Sådan kan man forebygge mavesår

For at forebygge mavesår skal man ændre sine vaner og følge anbefalinger for en sund livsstil. Nedenstående vil vi forklare de bedste anbefalinger. Læs med for at lære mere!
Sådan kan man forebygge mavesår
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Mavesår er ret gængse. Der ses faktisk en høj forekomst blandt patienter. Det er derfor vigtigt at være i stand til at forebygge mavesår.

En lav procentdel af patienter, som lider af dem, kan manifestere komplikationer såsom blødning og hul i mavesækken, som kan være livsfarligt. Det er ikke et lille problem.

Hvad er mavesår?

Mavesår er defekter eller sår i slimhinden i maven eller tolvfingertarmen (den del af tyndtarmen, som kommer efter mavesækken).

De udvikler sig og vokser på grund af den syrlige aktivitet fra mavesyre. Sygdommen er forbundet med to primære faktorer: Helicobacter pylori bakterielle infektioner og anvendelse af non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID).

De fleste personer, som har mavesår, vil ikke manifestere nogen symptomer eller kun lide af dyspepsi:

 • Smerte i maven.
 • Brændende fornemmelse eller halsbrand.
 • Fødevareintolerance med luft i maven og opspilet mave.
 • Kvalme og opkast.

Komplikationer ved mavesår inkluderer blødning, perforation, penetration og obstruktion. Forekomsten er faldet de seneste årtier takket være identificering og behandling af H. pylori.

H. Pylori kan forårsage mavesår

Denne artikel vil måske også interessere dig: Mulige symptomer på mavesår

Hvilke faktorer gør det sandsynligt at udvikle mavesår?

En af de afgørende faktorer er infektion i maven af Helicobacter pylori. Mellem 85 og 100% af patienterne med mavesår tester positivt for denne bakterie i maven eller tolvfingertarmen.

Ligeledes er anvendelse af non-steroide anti-inflammatoriske midler såsom aspirin, ibuprofen, indometacin, diclofenac, piroxicam og naprozen og andre midler såsom cigaretter og alkohol en risikofaktor. Risikoen øges gradvist, jo længere en person anvender dem.

Eksperter ved også, at der er en familierelateret prædisponering for mavesår. Denne prædisponering skal dog være kombineret med usunde vaner for at kunne ende i sygdom.

For eksempel at indtage bestemte fødevarer og drikkevarer, som kan forårsage ubehag i maven. At spise en sund kost, som inkluderer masser af frugter, grøntsager og fibre, kan mindske risikoen for at lide af mavesår.

Derudover er den rolle, som stress har i udviklingen af mavesår, kontroversiel. Der er nogle beviser på, at det kan bidrage til udviklingen af det såvel som delvis heling og øget sandsynlighed for tilbagevenden.

Hvordan kan man forebygge mavesår?

Vi har besluttet at dele nogle anbefalinger, som du kan følge for at forebygge mavesår. Disse tips indebærer sunde vaner og medicinske terapeutiske foranstaltninger, der er bakket op af videnskabelige beviser:

 • Undgå at anvende aspirin, når det er muligt. Især bør sundhedsfagfolk overveje det nøje, før de ordinerer det til patienter med tidligere mavesår. Ligeledes bør de altid vælge den lavest mulige dosis, og patienten bør altid tage dem sammen med mad. Hvis man har brug for smertestillende, bør man altid vælge paracetamol.
 • For patienter med tidligere mavesår, som skal fortsætte med at tage aspirin eller en anden type NASID, anbefaler eksperter en samtidig behandling med en protonpumpehæmmer (for eksempel omeprazol), så længe de tager dem.
 • Behandl H. Pylori infektionen med antibiotika. Flere typer antibiotika er blevet testet, og mange af dem formåede ikke at slå bakterien ihjel. Den udvalgte behandling skal medtage bakteriens resistens. Af den grund er en af de muligheder, som sundhedsfagfolk vælger, kombinationen af clarithromycin og amoxicillin i 14 dage.
 • Undgå cigaretter og begræns indtaget af alkohol.
 • Lav ændringer i kosten. Du bør undgå chokolade, fede fødevarer, friturestegt mad, kaffe, citrusfrugter og meget krydrede eller stærke madvarer. Selvom eksperter ved, at de ikke direkte kan forårsage mavesår, så kan de forværre dem. De anbefaler også altid at mindske indtaget af dem.
 • Undgå at blive overvægtig.
Kvinde med ondt i maven ønsker at forebygge mavesår

