6 astringerende infusioner til diarré

Urter med astringerende egenskaber er blevet brugt som hjælpestoffer til at stoppe diarré. Hvilke er de mest anbefalede? Udforsk dem her!
6 astringerende infusioner til diarré
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 06 november, 2022

Brugen af astringerende infusioner som et supplement til at lindre diarré er fortsat populær. Selv om det er vigtigt at fastslå årsagen til dette problem for at håndtere det korrekt, hjælper nogle planter med at fremskynde genopretningsprocessen.

De er især nyttige til at behandle væske- og mineraltab, regulere sekretionerne og fremme en god tarmfunktion. Dette skyldes i høj grad deres bidrag af fenolforbindelser, tanniner og antimikrobielle stoffer, der bidrager til balancen i fordøjelsesfunktionen.

Hvilke er de mest anbefalede? Find ud af det her!

Hvordan virker astringerende infusioner til at lindre diarré?

Først og fremmest skal vi vide, hvordan astringerende infusioner virker for at lindre diarré. Et astringerende middel henviser til et stof, der er i stand til at stramme vævet. I dette særlige tilfælde reducerer planteforbindelser irritation i tarmvævet, hvilket styrker det og giver en beskyttende virkning mod patogener.

Til gengæld bremser de tarmbevægelserne og mindsker hyppigheden og mængden af afføring. I den forbindelse forklares det i en artikel offentliggjort i Pharmacognosy Magazine, at polyfenoler – og især tanniner – er hovedansvarlige for urternes astringerende virkning. Det er derfor tilrådeligt at vælge dem med en rigelig forsyning af disse stoffer.

Tanninernes rolle i behandlingen af diarré

Tanniner er vandopløselige fenolforbindelser, der er kendetegnet ved deres astringerende, antiinflammatoriske og antioxidant virkning. Som det fremgår af en artikel i Biomolecules, er deres vigtigste funktion at beskytte planter mod insekt- og svampeangreb.

Desuden er det den komponent, der giver den bitre smag og den ru, tørre fornemmelse, når man smager på visse frugter og urter. Hvad angår medicinske virkninger, er de kendt for deres virkning mod diarré. Da de har evnen til at udtørre slimhinderne, har de tendens til at reducere afføringen.

Derfor anvendes de nu til fremstilling af kosttilskud mod diarré. En undersøgelse delt gennem Revista Española De Enfermedades Digestivas rapporterede, at gelatine tannat – et tanninbaseret supplement – hjalp med at reducere konsistensen og antallet af afføringer hos børn med akut diarré.

Du er måske interesseret i: Tre supper til at komme dig over diarré

Hvad er de mest anbefalede astringerende infusioner til diarré?

Indtagelse af astringerende infusioner kan forbedre symptomerne i tilfælde af akut diarré. Ved alvorlige episoder, eller hvis de ledsages af symptomer som feber, opkast og svaghed, er det bedst at opsøge en læge.

PeaceHealths sundhedsinformationsbibliotek bemærker, at de mest almindeligt anvendte urter mod diarré på grund af deres tanninindhold og astringerende virkning er følgende:

 • Brombærblade og -rødder.
 • Blåbærblade.
 • Røde hindbær.

Der nævnes også andre muligheder, som f.eks. kamille, storkenæb og johannesbrød. Og hvilken funktion udøver de i kroppen? Er der dokumentation for deres virkninger? Lad os se i detaljer, hvad videnskaben siger, og hvordan de fremstilles.

1. Brombærblade eller -rødder

Brombær, hvis videnskabelige navn er Rubus fruticosus, er en plante, der er kendt for sit store indhold af tanniner, galsyre, C-vitamin, pektin og jern. I en artikel, der er offentliggjort i Pharmacognosy Reviews, beskrives det, at især rødderne er blevet brugt som et hjælpemiddel mod diarré.

Desuden er det i tidsskriftet Molecules blevet rapporteret, at rodens bark og blade af denne plante har et astringerende potentiale, hvilket giver den antidiarréegenskaber.

En kurv med en masse forskellige bær

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld brombærblade eller -rod (10 gram)
 • 500 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Læg bladene eller brombærroden i en gryde med kogende vand.
 2. Læg låg på, og lad det trække i 10 til 15 minutter.
 3. Sigt det derefter og indtag det.
 4. Drik 2 eller 3 kopper om dagen.

