Tips til at male træmøbler

Dagens artikel indeholder nogle tips til, hvordan man kan male træmøbler på en professionel måde. Hvis du leder efter et nyt udseende til dine træmøbler eller gerne vil genbruge gamle møbler, så er denne artikel lige noget for dig!
Tips til at male træmøbler

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er nemt at male træmøbler, og du skal blot tage nogle nøjagtige indikationer med i overvejelserne. Det er en glimrende måde at forny ens kommoder på.

Træ er sådan et værdifuldt materiale, og det er til stede i de fleste hjem på en eller anden måde. Det er faktisk så alsidigt og holdbart, at der er uendelige muligheder for at genbruge og forny det. Man kan derfor have forskellige stilarter på samme møbel over en længere periode uden at skulle investere i nye møbler.

Dagens artikel indeholder nogle tips til, hvordan man kan forny sine møbler.

Karaktertræk og fordele ved træmøbler

Træmøbler har mange fordele, hvoraf nogle af dem er:

 • Det tilføjer varme til hjem, fordi det er et naturligt materiale, så ethvert miljø med det vil føles hyggelig og behagelig.
 • Det er en klassiker, som aldrig går af mode uanset de seneste tendenser.
 • Træmøbler er nemme at gøre rene og nemme at reparere.
 • Det er et meget holdbart produkt, som man kan lade gå videre i arv, og det kan holde i mange generationer.

Sådan kan man male træmøbler

Det er simpelt at male træmøbler, men der er nogle ting, man skal have i baghovedet. Det vigtigste ved begge muligheder beskrevet nedenstående er, at man følger alle trinene nøje.

Man skal også bruge de materialer, vi anbefaler, fordi man ikke kan bruge alle typer maling på træ. Når det er sagt, kan vi gå videre til den første mulighed.

Møbler lavet af paller

Man kan male træmøbler i klare farve

 • Til denne metode er det første, man skal gøre, at slibe hele overfladen. Dette trin er essentielt og grundlaget for, at det endelige resultat vil se professionelt ud.
 • Fjern al lak, skidt og andet med sandpapir. Du skal gøre det i samme retning som træets årer.
 • Når der ikke er nogen rester af maling eller lak, skal du tørre det af med en klud for at fjerne det støv, der sidder tilbage. Det skyldes, at malingen ikke vil sidde fast, hvis man ikke fjerner støv ordentligt.
 • Nu er det tid til at give grunder. Det er en type belægning, der minder om maling, som man påfører på træet, før man begynder at male det med den endelige farve, man beslutter sig for.
 • Lad det stå og tørre i nogle timer, og giv det derefter et lag med den endelige maling. Du skal måske give det mere end et lag, så lad det tørre indimellem lagene.
 • Til sidst påføres et lag farveløs lak (mat eller glansfuld) for at beskytte malingen, så det holder i længere tid.

Med hensyn til ekstra materiale skal man bruge en pensel til hjørnerne og en rulle (svamp eller uld). Størrelserne og materialerne vil variere afhængig af dimensionerne på møblet, og hvad du bedst kan lide at arbejde med.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fem idéer til at indrette stuen med genbrugsmaterialer

Forny et møbel med lak

 • Den anden mulighed kræver, at man arbejder med lak for at forny træmøbler. Det kan være farveløst eller have en farve. Det endelige valg vil afhænge af, hvordan træets tilstand er.
 • Det første, man skal gøre, er at fjerne pletterne fra træet ved at bruge produkter, der er specifikt udviklet til dette formål. Derefter skal man slibe overfladen med sandpapir for at fjerne alle pletter fra den tidligere lak og andre uperfektheder. Fint sandpapir kan anvendes til sidst for at gøre det virkelig glat.
 • Herefter skal man påføre en underlak,  som træet vil absorbere. Det kommer i form af olie eller spray.
 • Slib det igen, når det er tørt, blot med finere sandpapir denne gang. Det vil hjælpe det næste lag lak med at sætte sig bedre fast. Rengør derefter støv med en klud.
 • Nu er det tid til det sidste lag lak. Det første lag bør fortyndes, mens det andet lag skal være lidt tykkere. Det er vigtigt at lade det tørre i mindst 24 timer mellem hvert lag.

Generelle tips, man bør have i baghovedet, når man vil male træmøbler

Her er nogle tips, der er vigtige, når man begynder at male træmøbler. Der er tider, hvor man vil ønske at efterligne et design, som man har set et andet sted, men det er ikke altid muligt at gøre det med de ting, man har derhjemme.

Elementerne

Vær sikker på, at malingen, du vælger, er passende til det, du skal bruge den til. Læs etiketterne og producentens instrukser i detaljer, før du køber det, og især før du anvender det.

Hvis du for eksempel ønsker at forny udendørsmøbler, skal lakken være sol- og vandafvisende. Det mest ideelle er at spraye det på, eftersom det nemmere kan nå ind i kroge og hjørner.

Typerne af pensler og ruller kan være overvældende, så det vigtigste at have i  baghovedet er det møbel, du ønsker at male.

Ruller er bedst til store, glatte overflade, eftersom pensler kan efterlade mærker. I tilfælde af vinkler, hjørner og former anbefaler vi, at du vælger en pensel.

Samlet eller ikke samlet?

Det er et godt spørgsmål! Det vil igen afhænge af typen af møbel. Skil det ad, hvis det er nemt at gøre det. Det anbefales, så det er nemmere at komme ind i alle hjørnerne og for at sikre ordentlig beskyttelse af hver enkelt element.

Tag dog blot alle aftagelige dele af såsom håndtag, skuffer og hylder for i det mindste at gøre det nemmere at slibe og male, hvis du ikke kan skille det fuldstændig fra hinanden.

Person sætter nyt hængsel i møbel

Er en grunder nødvendig?

Ja, for det vil spare dig tid og maling. Du ved det måske ikke, men det er nemmere at male træ, der har fået grunder først, og det endelige resultat vil være mere jævnt.

Hvad maler jeg først og hvordan?

Du skal male indefra og ud. Begynd med en pensel og tag alle hjørnerne, og gå derefter videre til de større dele med en rulle.

Retningen skal følge træets årer. Tag heller ikke for meget på penslen, så du forhindrer, at malingen drypper.

Det er ret tilfredsstillende at male træmøbler

Der er to vigtige øjeblikke, når man maler sine møbler: Begyndelsen og slutningen. Vær sikker på, at du forbereder overfladen grundigt, før du maler den, og prøv ikke at forhaste tingene.

En ren overflade fri for urenheder og skidt vil sikre, at malingen sætter sig ordentligt fast. Fyld også alle huller og uperfektheder med træspartel – vælg den, der ligner farven på dit træmøbel mest.

Som det sidste handler fornyelse af møbler om det endelige resultat, så du skal enten bruge en lak eller en anden teknik for at give det et unikt udseende. Dine valgmuligheder er desuden uendelige!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Huallullo, C., & Olegario, G. (2018). Estudio de los materiales de acabado de superficies de muebles de madera.
 • González, S. F. L. Manipulación y Almacenamiento de Sustancias Químicas en la Industria de Muebles de Madera en la Ciudad de Cuenca.
 • Urias, J. T., de la Rosa, A. B., Velázquez, R. F., & Ambríz, A. C. (2002). Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente8(1), 83-90.
 • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
 • Nutsch, W. (1996). Tecnología de la madera y del mueble. Reverté.
 • Bohórquez Duque, M. S. (2005). Guía para el artesano: referencial oficios de madera.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.