Artiskokker som naturmiddel

Selv om de er kendte for deres evne til at hjælpe dig med at tabe dig, er artiskokker også meget gode til styring af kolesterol. Det fremmer endda udrensningen af affaldsstoffer. Prøv det!
Artiskokker som naturmiddel

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er mange grøntsager, der er gavnlige for din krop. Du kan bruge artiskokker som naturmiddel.

Utroligt nok er denne grøntsag i stand til at absorbere vandet i din mave. Endvidere hjælper vegetabilsk fiber med at dæmpe din appetit. Udover at du føler dig mæt, øges dit stofskifte og vægttabsprocessen.

Artiskokkens historie

Denne smagfulde grøntsag har været vidt anvendt igennem historien. Dette skyldes dets næringsindhold, antioxidanter, mineraler og vitaminer.

Grækerne og romerne spiste det. Derefter introducerede kong Henry VII det til England i middelalderen. I middelalderen var artiskokker en meget dyr spise. På grund af dette betalte folk mange penge for det.

I dag finder du artiskokker i forskellige former i butikkerne.

Selvom de sælges i kapselform i helseforretninger, anbefaler vi at spise dem i sin naturlige form.

Du bør vælge dem der har store knopper og en klar grøn farve. Disse er de sundeste.

Artiskokker er blevet anvendt flittigt op gennem historien

Fordelene ved artiskokker som naturmiddel

 • Fordøjelsesegenskaberne ved denne grøntsag gør den til et ideelt naturligt middel til behandling af visse sygdomme. Disse omfatter overdreven urinsyre, gigt og problemer med galdesten.
 • Artiskokker reducerer dine triglyceridniveauer. På grund af dette er de virkelig værdifulde for bekæmpelsen af forhøjet kolesterol. At spise dem reducerer dit dårlige kolesterol (LDL) og øger dit gode kolesterol (HDL).
 • På grund af deres fordele, når det kommer til at kontrollere dit kolesterol, er artiskokker også de perfekte allierede til at bekæmpe højt blodtryk og åreforkalkning.
 • Takket være deres høje fiberindhold hjælper artiskokker også mod både forstoppelse og diarré.
 • Desuden kan artiskokker være en god udrenser. Det betyder, at de kan hjælpe din krop til at slippe af med forskellige toksiner og stoffer, som den ikke behøver.

Læs også:

Fordele for dit fordøjelsessystem

 • Blandt deres mange gode egenskaber hjælper artiskokker også med at lindre mavesyre. Samtidig er de gode til at fjerne smerter, oppustethed og andet ubehag.
 • Denne grøntsag plejer din mave og hjælper dig med at fordøje. Den er også perfekt til at slippe af med galde.
 • Som du ved, bruges artiskokker ofte i diæter. Takket være deres høje indhold af fiber er de ideelle til at kontrollere din appetit. De holder dig mæt!
 • Derudover er de også kendt for deres indhold af vitaminer (A og B) og mineraler (natrium, jern, magnesium og kalium).
 • De har også vanddrivende egenskaber. På grund af dette hjælper de dig med at fjerne væskeophobning i kroppen og udrense toksiner.
 • De er ideelle til problemer som gigt, leddegigt, leversygdomme, kredsløbssygdomme og for at reducere fedtstoffer, når du er overvægtig.

Hvordan bruge artiskokker som naturmiddel?

Du kan koge eller dampe artiskokkerne inden du spiser dem

Den bedste måde at spise artiskokker på er ved at dampe og koge dem. Når du gør dette, kan du tilføje lidt olivenolie og æblecidereddike. Det er sundt og lækkert.

 • Før du tilbereder dem, skal du rengøre dem og skære lidt fra: stænglen og den ydre hud.
 • For at koge dem skal du putte dem i en gryde med vand og tilsætte saften fra 1 eller 2 citroner.
 • Derefter lægges låg på gryden. Når vandet begynder at koge, skrues ned til lav varme og lad det koge i 30 til 40 minutter.

Et af problemerne ved at koge artiskokker er de meget hurtigt oxiderer. Når bladene fjernes, begynder de at brune meget hurtigt. Derfor er det meget nyttigt at have lidt citron ved hånden og gnide dem med citronen.

Det hjælper også med at tilsætte en smule persille til vandet, når man koger artiskokker. Persille producerer et stof der forhindrer oxidering.

 • Når de har kogt i 30 til 40 minutter, tages de ud af væsken (som du kan gemme) og drænes. Så er de klar til at spise.

Læs også:

Te af artiskokker som naturmiddel

Du kan lave artiskokte til vægttab

Artiskokte er et meget godt produkt til fremme af vægttab. Som du har set, anvendes artiskokker nogle gange i diæter.

Takket være deres appetitdæmpende og væskefjernende egenskaber er det en af de bedste og mest anvendte grøntsager til disse formål.

Ingredienser

 • Nogle artiskokblade
 • 1 kop vand

Instruktioner

 • Vask artiskokbladene grundigt. Put dem i en gryde med en kop vand.
 • Bring vandet i kog og lad dem koge i 10 minutter.
 • Efter 10 minutter tages gryden af varmen. Si væsken fra, og lad den trække i 5 minutter.

Læs også: 5 naturlige smoothies for natlige hedeture

Hvornår skal man drikke det?

 • Du kan drikke op til tre glas af denne te om dagen.
 • For at få en bedre mæthedsfornemmelse anbefales det at drikke en kop artiskokte 30 minutter før hvert måltid.
Det kan interessere dig ...
Fem artiskok opskrifter til fedtlever patienter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem artiskok opskrifter til fedtlever patienter

Artiskokker er en sund ingrediens, som du kan bruge i din madlavning. Her er fem lækre artiskok opskrifter, som du kan spise, hvis du har fedtlever... • Lutz, M., Henríquez, C., & Escobar, M. (2011). Chemical composition and antioxidant properties of mature and baby artichokes (Cynara scolymus L.), raw and cooked. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1016/j.jfca.2010.06.001

 • Riezzo, G., Orlando, A., D’Attoma, B., Guerra, V., Valerio, F., Lavermicocca, P., & De Candia, S. (2012). Randomised clinical trial: Efficacy of Lactobacillus paracasei-enriched artichokes in the treatment of patients with functional constipation-a double-blind, controlled, crossover study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. http://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04970.x

 • J.O.H.P. (1884). Artichokes. Notes and Queries. http://doi.org/10.1093/nq/s6-IX.214.85-b


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.