5 astringerende fødevarer mod diarré

Disse 5 astringerende fødevarer mod diarré hjælper med at forbedre symptomerne og forhindre dehydrering i forbindelse med en sund kost.
5 astringerende fødevarer mod diarré
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 16 maj, 2023

Når der opstår en episode af diarré, er der visse astringerende fødevarer mod diarré, der kan hjælpe med at vende situationen. Din kost er vigtig for fortsat at få næringsstoffer, genoprette tarmens velbefindende og fremme fordøjelsessystemets arbejde.

Uanset årsagen til diarré er den mest hensigtsmæssige kost en blød kost eller en skånekost. Dette er en kost, der giver fordøjelsessystemet mulighed for at hvile på dette tidspunkt, hvor det er mest påvirket.

Til denne terapeutiske diæt kan man tilføje fødevarer med en udpræget astringerende aktivitet. På grund af denne egenskab hjælper de med at bremse tarmbevægelserne, forhindre vandtab og reducere betændelse i tarmslimhinderne. Er du interesseret i at vide, hvad de er? Læs videre og find ud af det!

Dette er de 5 mest anbefalede astringerende fødevarer mod diarré

Som det fremgår af en artikel offentliggjort i National Center for Biotechnology Information, er kosten en nøglefaktor i håndteringen af diarré. Lad os se på de mest anbefalede fødevarer.

1. Bananer

En af de mest velegnede frugter under diarré. Den er rig på opløselige fibre og resistent stivelse. Sidstnævnte bidrager til at beskytte mave-tarmslimhinden og hjælper med at gøre afføringsbolussen mere fast.

Den er også meget fordøjelsesfremmende og har den fordel at have et godt indhold af kalium (et af de mineraler, der let går tabt og bør genopfyldes). Til dette formål bør man vælge grønne eller let modne bananer.

Bananer er eksempel på astringerende fødevarer mod diarré

2. Hvide ris

Uden tvivl er hvide ris en af de mest populære retter til ethvert maveproblem. I dette tilfælde er der et kontrolleret forsøg, der støtter indførelsen af rissuppe (sammen med orale rehydreringsopløsninger) i behandlingen af akut diarré hos børn.

Hvide ris indeholder fibre, og tilstedeværelsen af stivelse fremmer stigningen af afføringstætheden. De kan indtages i små mængder, og kogevandet kan bruges til at drikke i løbet af dagen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Er det okay at spise yoghurt under diarré?

3. Yoghurt naturel

En anden måde at hjælpe tarmen på under episoder med diarré er at indtage fødevarer, der giver probiotika. Disse bidrager til at genoprette den tarmflora, der er ændret på grund af den store udtømning af vand.

Yoghurt naturel giver disse levende bakterier, som også findes i andre fermenterede mejeriprodukter som kefir. Det er nødvendigt at vælge yoghurt uden tilsat sukker, ellers kan symptomerne og elektrolyttabet forværres.

4. Citronsaft

Citron er en frugttype, der indeholder en bemærkelsesværdig mængde tanniner. Takket være disse kan vand med citronsaft udøve en astringerende virkning og være en indiceret fødevare under diarré.

5. Kvæde

Kvæde indeholder også tanniner, som sammen med fibre giver den astringerende egenskaber. Forskellige dele af frugten samt dens sødme har traditionelt været anvendt til behandling af diarré og andre fordøjelsesproblemer.

Den indeholder også afsvulmende komponenter, der hjælper med at berolige irriterede slimhinder. Denne frugt indtages efter kogning, enten i form af kompot eller gelé. Det er bedst at undgå meget søde varianter og spise den med måde.

Hvad kan man ellers spise ud over astringerende fødevarer mod diarré?

I begyndelsen af et anfald af diarré er det vigtigste at sikre væskeindtag for at genopfylde tabte væsker og elektrolytter. Faktisk kan nogle mennesker kun tåle væske.

Til dette formål er den bedste drik vand. Dette kan ledsages af suppe eller opløsninger med elektrolytter, som kan anbefales på apoteket. Kulsyreholdige drikkevarer, koffein og sukkerholdige sodavand og juice bør undgås.

De astringerende fødevarer mod diarré, der anbefales i den foregående liste, hjælper med at lave afføringsbolus og gør det muligt at stoppe den stærkeste nedbrydning. Men en blød kost har også plads til andre fødevarer, der gør den mere komplet og muliggør en hurtig genopretning.

  • Hvid pasta, hvidt brød, kogte havregryn, kogte kartofler.
  • Mager fisk og kyllinge- eller kalkunkød. Det kan være kogt, bagt eller grillet.
  • Udover yoghurt kan der tilsættes hytteost, friskost eller naturlig kefir.
  • Grøntsagsbouillon, meget kogte grøntsager eller grøntsagspuré. Det er tilrådeligt at undgå gasholdige grøntsager.
  • Æble og pærer, kogt eller i kompot.

Det er også tilrådeligt at spise små mængder – ofte – og at tygge maden meget godt. Madlavningen bør være enkel, uden saucer, stegt mad eller meget tilsat fedt. Alle disse retningslinjer fremmer fordøjelsen og forbedrer hele sygdomsforløbet.

Rå, mager fisk

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Årsagerne til gul diarré

Astringerende fødevarer mod diarré er gode som en del af en skånekost

Bananer, ris eller kvæder er en del af BRAT-diæter mod diarré. Denne type diæt er i årevis blevet anbefalet af læger og specialister til behandling af visse mave- og tarmsygdomme.

I dag er det dog ikke så almindeligt at ordinere den, da den kan mangle nogle vigtige næringsstoffer (f.eks. proteiner eller fedtstoffer). Derfor er det ikke tilrådeligt at indtage astringerende fødevarer udelukkende eller i en længere periode.

Når diarréepisoden begynder at blive bedre, er det tilrådeligt at vende tilbage til den sædvanlige kost så hurtigt som muligt. Det kan reducere varigheden af problemet, undgå tarmpermeabilitet og forbedre de berørte personers ernæringsmæssige status.

I de fleste tilfælde forekommer diarré som en reaktion fra kroppen på et skadeligt agens. Heldigvis er det let at afhjælpe med passende mad- og kostvaner. Under alle omstændigheder bør der konsulteres en læge, hvis diarré varer ved i mere end to dage, forekommer tilbagevendende eller ledsages af feber, smerter eller rektal blødning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ashraf M. U, Muhammad G, et al. Cydonia oblonga M, a medicinal plant rich in phytonutrients for pharmaceuticals. Frontiers in Pharmacology. Junio 2016. 7: 163.
  • Dunjic B. S, Svensson I, et al. Green banana protection of gastric mucosa against experimentally induced injuries in rats. A multicomponent mechanism? Scandinavian Journal of Gastroenterology. Octubre 1993. 28 (19): 894-8.
  • Duro D, Duggan Ch. The BRAT Diet for acute diarrhea in children: should it be used? Practical Gastroenterology. Junio 2007.
  • Falcomer A.L, Figueiredo Resende R, et al. Health benefits of green banana consumption: a systematic review. Nutrients. Junio 2019. 11 (6): 1222.
  • Kianmehr M, Saber A, et al. The effect of G-ORS along with rice soup in the treatment of acute diarrhea in children: a single-blind randomized controlled trial. Nursing and Midwifery Studies. Junio 2016. 5(2): e25852.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.