Vi anbefaler, at du læser: Naturlige midler mod mavesår

Det kræver dedikation at forebygge mavesår

Patienter, der har lidt af mavesår, vil få gavn af de fleste af de forebyggende foranstaltninger, vi har nævnt i denne artikel. Mere end noget andet bør man undgå at tage NSAID og at ryge.

I mange tilfælde vil en læge derudover evaluere udryddelsen af H. pylori. Det er ikke noget, som patienten selv kan beslutte. Lægen skal faktisk udføre supplerende tests for at bekræfte bakteriens eksistens samt dens resistens overfor antibiotika. Når denne proces er blevet udført, vil de etablere den nødvendige behandling.

Selvom sunde vaner, stressreducering og ændringer i kosten ikke er faktorer forbundet med selve udviklingen af mavesår, kan de forbedre symptomerne eller forebygge, at smerten bliver værre.

Kort sagt er der ingen magisk måde at forebygge mavesår på. Dette kræver faktisk dedikation og vedvarenhed hos patienter og de ændringer i livsstilen, de skal lave.

Det kan interessere dig ...
6 fødevarer du bør spise hvis du har mavesår
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 fødevarer du bør spise hvis du har mavesår

Hvis du har mavesår er den mest almindelige årsag ​​H. pylori-bakterier, selv om det også kan skyldes det overdrevne forbrug af visse lægemidler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Epidemiology, etiology, and pathogenesis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-epidemiology-etiology-and-pathogenesis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=4~150&usage_type=default&display_rank=4
 • Zambrano-Plata, Gloria Esperanza, et al. “Prevalencia de los factores de riesgo para cáncer gástrico en universitarios.” Revista Ciencia y Cuidado 11.1 (2014): 16-26.
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Clinical manifestations and diagnosis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-clinical-manifestations-and-diagnosis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Treatment and secondary prevention, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-treatment-and-secondary-prevention?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Fallone C. and cols., The Toronto Consensus for the Treatment of Helicobacter pylori Infection in Adults, Gastroenterology 2016;151:51-69.
 • Ganfornina Andrades, Ana. “El estrés y el sistema digestivo.” (2017).
 • Morilla Morilla, Ana. “Epidemiología, diagnóstico molecular y estudio de resistencias de Helicobacter pylori.” (2018).
 • Ichiyanagui Rodríguez, Carlos Enrique. “Epidemiología de la hemorragia digestiva.” Acta médica peruana 23.3 (2006): 152-155.
 • National Institute for health and care excellence (NICE). Gastro-oesophageal reflux disease and dyspepsia in adults: investigation and management. Clinical guideline [CG184]Published date: 03 September 2014 Last updated: 18 October 2019.
 • NIH Consensus Conference. Helicobacter pylori in peptic ulcer disease. NIH Consensus Development Panel on Helicobacter pylori in Peptic Ulcer Disease. JAMA. 1994;272(1):65-69.
 • Li LF, Chan RL, Lu L, et al. Cigarette smoking and gastrointestinal diseases: the causal relationship and underlying molecular mechanisms (review). Int J Mol Med. 2014;34(2):372-380. doi:10.3892/ijmm.2014.1786.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Tratamiento para las úlceras pépticas (úlceras gástricas), retrieved on 28 July 2020. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/ulceras-pepticas/tratamiento#paciente

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.