordi de kan blokere et enzym fra den virus, der producerer AIDS, hvilket kaldes reverse transcriptase. Ved at blokere dette enzym, som er et protein, forhindrer denne type medicin multiplikationen af virussen og kan derfor mindske koncentrationen af virussen i kroppen.

Det er meget vigtigt at have i baghovedet, at medicin mod HIV/AIDS ikke er en kur. Det kan hjælpe personer smittet med HIV med at leve længere, hvis de tager den rigtige kombination af medicin dagligt.

En behandling af HIV kan derfor hjælpe patienter med at gå fra akut til kronisk, men det helbreder dem ikke.  At tage medicin dagligt kan dog også mindske risikoen for at overføre HIV/AIDS til andre.

Du vil måske også synes om: Prævention efter seksuel krænkelse

Hvad er HIV og AIDS?

Sprøjte gennem sløjfe symboliserer abacavir, som er medicin mod HIV/AIDS

For at kunne forstå, hvordan abacavir virker, så er det vigtigt at vide nogle grundlæggende ting om, hvad det bliver brugt til at behandle: HIV infektioner eller AIDS.

Mange personer forveksler begreberne HIV og AIDS. Det er dog grundlæggende at kende forskellene på dem:

I dag kan størstedelen af de mennesker, der bliver diagnosticeret med denne infektion tidligt og tager HIV medicin såsom abacavir, føre et langt og tilfredsstillende liv.

Hvordan bliver HIV overført?

Overordnet set spredes HIV, når blod eller smittede kropsvæsker trænger ind i en persons krop. Dette kan ske på grund af:

Bivirkningerne af abacavir

Kvinde med hoved i bord og en pakke piller ved siden af sig

Ligesom alt andet medicin kan abacavir også føre til en række af bivirkninger, som du bliver nødt til at tage med i overvejelserne, når du tager denne type medicin.

Hvis du lider af nogen af de følgende symptomer på en allergisk reaktion, bør du gå til en læge med det samme og stoppe med at tage abacavir:

 • Feber
 • Udslæt
 • Kvamle eller opkast
 • Diarré og mavepine
 • En generel følelse af utilpashed
 • Stakåndethed
 • Hoste eller ondt i halsen.

Mælkesyreacidose med abacavir

Foruden de tidligere nævnte bivirkninger kan abacavir også producere mælkesyreacidose, hvilket er ophobningen af mælkesyre i blodet. Symptomerne, som kan opstå ved denne tilstand, er:

 • Smerte og svækkelse i musklerne
 • Følelsesløshed og en følelse af kulde i arme og ben
 • Problemer med at trække vejret
 • Mavepine, kvalme og opkast
 • Hurtig puls
 • Svimmelhed
 • Svaghed og træthed.

Leverproblemer

Lever

Denne antivirale medicin kan også føre til en række af seriøse effekter på leveren. Du bør derfor kontakte en læge, hvis du tager abacavir og oplever nogen af de følgende symptomer:

 • Smerte i den øverste del af maven
 • Kløe
 • Mangel på appetit
 • Mørk urin
 • Ler-farvet afføring
 • Gulsot: Gullig pigmentering af huden og slimhinderne.

Andre bivirkninger ved abacavir

Foruden de førnævnte bivirkninger kan abacavir også udløse yderligere bivirkninger. Disse kan indebære ændringer i immunsystemet eller en øget risiko for hjerteanfald eller hjerteinfarkt.

Disse ændringer i immunsystemet bliver refereret til som immune reconstitution inflammatory syndrome eller IRIS.

IRIS er en tilstand, som nogle gange opstår, når dit immunsystem begynder at komme sig efter behandlingen med HIV medicin såsom abacavir. Når dit immunsystem styrkes, kan det reagere og bekæmpe en infektion mere intenst, hvilket fører til en række symptomer.

Konklusion

Abacavir er medicin indikeret til behandling af HIV infektioner. Hverken denne eller en hver anden type antiviral medicin kan dog helbrede patienter fuldstændigt for denne sygdom.

Det, som denne type medicin kan gøre, er at gøre sygdommen kronisk og håndterbar i stedet for akut og livstruende. Som et resultat kan abacavir give patienter mulighed for at forbedre deres livskvalitet og forlænge deres liv betydeligt.

Det kan interessere dig ...
HIV/AIDS-vaccine skal snart testes
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
HIV/AIDS-vaccine skal snart testes

Selvom den stadig er i testfasen, så kan denne HIV/AIDS-vaccine være et stort skridt på vejen til at stoppe denne sygdom fra at være lig med døden


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cameron, P. U., & Trubiano, J. A. (2017). Abacavir. In Kucers the Use of Antibiotics: A Clinical Review of Antibacterial, Antifungal, Antiparasitic, and Antiviral Drugs, Seventh Edition. https://doi.org/10.1201/9781315152110
 • Hughes, C. A., Foisy, M. M., Dewhurst, N., Higgins, N., Robinson, L., Kelly, D. V., & Lechelt, K. E. (2008). Abacavir hypersensitivity reaction: An update. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1K522
 • Lundgren, J. D. (2008). Use of nucleoside reverse transcriptase inhibitors and risk of myocardial infarction in HIV-infected patients. AIDS. https://doi.org/10.1097/QAD.0b013e32830fe35e

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.