Ansigtsmasker: Hvordan vælger man den rigtige til sin hudtype?

I denne artikel vil vi dele nogle anbefalinger, som du kan have i baghovedet, når du vil vælge en god ansigtsmaske, der passer til din huds behov.
Ansigtsmasker: Hvordan vælger man den rigtige til sin hudtype?

Sidste ændring: 28 juli, 2023

Hudpleje er mere end blot et spørgsmål om forfængelighed eller køn. Det er nødvendigt at lære, hvordan man passer på kroppens største organ for at kunne beskytte det fra eksterne faktorer og bevare dets skønhed og friskhed. Det kan være en glimrende idé at inkludere ansigtsmasker i din skønhedsrutine for at behandle specifikke problemer, men blandt de mange forskellige muligheder er det ofte svært at vide, hvordan man vælger den rigtige.

Afhængig af ingredienserne i maskerne kan de hjælpe med at fugtgive, bekæmpe urenheder, fjerne overskydende olie eller lindre huden. Det er dog vigtigt at vide, hvilke behov ens hud har, så man kan være i stand til at vælge mellem produkterne og ikke beskadige hudens barriere. Læs med og find ud af, hvordan du vælger den rigtige maske til dig.

4 tips til at vælge de bedste ansigtsmasker

Alle har forskellige dermatologiske behov. Mens en voksen med tør hud kan drage nytte af fugtgivende oliebaserede produkter, kan det samme produkt forårsage akneudbrud hos en teenager med fedtet hud. Og eftersom du kan finde en bred vifte af ansigtsmasker online, er det afgørende, at du har de følgende anbefalinger i baghovedet, så du kan vælge den mest passende.

1. Kend din hudtype

Kvinde lægger en ansigtsmaske
Tør hud bør undgå astringerende produkter, der udtørrer huden yderligere.

Før du vover dig ud og køber det produkt, der går viralt i øjeblikket, er det afgørende, at du identificerer din hudtype og de ting, du ønsker at forbedre. Så undersøg dit ansigt foran et spejl og bemærk de synlige tegn såsom glans, tørhed eller rødme. Dette vil hjælpe dig med at genkende aktive ingredienser, som du bør lede efter i dine ansigtsmasker.

Generelt findes der 5 hudtyper:

 • Normal hud: Med balanceret hydrering og ingen væsentlige problemer. Det anses som den ideelle hudtype, fordi den har et glat udseende uden overdreven olie eller tørhed.
 • Tør hud: Kendetegnet ved mangel på hydrering, en stram fornemmelse, afskalning, mangel på glød og en tendens til fine linjer og rynker.
 • Fedtet hud: En tendens til at overproducere talg og glans i T-zonen (pande, næse og hage), forstørrede porer og problemer med akne.
 • Kombineret hud: En kombination af fedtet hud i T-zonen og normal eller tør hud i andre områder af ansigtet, så det kan være en udfordring at finde en balance.
 • Sensitiv hud: Meget reaktiv hud, en tendens til rødme, irritation og overfølsomhed overfor produkter og ændringer i miljøet.

2. Vælg den ideelle type af maske

Ifølge et studie udgivet i Journal of Cosmetic Dermatology er ansigtsmasker det mest anvendte kosmetiske produkt til at behandle tegn på aldring, eftersom de hjælper med at holde huden hydreret og fjerner overskydende talg. Ifølge dette studie kan ansigtsmasker opdeles i fire grupper.

-Sheet masker

Disse består af ark af stof eller papir imprægneret med en serum eller essens, som giver intens hydrering, lysner huden og kan indeholde specifikke ingredienser, der håndterer problemer såsom akne, rynker eller overfølsomhed. De er ideelle til alle hudtyper.

-Peel-off masker

Det er dem, der påføres i form af en væske eller gel, og når de tørrer, skrælles de af huden. De hjælper også med at fjerne urenheder og døde hudceller, hvilket bidrager til en renere og mere glat hud. De er perfekte til fedtet og kombineret hud, eftersom de kan hjælpe med at kontrollere talg og tilstoppede porer.

