Art Nouveau i indretning: Hvordan man implementerer denne stil

Art Nouveau er en gammel kunstnerisk tendens, men den er bevaret som en moderne indretningsstil.
Art Nouveau i indretning: Hvordan man implementerer denne stil

Sidste ændring: 13 marts, 2023

Det er den sofistikerede Art Nouveau, der tiltrækker dem, der vælger denne indretningsstil. Det er en antik stil, som i begyndelsen indebar ændringer i mode, maleri, skulptur og illustrationer. Men det tog ikke lang tid at inkludere arkitektur og indretning i sit katalog.

Denne tendens er anvendelig for eksempel gennem implementering af glasvarer og møbler. Modernisme, som den også er kendt under, fanger blikket ved elegance og udsøgthed af genstande af almindelig brug, men med æstetisk funktionalitet.

Hvad er der ellers inden for dette koncept? Lad os finde ud af det nedenstående.

Art Nouveau’s rødder

Art Nouveaus fødsel fandt sted mellem 1890 og 1910, af designeren William Morris. Den var desuden et svar på historicismen og de konstante tilgange til de naturalistiske, rationalistiske og mystiske aspekter, som forklaret af Revista Digital de Artes y Humanidades.

Modernismen overskred derefter grænsen for udelukkende at repræsentere spor fra hverdagslivet for at vise et strejf af fantasi, ifølge beretningen fra Real Academia Catalana de Arte San Jorge (Det Kongelige Catalanske Kunstakademi San Jorge).

Desuden reagerede den på de udtømte kunstneriske modeller baseret på Arts & Crafts, som gav håndværkets værdi tilbage i lyset af neoklassicismen og masseproduktionen.

Desuden var dens højdepunkt i Belle Époque. Selv om den turnerede i flere lande, gav Frankrig den et stort løft med udstillinger i det parisiske galleri La Maison de l’Art Nouveau.

Inden for arkitektur overtog den store værker som f.eks. facaden på Casa Batlló. Også inden for skulptur udmærkede den sig med værker som Jomfruens springvand. Inden for maleri blev der ifølge Encyclopedia Concepto skabt værker som Kyset.

Inden for indretning anvendte art nouveau geometri med kurvede og asymmetriske linjer, flade buer og eksotiske ornamenter, der simulerer kvindefigurer, dyr og vegetation. Dette er således stilens nuværende vej.

Den oprindelige betegnelse Art nouveau er fransk.

Hus dekoreret baseret på Art nouveau

Art Nouveau: En tendens inden for dekoration

Det videnskabelige tidsskrift Ciencia Acierta fremhæver naturen som inspiration for den nye kunst, med det forbehold, at man ikke nøjagtigt gengiver de motiver, som den giver, men i stedet stræber efter det abstrakte.

De definerer forholdet mellem ornament og bygningers struktur som karakteristisk, idet de bruger jern som bygningselement og skaber figurer af blomster, blade og dyr samt andre naturlige organismer. Vi vil nu nævne flere særpræg ved stilen:

  • Elegance: Strømmen er raffineret, og det er tydeligt i dens delikate og fine resultat.
  • Ornamental balance: Den dekorative sammensætning er rytmisk og afbalanceret. Den er altid på udkig efter slående effekter, såsom for eksempel spiraler, bølger og vandfald.
  • Nye materialer: Friheden til at skabe blev brugt, når man dekorerede med komponenter som glas, beton, mursten og keramik, med et nik til håndværk.
  • Asymmetri: Mærkelige og asymmetriske former harmonerer i den moderne kunst. Den foretrækker bølger frem for lige linjer. Der er også plads til drømmeagtige former, især til møbler.

Hvordan implementerer man Art Nouveau i indretningen?

I betragtning af modernismens prestige skal vi vide, på hvilke måder man kan implementere stilen i indretningen.

Gulvet er hovedpersonen i Art Nouveau-stilen

Udnyt gulvets rummelighed til at udtrykke Art Nouveau i indretningen. Hvordan gør man det? Anvend geometriske mosaikfliser, vælg trægulve eller et orientalsk mønstret tæppe.

Boliger med højt til loftet og stiliserede vinduer er ideelle til moderne kunst.

Kombinér neutrale og lyse farver

Hvis du maler væggene med neutrale farver, så sæt dem i kontrast med lyse farver på døre, vinduer og gulv. Rådfør dig med en indretningsarkitekt og gennemgå teorier om farvekontraster for at skabe mere lysstyrke og intensitet.

Vælg møbler af fint træ til en Art Nouveau-stil

Selv hvis møblerne er nye, skal du vælge møbler med bløde, buede linjer og organiske former, der fremkalder fantasi og formidler energi. Læg mærke til følgende eksempler på former:

  • Stængler.
  • Skyer.
  • Træer.
  • Silhuetter af kvinder.
  • Sommerfuglevinger.

Anvend tapet

Dekorativt tapet ændrer fuldstændig udseendet af et rum, soveværelse, spejle, møbler og inventar. Denne ressource kan tilpasses, så du kan anvende den i en blomstret stil. Husk, at geometriske og naturlige motivtapeter er de bedste.

For dem, der lige er begyndt i dekorationsverdenen og er fristet til at prøve Art Nouveau, er installation af tapet også en fremragende indledning.

Indarbejd naturen på væggene

Brug motiver, der er forbundet med naturen, på loftslister eller glasmosaikvinduer. Gør dem til det centrale fokus og neutralisér scenen med andre neutrale detaljer.

Kombinér det subtile og rustikke i Art Nouveau-stilen

Hvis du har et højt loft med murstenshvælvinger, skal du pifte miljøet op med lakeret eller malet træ til vinduer, bjælker og døre. Formålet er, at det rustikke skal supplere det raffinerede.

Overdækning

Vælg matteret glas

Tiffany-lamper (på forsidefotoet) og glasmalerier med brune, gyldne, grønne og lilla farver er centrale elementer i modernismen, da de indebærer brug af matteret glas. Desuden giver dette materiale en særlig karakter til strømmen.

Fleksibilitet i indretningen baseret på Art Nouveau

I et dokument, der er godkendt af det polytekniske universitet i Valencia, hævdes det, at elementerne i et modernistisk rum kan læres, som de er, men det er også muligt at idealisere dem med det formål at overføre fleksibilitet og opnå en æstetisk kategori.

Det betyder, at selv om det er nødvendigt at holde sig til visse retningslinjer, der svarer til stilen, er det i dag tilladt at foretage små variationer, så længe de holder sig til den raffinement og naturlighed, der definerer Art Nouveau. Ville du turde indrette dit hus med denne stil?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.