6 fordele ved artiskokker for helbredet

Selvom de hovedsageligt er kendt for deres vanddrivende egenskaber, har artiskokker også mange andre kvaliteter. Lær mere i denne artikel!
6 fordele ved artiskokker for helbredet

Skrevet af Lorena González

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du nogensinde hørt om de mange fordele ved artiskokker?

I dag er det blevet en daglig pligt at tage godt vare på os selv. Derfor skal vi ikke blot følge vores læges ordrer og gå regelmæssigt til check-ups: Det er også vigtigt at passe på vores kost.

Vi skal inddrage visse fødevarer i vores kost, der giver os vigtige næringsstoffer, trivsel, livskvalitet og endda skønhed.

Der er utallige lister, artikler og meninger om, hvilke frugter, grøntsager og korn, vi skal spise, hvordan man kan kombinere dem og hvad tid på dagen der er bedst for at spise dem, alt afhængigt af de fordele, vi søger fra dem.

I dag vil vi introducere dig til en verden af artiskokker, en grøn grøntsag, der skjuler i sine blade en umådelig skattekiste af vitaminer, som er blevet efterspurgt og hyldet gennem historien.

I middelalderen var det en af de dyreste grøntsager man kunne få, og som vigtige folk betalte store summer for.

Nu er vi så heldige at have let adgang til denne fantastiske grøntsag!

Sjove facts om artiskokker

artiskokker-facts
 • Tro det eller ej, du kan spise hele artiskokken. Dette er godt, fordi den indeholder så mange fordele, og dens struktur er så rig på næringsstoffer, at intet skal gå til spilde.
 • Du kan endda finde artiskok-kapsler i nogle butikker, og du kan også købe den i sin naturlige tilstand.
 • Når du køber artiskokker, skal du vælge di tungeste med de tykkeste blade, og en lysegrøn farve. Det betyder at de er friske og vil give dig flere vitaminer af bedre kvalitet.

Nu hvor du ved, hvor vigtigt det er, vil vi liste 6 af de vigtigste fordele ved artiskokker:

6 Sundhedsmæssige fordele ved artiskokker

1. De er fremragende for fordøjelsen

Artiskokker har fantastiske fordele for fordøjelsen. Dette gør dem ideelle til behandling af reumatiske sygdomme, galdesten og ubalance i urinsyre-niveauet.

De styrer også ubalancer i afføring, der hjælper med både forstoppelse og diarré.

2. De reducerer triglycerider og kolesterol

De næringsstoffer, der findes i artiskokker, hjælper med at reducere triglycerideniveauerne.

De hjælper også med at reducere niveauet af kolesterol i dit blod, især dårligt kolesterol (LDL), samtidig med at de øger det gode kolesterol (HDL).

Denne egenskab gør dem til vidunderlige allierede for at bekæmpe sygdomme såsom åreforkalkning og højt blodtryk.

3. Fordele ved artiskokker for vægttab

olie på salat

Takket være dets høje vegetabilske fiberindhold er artiskokker perfekt til at kontrollere appetitten korrekt.

De absorberer vand fra din mave, hvilket får dem til at blive større og fylde rummet. På den måde skaber de en behagelig mæthedsfornemmelse, som afholder dig fra at spise for meget på grund af angst eller overspisning.

4. Utrolige vanddrivende fordele

Dette grønne vidunder hjælper også med at bekæmpe væskeretention og eliminere affald fra kroppen, herunder farlige giftstoffer.

Artiskokker er en ideel mulighed for naturligt at behandle sygdomme som:

 • Gigt
 • Blodomløbs-problemer
 • Leverproblemer
 • Fedt-reducering

Besøg denne artikel: 6 olier til behandling af gigt

5. De forebygger kræft

Flere videnskabelige undersøgelser har fokuseret på artiskokker takket være deres vigtige rolle i vores kost og alle de næringsstoffer, de indeholder.

Denne interesse er blevet belønnet med fascinerende opdagelser. Den koffeinsyre og flavonoider, der findes i artiskokker, er gode til at forebygge kræft og kan endda hjælpe som en del af behandlingen til at bekæmpe denne sygdom.

6. De giver kroppen utallige vitaminer

Vitamin-D-holdig mad

Vi har allerede nævnt et par gange, at artiskokker indeholder mange næringsstoffer, og vi kan ikke lade være med også at liste de mange vitaminer, som de også er fulde af.

Blandt de vitaminer og mineraler, der findes i artiskokker er de vigtigste vitamin A og B, magnesium, kalium, natrium og jern. De forvandler også sukker til energi.

Tvivler du stadig på, om du skal medtage artiskokker i din kost? Tøv ikke med det! Tilsæt artiskokker til dine daglige måltider. Deres utallige egenskaber gør denne grøntsag en vigtig fødevare på dit spisebord.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Base de Datos Española de Composición de Alimentos. [Internet]. Disponible en: http://bedca.net/bdpub/
 • Botanical-Online. [Internet]. Propiedades de la alcachofa. Disponible en: https://www.botanical-online.com/medicinalscynaracastella.htm
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Abbruzzese, C. and Miccadei, S. Long Term Exposure to Polyphenols of Artichoke (Cynara scolymus L.) Exerts Induction of Senescence Driven Growth Arrest in the MDA-MB231 Human Breast Cancer Cell Line. Oxid Med Cell Longev, 2015.
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Linsalata, V., Fraioli, R. and Miccadei, S. Artichoke polyphenols induce apoptosis and decrease the invasive potential of the human breast cancer cell line MDA-MB231. J Cell Physiol., 2012; 227(9): 3301-3309.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.