Antabus: Anvendelse og effekter

Denne medicin, som bliver brugt til at behandle kronisk alkoholisme, forårsager en akut reaktion på indtag af ethanol, som er kendt som "antabus effekten". Læs med for at lære alt om det!
Antabus: Anvendelse og effekter

Sidste ændring: 22 december, 2022

Antabus er medicin, hvis aktive ingrediens er disulfiram. Det bliver anvendt til at behandle kronisk alkoholisme. Selvom det ikke er en kur for alkoholisme, er det et nyttigt værktøj, som kan blive anvendt sammen med terapi.

Anvendelse og effekter af antabus

Person siger nej til øl som resultat af at anvende antabus

Disulfiram, som vi nævnte ovenfor, bliver brugt til at behandle kronisk alkoholisme. Man bør ikke tage det i mindst 12 timer efter at have drukket alkohol, eftersom det forårsager ubehagelige effekter, selv når man kun indtager små mængder alkohol.

Nogle af dets effekter inkluderer:

Når man tager antabus, vil effektenre begynde indenfor ti minutter efter, man har drukket alkohol, og det kan vare op til en time eller mere.

Sådan tages det

Antabus kommer i form af piller, som man indtager oralt. Man bør tage én om dagen, som rådgivet af sin læge. Man bør ikke tage flere eller færre doseringer, end ordineret, og heller ikke i en længere periode end anbefalet.

Hvis man har problemer med at tage piller, kan man knuse dem og blande det med juice, vand, kaffe eller te.

Hvad hvis jeg glemmer at tage en dosis?

Hvis man glemmer at tage en dosis, skal man prøve at tage den, så snart man husker det. Hvis man husker det, når det er tid til den næste dosis, skal man blot fortsætte med den almindelige dosis. Det er vigtigt ikke at tage dobbelt dosis for at veje op for den, man glemte.

Særlige forbehold

Alkohol i flasker og på bord

Før man begynder på denne medicin, er det vigtigt at finde ud af, om man er allergisk for dets aktive ingrediens.

Man bør også informere sin læge, hvis man tager andet medicin, fordi de kan indeholde alkohol. Det er også vigtigt, at ens læge ved, om man er diabetiker eller lider af sygdomme i skjoldbruskkirtlen, leveren eller nyrerne.

I tilfælde af kvinder, er det nødvendigt at vide, om patienten er gravid, planlægger at blive gravid eller ammer. Hvis man bliver gravid, mens man tager denne medicin, bør man gå til lægen så hurtigt som muligt.

Hvis man skal gennemgå en hver form for operation, inklusiv en tandoperation, skal man informere sin specialist om, at man er i behandling med disulfiram.

Bør man følge en bestemt kost?

Mens man tager antabus, må man ikke indtage nogen form for alkoholisk drik eller medicin, som indeholder alkohol, i 12 timer, før man tager den første dosis, og i flere uger efter, at man er stoppet med at tage medicinen.

Man skal også være forsigtig med indtag af saucer, eddike og alle fødevarer og retter, som kan indeholde alkohol.

Bivirkninger ved antabus

De mulige bivirkninger ved denne medicin er akne, hovedpine, døsighed, udmattethed og seksuel impotens. Nogle patienter kan også opleve en metallisk smag eller smagen af hvidløg i munden.

Du skal dog gå til din læge, hvis du oplever nogen af disse symptomer:

  • Overdreven træthed og svaghed.
  • Mangel på appetit.
  • Gullig hud og øjne.
  • Mørk urin.

Andre anbefalinger, hvis man tager antabus

Du bør altid bære et ID, som siger, at du tager denne medicin. Det er en god idé at inkludere navnet på din læge eller det sygehus eller lægeklinik, som du typisk kontakter i tillfælde af en nødsituation.

Du skal undgå kontakt med eller indånding af alle produkter, som indeholder alkohol, såsom damp fra maling, farvestoffer og lak. Prøv også at være forsigtig, når du anvender produkter, som indeholder alkohol, såsom aftershave og cologne. Disse produkter, kan forårsage hovedpine, kvalme, kløe eller rødme, når de kombineres med disulfiram.

Før du anvender et produkt, som indeholder alkohol, på huden, skal du afprøve det først. Til dette formål, påfører du det på et lille område af huden i en til to timer. Hvis der ikke er noget rødme og kløe eller andre uønskede effekter efter den tidsperiode, kan du anvende produktet.

Konklusion

Selvom antabus ikke er en kur for alkoholisme, mindsker det behovet for at drikke. Det bliver anvendt sammen med adfærdsændring, psykoterapi og rådgivning for at hjælpe patienter med at stoppe med at drikke.

Det kan interessere dig ...
Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

At drikke alkohol er helt uundgåeligt blevet en del af mange sociale øjeblikke. Men det kan være farligt. Lær om alkohol sundhed her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Moore, J. N. P. (1955). The treatment of alcoholism. Occupational Medicine. https://doi.org/10.1093/occmed/5.3.86

  • NEWMAN, H. W. (1950). Antabus and the metabolism of alcohol. California Medicine.

  • MORIARTY, J. D. (1950). The use of antabus in the therapy of alcoholic patients. California Medicine.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.