Egenskaber og fordele ved kamillete

Selvom det ikke tjener til at helbrede sygdomme, kan denne te hjælpe med at lindre bestemte symptomer. Opdag de forskellige egenskaber og fordele ved kamillete her!
Egenskaber og fordele ved kamillete
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Kamillete er en naturlig te, som er blevet populær takket være dens interessante medicinske anvendelsesmuligheder. Selvom mange af dets anvendelser kommer fra populærlitteratur, er der en lang række af forskning, som bakker disse egenskaber og fordele ved kamillete op.

Planten er en del af Asteraceae familien, og der er adskillige krydderurter. Den mest gængse, når det kommer til tilberedelse af te, er dog Matricaria chamomilla og Matricaria nobilis.

Hvad er de primære egenskaber og fordele ved kamillete? Find ud af det i dag!

Fordele ved kamillete

Vi får kamillete ved at lægge de tørre blomster fra planten i varmt vand. Det er kendetegnet ved en let blomsteragtig duft, som er behagelig. Som vi kan se i denne artikel udgivet i Pharmacognosy Reviews, samler det bioaktive komponenter med terapeutiske kræfter.

Mere specifikt indeholder det substanser såsom:

 • Sesquiterpener.
 • Flavonoider.
 • Kumarin.
 • Polyacetylener.

Denne komposition samler omkring 120 kemiske bestanddele, hvilket fører til plantens forskellige sundhedsmæssige fordele. Det siges, at den te, som udvindes fra planten, og også andre tilberedelser af kamille har antimikrobielle, anti-inflammatoriske, antioxidante, angstdæmpende og krampeløsende aktivitet.

Te med kamilleblomst

Anvendelse af kamillete erstatter ikke farmakologisk medicin, men kan hjælpe med at lindre symptomerne.

De primære fordele ved kamillete

Indenfor populærmedicin spiller kamillete en vigtig rolle. I dag ved vi selvfølgelig, at det ikke bør være det første valg til behandling af sygdomme. Nogle anvender det dog til at lindre symptomerne på bestemte lidelser.

Hvad kan man bruge det til?

1. Kamillete bidrager til at lindre menstruationssmerter

Fenolforbindelserne, som er i kamillete, har en krampeløsende virkning, som fremmer lindring af menstruationssmerter. I et studie udgivet i Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology, and Infertility var kvinder, der drak denne te i en måned, i stand til at reducere graden af dysmenorré.

På samme tid er det en beroligende drikkevare, hvor deltagere også rapporterede mindre angst forbundet med deres menstruation. Nogle hypoteser antyder, at planten reducerer produktionen af prostaglandiner, som er substanser, der er ansvarlige for smerte og betændelse. I ethvert tilfælde er mere forskning nødvendig.

2. Det fremmer en sund fordøjelse

De fordøjelsesfremmende egenskaber ved kamillete er måske de mest kendte. For hundredevis af år siden havde folk lavet denne drikkevare til at lindre ubehag i mavetarmkanalen såsom luft i maven, mangel på fordøjelse, diarré, kvalme og opkast.

I det henseende er der stadig en begrænset mængde af beviser. En systematisk anmeldelse i Electronic Physician Journal nævner, at disse effekter har med dets antimikrobielle, anti-inflammatoriske og beroligende egenskaber at gøre.

3. Det fremmer en bedre søvnkvalitet

Der er ingen naturlig urte, som kan bekæmpe søvnlidelser i sig selv. På trods af dette tjener nogle planter såsom kamille som et middel til at sove bedre. På grund af dets indhold af apigenin, der er en type antioxidant, stimulerer det receptorer i hjernen og reducerer søvnløshed.

I forskning udgivet i Journal of Advanced Nursing rapporterede kvinder, som drak kamillete i to uger efter fødslen, at de havde en bedre søvnkvalitet. De viste derudover færre symptomer på depression forbundet med søvnforstyrrelser.

4. Det fremmer kontrol af glukose i blodet

Forbedring af kostvaner og livsstilen er kritisk for at holde niveauerne af glukose i blodet under kontrol. I tilfælde af lejlighedsvise øgninger i glukose rådes der dog til at drikke væsker såsom kamillete.

Hvorfor det?

Studier antyder, at ekstrakt fra planten hjælper med at stimulere funktionerne af bugspytkirtlen, som er organet ansvarligt for at producere insulin. Det sidstnævnte er hormonet, som er ansvarligt for at regulere niveauerner af sukker i kroppen. Og selvom der mangler beviser, er fundene lovende.

5. Det støtter et sundt hjerte

Antioxidanterne, som kamillete indeholder (især flavonoider), har en gavnlig effekt på hjertets tilstandDet betyder selvfølgelig ikke, at det kan erstatte en medicinsk behandling af hjertelidelser. Når det er en del af en almindelig kost, hjælper der dog med at reducere risikoen for sygdom.

Et lille studie udgivet i Journal of Endocrinological Investigation afslørede fordelene hos patienter med diabetes, som drak kamillete til måltider. Disse patienter oplevede forbedringer i deres totale kolesterol og niveauer af triglycerider og dårligt kolesterol.

Hvilke andre fordele ved kamillete kan vi nyde?

Anvendelse af kamille i form af te og andre præsentationer har bredt sig til hele verden. På grund af det er der tilskrevet andre fordele til denne drikkevare foruden dem, vi allerede har nævnt. Det er dog vigtigt at bemærke, at mange af disse anvendelser kommer fra anekdotiske data og mangler videnskabelige beviser:

Kamillete med blomster

Kamille kan hjælpe på søvn-, hud- og hjertekarlidelser.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Kamille og persille middel mod amenoré eller manglende menstruation

Hvem bør undgå at drikke kamillete?

For de fleste sunde voksne er det sikkert at drikke kamillete og indebærer ikke nogen risici. Til dato er der ingen rapporter om livstruende eller giftige bivirkninger ved at indtage denne drikkevare. Det anbefales dog ikke i de følgende tilfælde:

Hvad bør man huske på omkring kamille?

Uanset om kamille er som en te eller andre former tjener det som et tilskud til at forbedre symptomerne på bestemte lidelser. Det bør dog ikke erstatte en medicinsk behandling under nogen omstændigheder.

De personer, som ønsker at indtage denne plante i form af en te, kan med sikkerhed drikke to eller tre kopper om dagen. Hvis der er tidligere sygdomme, eller hvis man tager medicin, er det dog bedst at tale med en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Singh O, Khanam Z, Misra N, Srivastava MK. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):82-95. doi:10.4103/0973-7847.79103
 • Ebrahimzadeh S, Jenabi E. Chamomile tea for relief of primary dysmenorrhea. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility. 
 • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Leach MJ, Page AT. Herbal medicine for insomnia: A systematic review and meta-analysis. Sleep Med Rev. 2015;24:1-12. doi:10.1016/j.smrv.2014.12.003
 • Khan SS, Najam R, Anser H, Riaz B, Alam N. Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine. Pak J Pharm Sci. 2014;27(5 Spec no):1509-1514.
 • Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015;38(2):163-170. doi:10.1007/s40618-014-0170-x
 • Peterson JJ, Dwyer JT, Jacques PF, McCullough ML. Associations between flavonoids and cardiovascular disease incidence or mortality in European and US populations. Nutr Rev. 2012;70(9):491-508. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00508.x
 • Amsterdam JD, Shults J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg AB. Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Altern Ther Health Med. 2012;18(5):44-49.
 • Shenefelt PD. Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
 • Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004;52(23):6956-6961. doi:10.1021/jf0400765

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.