2. Blåbærblade

En undersøgelse, der er delt via Frontiers in Pharmacology, beskriver, at både blade og frugter af blåbær (V. myrtillus) er rige på tanniner. Faktisk er hele Vaccinium-slægten anerkendt for denne kvalitet.

Det anslås, at op til 10 % af bladene indeholder dette stof. Derfor har de astringerende og antidiarré-egenskaber.

Blåbær i træskål

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld knuste blåbærblade (10 gram)
 • 500 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Kom blåbærbladene i en gryde med vand.
 2. Lad det koge ved svag varme i 5 minutter og tag det af blusset.
 3. Lad infusionen hvile i 10 minutter, og sigt det.
 4. Drik 2 kopper om dagen, indtil du mærker en forbedring.

3. Hindbærblade

Hindbærblade (Rubus idaeus) bruges i traditionel medicin til at reducere oppustethed i maven og diarré. En artikel i tidsskriftet Antioxidants anerkender deres potentiale til at lindre symptomer på mild diarré.

Hindbær, hvis blade kan bruges til at lave astringerende infusioner

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld røde hindbærblade (10 gram)
 • 500 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Bring vandet i kog og tilsæt derefter hindbærbladene.
 2. Lad infusionen trække i 10 minutter, og sigt den.
 3. Drik 2 eller 3 kopper om dagen, indtil du oplever lindring.

4. Kamille

En af de mest populære astringerende infusioner er kamille. En samling af undersøgelser, der er rapporteret i Molecular Medicine Reports, fastslår, at det høje indhold af flavonoider og terpenoider fremmer lindring af lidelser i mavetarmsystemet.

En undersøgelse på rotter, der blev delt i Journal of Ethnopharmacology, rapporterede, at denne plante har antidiarré og antioxidant egenskaber. Selv om der er behov for kliniske forsøg på mennesker, tyder disse resultater på, at planten har potentiale mod dette fordøjelsesproblem.

Kamillete er en af de mest populære astringerende infusioner

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld tørret kamille (10 gram)
 • 250 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Hæld den tørrede kamille i en kop kogende vand.
 2. Dæk drikken til, og lad den trække i 10 minutter.
 3. Efter denne tid sier og drikker du den.
 4. Gentag 2 eller 3 gange om dagen, hvis symptomerne fortsætter.

5. Storkenæb

I traditionel medicin er storkenæb kendt som et astringerende og beroligende middel mod fordøjelsesproblemer. Især bruges dens infusion til at stoppe episoder af diarré og modvirke tab af væske og mineralsalte.

I denne henseende har en dyreundersøgelse vist, at storkenæbbladekstrakt har antidiarré egenskaber, som tilskrives dets tanninindhold.

Storkenæb

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld storkenæbblade (10 gram)
 • 250 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Hæld den tørrede storkenæb i en kop kogende vand.
 2. Dæk infusionen til, og lad den trække i 10 minutter.
 3. Derefter filtreres og indtages den.
 4. Hvis diarréen fortsætter, kan du drikke op til 2 kopper om dagen.

6. Johannesbrød

Der kan fremstilles en astringerende og antiinflammatorisk infusion af barken af Johannesbrød, som er ideel til at lindre diarré og betændelser i mave-tarmkanalen. En artikel i International Journal of Molecular Sciences beskriver, at modne johannesbrødskaller indeholder tanniner, et aktivt stof, der hjælper med at lindre diarré.

Johannesbrød

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld johannesbrødpulver (10 gram)
 • 250 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Hæld johannesbrødpulveret i kogende vand.
 2. Lad det trække i 10 minutter, indtil det har nået en temperatur, der er egnet til indtagelse.
 3. Drik infusionen en gang om dagen.

Anbefalinger for sikkert forbrug af astringerende infusioner

Indtagelse af astringerende infusioner mod diarré er generelt sikkert for de fleste mennesker. Som et middel, der tages ad hoc i moderate mængder, giver det normalt ikke bivirkninger.

