Hvad er gængse årsager til tør hud?

Næsten alle oplever tør hud på et tidspunkt. Aldring, koldt klima og kemisk irriterende substanser er alle årsager til tør hud.
Hvad er gængse årsager til tør hud?

Sidste ændring: 25 marts, 2021

Tør hud er en gængs hudlidelse, som rammer folk i alle aldre og kan dukke op på forskellige dele af kroppen. Huden har brug for et vedvarende væskeindhold på 10-15% for at kunne forblive intakt og bevare sin smidighed, så lavere procenter påvirker dets smidighed på en negativ måde. Hvad er de forskellige årsager til tør hud, og hvad gør det ved huden?

Når huden bliver tør, forårsager det kløe, hvilket senere kan føre til rifter og endda infektioner. Disse effekter kan minimeres ved at bruge en luftfugter på tørre steder, skifte hygiejneprodukter og bruge cremer til at erstatte lipidkomponenter.

Hvordan ser tør hud ud?

Når huden mister for meget fugt og bliver dehydreret, kan den tørre ud og revne.  Ifølge American Academy of Dermatology inkluderer nogle af tegnene og symptomerne på tør hud de følgende:

 • Tørhed og mere tydelige linjer.
 • Kløe.
 • Revnet og skællende hud.
 • Ru ved berøring.
 • Rødme.

Tør hud kan påvirke enhver del af kroppen, og det dukker mest hyppigt op på hænder, arme og ben.  At forblive hydreret forbedrer ikke blot hudens udseende og funktion, men det hjælper også med at sikre, at kroppens andre organer fungerer ordentligt.

Kvinde med tør og revnet hud

Hvad er de gængse årsager til tør hud?

Tør hud er en gængs hudlidelse, der rammer millioner af mennesker i hele verden. Den kan vise sig sporadisk på grund af ændringer i en persons miljø, anvendelse af nye hudprodukter, aldring eller sygdom. På den anden side lider nogle personer af kronisk tør hud.

Størstedelen af personer oplever udbrud af tørt hud på et tidspunkt i deres liv på grund af interne og eksterne faktorer. Nedenstående er nogle af de mest gængse årsager:

Sygdom

Diabetes, lidelser forbundet med skjoldbruskkirtlen, nyresygdomme, kontakteksem og atopisk eksem kan alle forårsage ekstrem tørhed. Disse lidelser kan ændre både hudens og øjnenes indhold af fugt. Med andre ord kan de forårsage ubehagelige tørre øjne foruden tør hud.

De mest gængse symptomer på tør hud er kløe, der er en konstant og nogle gange ubærlig bivirkning ved denne lidelse. Det er derfor, det er vigtigt, at personer, der har disse lidelser, hele tiden bruger fugtgivende midler, så de kan forebygge tørhed.

Ekstremt klima

I vintermånederne, hvor både udendørs og indendørs luft bliver mere tørt (på grund af opvarmning), trækker blod sig faktisk væk fra epidermis for at holde de indre organer varme. Det kan forårsage, at huden hurtigere tørrer ud. På den anden side af spektret tager varmen fra luften i varme, tørre klimaer samt anvendelse af klimaanlæg faktisk fugt fra huden.

Personer, der lever i disse typer klimaer (og også besøgende), bør prøve at tage korte bade og bruge varmt vand, når det er muligt. Efter det anbefaler vi at anvende en fugtgivende creme for at hjælpe med at beskytte huden.

Hyppig vask er en af de gængse årsager til tør hud

For hyppig vask er en af de mest gængse årsager til tør hud. Meget sæbe og shower gel på markedet indeholder overfladeaktive stoffer, hvilket nedbryder skidt og olie på personens hud. Selvom de hjælper til, at huden føles glat og ren, kan denne proces tørre huden ud og forårsage kort til mellemlang skade.

Dette kan ske, fordi kemiske produkter ikke diskriminerer og også fjerner vigtige lipidbarrierer på huden, hvilket giver bakterier mulighed for at trænge igennem.

