Aseksualitet: Når du ikke føler seksuelt begær

Aseksualitet er en seksuel orientering. Den kendetegnes ved et manglende behov for romantiske relationer med andre af samme eller modsatte køn.
Aseksualitet: Når du ikke føler seksuelt begær

Sidste ændring: 09 august, 2022

Nogle mennesker føler aldrig nogen form for seksuel lyst. De tiltrækkes ikke af hverken mænd eller kvinder, men foretrækker platoniske forhold. Dette fænomen er kendt som “aseksualitet”.

Aseksualitet er ofte usynligt. Ikke mange kender til det. Det kan være meget stressende at være aseksuel, fordi vi kan føle, at der er noget galt med os. Det kan være svært at kommunikere vores behov med vores partner.

Nogle aseksuelle tilsidesætter i stedet deres egne behov for at gøre deres partner glad.

 

 

Aseksualitet er ikke et valg, eller en ideologi. Det er en naturlig tilstand, som en person oplever.

 

Aseksualitet: Ingen seksuel orientering

Aseksualitet er intet at skamme sig over.

Når en aseksuel person ikke oplever seksuelle ønsker, kan de nemt komme til at se intime forhold som unødvendige. Det er måske på grund af, hvordan vores samfund ser romantiske forhold som det eneste rigtige. Alt andet anses som værende mindre vigtigt.

Aseksualitet er selvfølgelig af ikke-seksuel natur. Men det betyder ikke, at aseksuelle mennesker ikke har følelsesmæssige behov.

Der er meget uvidenhed og kun ganske lidt forskning på dette område. Mange mennesker mener, at aseksuelle faktisk bliver undertrykt.

Nogle mener at aseksualitet er unaturligt. Men aseksulalitet findes, og det er vigtigt for aseksuelle såvel som andre seksuelle minoriteter at føle sig værdsat og indgå i sociale relationer – i deres tilfælde bare uden sex.

 

Aseksualitet er ikke en sygdom eller et noget, som bør behandles som en abnormalitet eller noget der skal “kureres”.

Det er simpelthen en ikke-seksuel orientering.

Samfundsmæssigt pres

Du tror måske, at en aseksuel person ville være i stand til at undgå mange problemer. Alle former for seksuel orientering, herunder denne ikke-seksuelle, bør respekteres og behandles ens.

Desværre er det ikke sådan, det foregår i virkeligheden. Aseksuelle mennesker lider under meget samfundsmæssigt pres, fordi de er anderledes.

Javier, en aseksuel person, delte følgende: “Det tog mig lang tid at få en partner og være i et forhold. Da jeg kom det, var det kun på grund af et samfundsmæssigt pres. Jeg har bare aldrig følt behovet. ”

Disse mennesker er “tvunget” til at være som andre, at lede efter nogen, for at håndtere spørgsmål som “Hvornår skal du have en kæreste?”

I de værste situationer marginaliseres de af samfundet.

Kan du forestille dig, hvordan dagens sexorienterede markedsføring må se ud fra en aseksuel persons synspunkt? Det erotiske indhold kan virke som en konstant påmindelse om noget, de ikke føler de har brug for.

 

Lav seksuel lyst har altid eksisteret

Selv om vi ikke har diskuteret det, så har lav seksuel lyst altid eksisteret. De fleste mennesker er aldrig opmærksomme på dette, før de er sammen med en seksuelt aktiv partner.

På trods af dette og baseret på, hvad Javier fortalte os ovenfor, føler aseksuelle mennesker så virkelig ikke behovet for at være i et forhold?

Selv om Javier sagde, at han ikke behøvede at være sammen med en partner, så ønsker mange aseksuelle mennesker det – men uden sex.

De virkelige problemer opstår, når en aseksuel person bliver forelsket i en person, der er seksuelt aktiv. Begge bliver nødt til at snakke om, hvordan de fortsætter deres forhold, så ingen af dem bliver nødt til at ofre noget, som de ikke føler, at de er i stand til.

At være aseksuel betyder ikke, at en person ikke er i stand til at være kærlig – fordi vi alle har brug for kærlighed – men ikke alle har brug for sex.

Aseksuelle mennesker føler sig undertiden tvunget til at have sex. De vil ikke, men de gør det alligevel. Det er ikke noget, de nyder eller afskyr, men de gør det for deres partner.

Aseksuelle har ofte sex med deres partnere, selvom de ikke føler ophidselse

Af denne grund skal parret tale om hvad man skal gøre, når en person er aseksuel og den anden ikke er. Kommunikation er altid afgørende. Men det er især vigtigt, når den ene er aseksuel.

Som Moses Catalan, der er præsident for Prince Lila National Queer Association, siger:

“Når én partner er aseksuel og den anden er seksuel afhænger deres forhold af den aftale, de begge er kommet frem til. Der er nogle, der har sex før de dater, mens andre opretholder et åbent forhold. ”

Har du nogensinde mødt nogen, der er aseksuel? Mange mennesker ved ikke engang, at de er det. De er blot klar over, at de ikke føler lyst til andre.

Det vigtigste i ethvert forhold er, at I begge taler om situationen for at hjælpe forholdet med at gå så glat som muligt.

Jo mindre du gemmer dig væk fra virkeligheden og jo mindre du fortier, desto mere bevidsthed vil I begge have til at kunne forstå hinanden. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Portillo, W., Paredes, R. G. (2011). Asexualidad. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/10.1080/02560054.2011.636826
  • Lugones Botell, M., & Ram??rez Berm??dez, M. (2015). Asexualidad: La cuarta dimensi??n sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral.
  • Carranza, J. (2002). La evolución del sexo. LA BASE DE LA BIOLOGÍA Y ETOLOGÍA,.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.