Eksperter anbefaler dog, at du undgår brugen i følgende tilfælde:

Da urter kan interagere med lægemidler eller kosttilskud, er det nødvendigt at konsultere en læge, før du forbruger dem. Nogle gange er virkningen eller styrken hæmmet. Begge tilfælde indebærer sundhedsrisici.

Hvad skal man huske om astringerende infusioner mod diarré?

Tanninerne i nogle lægeplanter kan bruges i infusioner for at fremskynde lindring af diarré. Alligevel bør disse drikkevarer ikke være et førstevalg som behandling mod dette symptom. Det er nødvendigt at fastslå årsagen til det for at vælge mere effektive terapeutiske foranstaltninger.

Lægen kan foreslå kostændringer, indtagelse af orale rehydreringsdrikke og hvile for at overvinde dette problem. Om nødvendigt kan behandlingen omfatte antidiarrémedicin.

Infusionerne bør blot være supplerende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Romm, A., Ganora, L., Hoffmann, D., Yarnell, E., Abascal, K., & Coven, M. (2010). Fundamental Principles of Herbal Medicine. In Botanical Medicine for Women’s Health (pp. 24–74). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-443-07277-2.00003-9
 • Han X, Jiang H, Zhang D, Zhang Y, Xiong X, Jiao J, Xu R, Yang M, Han L, Lin J. A Novel Quantitative Prediction Approach for Astringency Level of Herbs Based on an Electronic Tongue. Pharmacogn Mag. 2017 Jul-Sep;13(51):492-497. doi: 10.4103/pm.pm_455_16. Epub 2017 Jul 19. PMID: 28839378; PMCID: PMC5551371.
 • Szczurek A. Perspectives on Tannins. Biomolecules. 2021 Mar 16;11(3):442. doi: 10.3390/biom11030442. PMID: 33809775; PMCID: PMC8002309.
 • Chung KT, Wong TY, Wei CI, Huang YW, Lin Y. Tannins and human health: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 1998 Aug;38(6):421-64. doi: 10.1080/10408699891274273. PMID: 9759559.
 • Esteban Carretero J, Durbán Reguera F, López-Argüeta Alvarez S, López Montes J. A comparative analysis of response to vs. ORS + gelatin tannate pediatric patients with acute diarrhea. Rev Esp Enferm Dig. 2009 Jan;101(1):41-8. English, Spanish. doi: 10.4321/s1130-01082009000100005. PMID: 19335032.
 • Verma R, Gangrade T, Punasiya R, Ghulaxe C. Rubus fruticosus (blackberry) use as an herbal medicine. Pharmacogn Rev. 2014 Jul;8(16):101-4. doi: 10.4103/0973-7847.134239. PMID: 25125882; PMCID: PMC4127818.
 • Zia-Ul-Haq M, Riaz M, De Feo V, Jaafar HZ, Moga M. Rubus fruticosus L.: constituents, biological activities and health related uses. Molecules. 2014 Jul 28;19(8):10998-1029. doi: 10.3390/molecules190810998. PMID: 25072202; PMCID: PMC6271759.
 • Vaneková Z, Rollinger JM. Bilberries: Curative and Miraculous – A Review on Bioactive Constituents and Clinical Research. Front Pharmacol. 2022 Jun 29;13:909914. doi: 10.3389/fphar.2022.909914. PMID: 35847049; PMCID: PMC9277355.
 • Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016 Jun 1;5(2):17. doi: 10.3390/antiox5020017. PMID: 27258314; PMCID: PMC4931538.
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.
 • Sebai H, Jabri MA, Souli A, Rtibi K, Selmi S, Tebourbi O, El-Benna J, Sakly M. Antidiarrheal and antioxidant activities of chamomile (Matricaria recutita L.) decoction extract in rats. J Ethnopharmacol. 2014 Mar 14;152(2):327-32. doi: 10.1016/j.jep.2014.01.015. Epub 2014 Jan 22. PMID: 24463157.
 • Amabeoku, G.. (2009). Antidiarrhoeal activity of Geranium incanum Burm. f. (Geraniaceae) leaf aqueous extract in mice. J Ethnopharmacol. 123. 190-3. 10.1016/j.jep.2009.02.015.
 • Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875. doi: 10.3390/ijms17111875. PMID: 27834921; PMCID: PMC5133875.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.