Komedogene olier, du skal undgå, hvis du har fedtet hud

Komedogene olier er skadelige for hud med en tendens til akne. Her er de formler, der bør holdes væk fra denne hudtype.
Komedogene olier, du skal undgå, hvis du har fedtet hud
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 27 juni, 2023

Hud, der har en tendens til akneudbrud, har brug for produkter, der ikke forværrer tilstanden. Jo mere naturlige produkterne er, jo mindre er risikoen for tilstopning af porerne. Komedogene olier og ikke-komedogene olier skiller sig ud blandt de økologiske alternativer.

Disse formler er beregnet til at fugte, nære og reparere huden. Til at fremstille dem bruger urtelæger og kosmetikindustrien planter, frugter, frø osv.

Men de forårsager ikke altid gode reaktioner. Når huden er fedtet eller har en tendens til akne, skal man være særligt opmærksom på ansigtsoliernes sammensætning.

Hvad er komedogene olier?

Komedogene olier er stoffer, der let tilstopper porerne og kan forårsage betændelse eller hudallergi. En videnskabelig undersøgelse foretaget af Dr. Fulton klassificerer komedogene stoffer i følgende niveauer:

  • 0 eller ikke-komedogen: Tilstopper ikke porerne.
  • 1 eller meget lav: Der er en lille sandsynlighed for tilstopning af porerne.
  • 2 eller moderat lav: I de fleste tilfælde bør det ikke tilstoppe porerne.
  • 3 eller moderat: Afhængigt af hudtypen kan den tilstoppe porerne.
  • 4 eller ret høj: Med en tendens til at tilstoppe porerne hos de fleste mennesker.
  • 5 eller høj: Tilstopper porerne, og meget få typer hud kan tåle det.

Olier, der svarer til de sidste 3 trin, fremmer bakterievækst. Komedogene formler er næring for disse mikroorganismer og komplicerer dermatologiske tilstande.

En person tørrer sin urene hud
Personer med akne bør være meget opmærksomme på sammensætningen af de produkter, de bruger i ansigtet.

Syrer, der påvirker den komedogene effekt

Akne er en proces, der betænder hårsækkene og påvirker ansigt, bryst og ryg. Behandlingen kræver en medicinsk vurdering med ordination af orale og topiske lægemidler.

Derudover er hudplejerutiner designet til at forhindre udbrud og opretholde et godt helbred. Denne praksis omfatter olier, der bruges til at rense og nære dermis.

Afhængigt af formålet med disse produkter tilsættes omega-fedtsyrer som oliesyre, linolsyre, linolensyre, gamma-linolensyre, palmitolsyre, eicosenoic og stearinsyre i præparatet. De har hver især egenskaber, der fugter, regenererer, aflaster, blødgør, reparerer skader og øger elasticiteten.

Men hudtype, sygdomme, vandforbrug og miljøfaktorer kan sammen med ingredienserne i nogle olier fremkalde komedoner.

Komedogene olier kontraindiceret til fedtet hud

Mangel på linolsyre skaber talg med oliesyre, der forsegler porerne med sorte eller hvide hudorme. For at forebygge hudorme vil det være hensigtsmæssigt at bruge produkter, hvis komedogene komponenter er under niveau 3.

Følgende er olier, der bestemt ikke er gavnlige for fedtet hud.

Avocado

Avocadoens komedogene klassificering er 3. Selvom den anbefales til tør hud, kan den på grund af sin tekstur tilstoppe porerne. Den indeholder 15% linolsyre, 0,8% linolensyre og 65% oliesyre. Graden af den sidste komponent disponerer for udbrud.

Soja

Sojabønneolie er en antioxidant, men uacceptabel for de fleste hudtyper. Den er i den komedogene kategori 4 til 5. Den indeholder 50% linolsyre, 24% oliesyre og 7% linolensyre.

Kokos

Kokos er en ingrediens, der blødgør tør hud. Den bruges også til at behandle psoriasis, eksem og atopisk dermatitis. Olien menes dog at være skadelig for fedtet hud.

Den er på den komedogene skala 4 med en sammensætning af 0,2% linolensyre, 5 til 8% oliesyre, 1 til 3% linolsyre og 45 til 52% laurinsyre.

Det er den sidste syre, der er delte meninger om, da nogle undersøgelser viser, at høje procentdele af laurinsyre mindsker væksten af aknefremkaldende bakterier betydeligt. Kontakt en hudlæge, når du skal beslutte, om du vil inkludere kokosolie i din skønhedsrutine.

Hvedekim: Komedogene olier

De færreste mennesker kan tåle hvedekimolie på huden. Hvis man bruger den lokalt, er man sikker på at få et udbrud. Dens komedogene grad er 5. Den består af 55% linolensyre, 7% linolsyre og 14% oliesyre.

Hvedekim er rige på E-vitamin og fremskynder sårheling, så du kan overveje den til andre formål, væk fra ansigtet.

Gulerodsfrø

Denne grøntsag har et højt indhold af oliesyre: 68,4%. Tilsat 0,2 % linolensyre og 20,8 % linolsyre virker gulerodsolie ikke på hud med akne. Dens komedogene kategori er 4.

For hud, der tolererer det, hjælper dette produkt med at forsinke aldringstegn, dulme irritationer og øge elasticitet.

Camelina

Selvom camelina er ideel som en anti-aging behandling og til at reparere hudbarrieren, spænder dens komedogene niveau fra moderat til ret højt: 3-4.

Det er en olie, der er meget tilbøjelig til at tilstoppe porerne. Den er fremstillet med 19 % oliesyre, 12 % eicosenoic syre, 16 % linolsyre og 38 % linolensyre.

Palmeolie: Komedogene olier

Palmeolie er af komedogen klassificering 4 og er derfor kontraindiceret til fedtet hud. Virkningerne af dette produkt ligner dem af kokosolie.

Den fugter, blødgør og lysner tør hud, men ikke lige i ansigtet. Palmekerne indeholder 48% laurinsyre, 2,3% linolsyre og 15% oliesyre.

Hørfrø

Hørfrøets høje komedogene niveau placerer det i kategori 4 i Dr. Fultons diagram. Det tolereres ikke af de fleste hudtyper.

Personer med tør hud kan drage fordel af fordelene ved lignaner, omega-3, mineraler og vitaminer. Formlen består af 59% linolensyre, 17% linolsyre og 15% oliesyre.

Knuste hørfrø til at lave hørfrøolie, som er et eksempel på komedogene olier
Hørfrøderivater til huden bør begrænses til personer med meget fedtet hud.

Bomuld

I komedogenklasse 3 er bomuldsfrøolie ikke særlig anbefalelsesværdig til fedtet hud. Den har en tendens til at give udbrud.

Den er ikke særlig populær, men i kosmetik foreslås den som en genopretter af lipidbarrieren og for at give E-vitamin. Dens oliesyrekoncentration varierer fra 19 til 30%, linolsyre fra 42 til 54% og linolensyre 1%.

Ikke-komedogene olier er ideelle til fedtet hud

Ikke-komedogene olier, dem fra 0 til 2 på Dr. Fultons diagram, er nyttige, hvis du lider af akne. De er kendetegnet ved deres blødgørende egenskaber og deres evne til at reparere beskadigede celler, reducere mærker, lindre inflammation og regulere talgproduktionen.

Argan, sød mandel, neem og kakao er fremragende ingredienser til fedtet hud. Du kan inkludere den, der passer til dine behov, i din hudplejerutine, men sørg for at fjerne resterne, så de ikke påvirker porerne i det lange løb.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.