Anvendelse af hyaluronsyre af tandlæger

Højmolekylær hyaluronsyre bliver brugt i produkter, som minder om de naturlige kemikalier i vævet i tandkød.
Anvendelse af hyaluronsyre af tandlæger

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hyaluronsyre indenfor tandpleje har vist sig at være en effektiv behandling af lidelser i mundslimhinden. Det er et substans, som er naturlig tilstede i tandkødet.

I produkter til behandling bruger de højmolekylær hyaluronsyre, fordi det minder meget om den naturlige type, der er i tandkødet.

De forsøg, som forskere har udført, har vist, at det kan anvendes som en behandling, hvis det har karaktertræk, der minder om den type, som vores kroppe naturligt laver. Det bidrager til helingsprocessen og reparerer beskadigede væv.

Hvordan virker hyaluronsyre på mundslimhinden?

Tandkødsbetændelse kan behandles med hyaluronsyre

Hyaluronsyre er opbevaret i de ydre lag af sundt tandkød. Det virker ved at danne en beskyttende barriere over slimhinden, hvilket forhindrer sår eller skader i at komme i kontakt med mad og drikkevarer.

En anden egenskab ved hyaluronsyre er, at det hjælper med at reducere betændelse og ubehag takket være dets anti-ødem effekt, og det hjælper også med at hele blister.

Når man har en lidelse i munden, har de ramte væv også et øget behov for hyaluronsyre.

Hvad hvis man har et underskud af hyaluronsyre?

Som vi nævnte tidligere, når man har en lidelse, øges ens behov for hyaluronsyre. Dette behov betyder derfor, at der ikke er nok hyaluronsyre, hvilket fører til betændelse og smerte.

Når der er en skade på slimhinden i munden, kommer cellerne, der er ansvarlige for at gendanne vævene, hen til området, hvilket forårsager forsinket heling.

Hyaluronsyre indenfor tandpleje

Tandlæger bruger det ofte i behandlingen af forskellige lidelser i munden inklusiv de følgende:

Hvad er blister?

Blister er små blæner med en hvidlig baggrund og røde kanter. Generelt dukker de op på tungen indeni kinderne og på tandkødet.

De er mere gængse hos børn og unge. I mange tilfælde forårsager de en voldsom smerte, når de kommer i kontakt med bestemte fødevarer og drikkevarer.

Behandling med hyaluronsyre hjælper med at lindre smerten og ubehaget forårsaget af tilstedeværelsen af trøske. Det skyldes, at det beskytter skaden og også fremmer helingsprocessen.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Tykt spyt: Hvorfor finder det sted?

Fordele ved hyaluronsyre indenfor tandpleje

Tjek af tænder med lille spejl

Hyaluronsyre er på nuværende tidspunkt brugt meget indenfor tandpleje. Det giver en række fordele, hvor de følgende er iblandt:

  • Smertelindring: Det danner en film, som beskytter skaden og lindrer smerte.
  • Beskyttelse mod ydre substanser: Disse substanser inkluderer fødevarer og drikkevarer.
  • Hydrering af væv: Ved at danne en film fremmer hyaluronsyre væskeophobning og hydrerer dermed de ramte væv.
  • Bidrager til helingsprocessen.

Derudover gør hyaluronsyre ikke ondt, når det påføres. Det giver derimod en lindrende følelse.

Sådan anvendes det

Efter din daglige tandhygiejne kan du påføre hyaluronsyre tre til fem gange om dagen i tre til fire uger. Vi anbefaler dog, at du venter med at spise eller drikke til en halv timer efter, du har påført det.

Der er forskellige produkter på markedet, som inkorporerer dette substans i deres komposition. Ifølge måden, man anvender dem på, er de klassificeret som følger:

  • Oral gel: Påfør et lag på det ramte område ved at massere med rene fingre for at fordele det korrekt.
  • Skyl: Skyl med 10 ml i et til to minutter. Der er ikke behov for at fortynde det.
  • Spray: Hvert sprøjt garanterer, at det når hele området med samme koncentration. Generelt anbefaler producenterne et eller to sprøjt om dagen på det ramte område.

Hyaluronsyre indenfor tandpleje

Hyaluronsyre har ingen lokal eller systemisk farmakologisk effekt på slimhinden i munden. Det er i den grad meget sikkert og har ingen kontraindikationer eller bivirkninger, og man kan bruge det uden nogen begrænsninger. Det er ideelt at bruge det til børn, eftersom det ikke gør ondt, når man påfører det, og det ikke er giftigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sánchez, D. C., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Uso de ácido hialurónico como alternativa para la reconstrucción de la papila interdental. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.008

  • González della Valle, A., García Rivello, H., & Mocetti, E. (1999). Identificación inmunohistoquímica de los fenómenos degenerativos en la hernia de disco lumbar: expresión de ácida hialurónico, metaloproteasas 1 y 3, factor de crecimiento fibroblástico básico y CD34. Rev. Asoc. Argent. Ortop. Traumatol.

  • Corte Sánchez, D., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Use of hyaluronic acid as an alternative for reconstruction of interdental papilla. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.017


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.