-Rinse-off masker

De findes som regel i form af en creme eller ler og skylles af med vand et vis stykke tid efter påføring. De kan rense huden, fjerne overskydende olie og have eksfolierende og lindrende egenskaber afhængig af deres ingredienser. De anbefales til fedtet og tør hud og hud med en tendens til akne.

-Hydrogel masker

Disse gel-lignende masker er som regel lavet af vand og andre gavnlige ingredienser. De giver en intens hydrering og klæber godt til huden, hvilket giver de aktive ingredienser mulighed for at trænge mere effektivt ind i huden. Hydrogel masker er tilgængelige til alle hudtyper, men er glimrende allierede til at behandle tør og sensitiv hud.

3. Tjek maskernes egenskaber

Mand med ansigtsmaske på
Lermasker er meget gode til at rense huden og hjælper med at kontrollere overskydende olie.

Hvis du ønsker at inkorporere ansigtsmasker i din rutine, er det vigtigt at overveje din hudtype og de specifikke behov, du ønsker at behandle. Her er nogle af de primære egenskaber, som du kan finde i denne type produkt.

 • Fugtgivende: Disse masker er ideelle til tør og dehydreret hud, eftersom de giver intens hydrering og hjælper med at gendanne hudens barriere.
 • Udrensende: Til fedtet hud eller hud med en tendens til urenheder. Disse topiske behandlinger hjælper med at mindske overskydende talg, renser porer og kontrollerer glans.
 • Eksfolierende: Gennem aktive ingredienser fjernes døde hudceller, og hudcellefornyelsen fremmes, hvilket efterlader huden mere glat og strålende.
 • Lysnende: Disse masker er perfekte til mat hud, giver et strålende udseende til huden.
 • Beroligende: Produkter med ingredienser, der er passende til sensitiv eller irriteret hud, som mindsker rødme, irritation og beroliger reaktiv hud.
 • Anti-aging: Anbefalet til moden hud. Disse ansigtsmasker hjælper med at forynge ansigtet ved at mindske fine linjer og rynker og opstramme huden.

4. Læs ingredienslisten på ansigtsmasker nøje

Husk altid at læse mærkatet på hver maske for at sikre, at den er passende til din hudtype og ikke indeholder ingredienser, som du måske er allergisk over for, eller som kan forårsage irritation. Hold øje med ingredienser såsom aloe vera, niacinamid, ler, antioxidanter (C-vitamin, E-vitamin, grøn te), peptider og centella asiatica i dine ansigtsprodukter.

Hvis du ikke ved, hvilken du skal vælge, er nogle af de mest anbefalede ingredienser i ansigtsmasker hyaluronsyre, som ifølge forskning af magasinet Dermatologic Therapy er et kraftigt fugtgivende middel, som hjælper med at holde på fugten i huden, giver intens hydrering og efterlader huden blød og smidig. Den er ideel til alle hudtyper især tør hud.

5. Find informationer om korrekt brug

Antallet af gange, du kan bruge ansigtsmasker, kan variere afhængig af din hudtype, dine specifikke behov og produktet, du bruger. Det bedste at gøre er at bruge ansigtsmasken to gange om ugen for at undgå uønskede bivirkninger. Hvis du er i tvivl, bør du konsultere en dermatolog for at få personlig vejledning.

Inkludér ansigtsmasker i din hudplejerutine

Hvis du ønsker at forbedre din grundlæggende ansigtshudpleje, kan det gøre en stor forskel for din hud at investere i masker med aktive ingredienser af høj kvalitet. Du bør dog altid huske at have de ovenstående anbefalinger i baghovedet og ikke at lade dig rive med af vildledende reklamer med produkter, der kan påvirke din huds sundhed og skønhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bravo, B., Correia, P., Goncalves Junior, J. E., Sant'Anna, B., & Kerob, D. (2022). Benefits of topical hyaluronic acid for skin quality and signs of skin aging: From literature review to clinical evidence. Dermatologic Therapy, 35(12), e15903. Hentet fra: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dth.15903
 • Nilforoushzadeh, M. A., Amirkhani, M. A., Zarrintaj, P., Salehi Moghaddam, A., Mehrabi, T., Alavi, S., & Mollapour Sisakht, M. (2018). Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(5), 693-702., 17(5), 693-702. Hentet fra: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12730

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.