Aldring

Sandsynligheden for at udvikle tør hud øges med alderen på grund af ændringer i processerne med keratinisering (naturlig eksfoliering) og lipiderne i det ydre lag af huden.

I en alder omkring 40 år falder kroppens produktion af sebum drastisk, hvilket er ansvarligt for at holde huden blød og ung. Med hvert år, der går, fortsætter produktionen af sebum med at falde, hvilket får huden til hurtigere at blive tør.

Selvom tør hud er en gængs lidelse, er det dog tæt relateret til at blive ældre. Selvom der er mange tips til at holde huden hydreret og sund selv under aldring.

Rygning er også en af de gængse årsager til tør hud

Cigaretter indeholder toksiner og kemikalier, som kan få huden til at ældes hurtigere. Dette kan sammen med den hurtige aldringsproces få huden til at tørre endnu mere ud.

Personer, der ryger, har ofte tør hud i ansigtet og rynker omkring munden. Cigaretter fremskynder nedbrydelsen af hudens kollagen og de små elastiske fibre, som danner grundlaget af dermis. På grund af det er cigaretter forbundet med tidlig aldring.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Stop rygning: 3 enkle opskrifter til at bekæmpe tilbagefald

Hvad er hudens pH-værdi, og hvad har den med tør hud at gøre?

PH-skalaen spænder fra 1 til 14. En pH-værdi på 7 anses som neutral. Alt under det anses som syrlig, mens alt over det anses som basisk. Det ydre lag af menneskers hud har en pH-værdi mellem 4 og 6, hvilket indikerer, at det er lidt syrligt.

Huden består af sebum, aminosyrer og fedtsyrer. Som de sidste to navne kan afsløre, er disse komponenter alle syrer, hvilket hjælper huden med at forebygge bakteriel kolonisering. Ligeledes består laget af lipider af fedtsyrer, kolesterol og ceramider, der arbejder sammen som et naturligt vandafvisende middel.

Størstedelen af bakterierne, der forårsager sygdomme, er nemt bekæmpet af syrligheden i huden. Denne beskyttende barriere kan dog ikke virke effektivt, når huden er tør eller beskadiget.

Det indre lag af huden har en pH-værdi på omkring 7,4, hvilket er det ideelle niveau for, at bakterier kan trivesTør hud er derfor en risikofaktor for infektiøs dermatitis.

Kvinde smører creme på hud

Fugtgivning af tør hud

Det bedste, man kan gøre, når man oplever tør hud, er at tage korte bade med varmt vand og påføre et godt lag fugtgivende creme lige efter, at man har tørret sig. Det er her, huden er mest modtagelig for at absorbere de blødgørende midler, der er brug for til at styrke dens beskyttende barriere.

Husk, at kløe er et klassisk tegn på tør hud. Ved det første tegn på selv den mindste kløe, skal man se det, som om huden prøver at fortælle, at den har brug for fugt. Man bør påføre sin yndlings fugtgivende creme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21 Suppl 2:1-4. doi:10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x
 • Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004;31(8):603-609. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
 • Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003;69(2):69-75.
 • Gin, H., et al. “Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Diabetic Medicine 34.9 (2017): 1309-1317.
 • Andriessen A. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. Br J Nurs. 2013;22(1):26-30. doi:10.12968/bjon.2013.22.1.26
 • Ali SM, Yosipovitch G. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta Derm Venereol. 2013;93(3):261-267. doi:10.2340/00015555-1531
 • Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00344.x
 • Misery L. Nicotine effects on skin: are they positive or negative?. Exp Dermatol. 2004;13(11):665-670. doi:10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
 • Augustin, Matthias, et al. “Diagnosis and treatment of xerosis cutis–a position paper.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17 (2019): 3-33.
 • Yadgar, Ramsin Joseph, and Adam J. Friedman. “Efficacy of a Skin Condition-Adapted Solution for Xerosis and Itch Relief Associated With Aging.” Journal of drugs in dermatology: JDD 15.11 (2016): s91-s94.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.