At give plads til andre og til dig selv

At give andre plads er lige så vigtigt, som at få dem til at respektere din egen. Hvis det er nødvendigt, bør du tage afstand for at beskytte dig selv.
At give plads til andre og til dig selv

Sidste ændring: 27 november, 2018

Det at give plads er en kunst,  som beriger dem omkring os. Det er en måde hvorpå vi kan respektere andre og give dem mulighed for at udvikle sig.

Når andre personer ikke respekterer din plads og dine behov, er det dig, der bliver nødt til selv at tage afstand.

Det betyder ikke, at du er sart, eller at du er en kujon. Det betyder bare, at du kender dig selv godt nok til at vide, hvornår nogen invaderer din private plads og de steder i dine tanker, hvor du gemmer drømme, behov og værdier. Når det sker, angriber de nemlig din identitet og dit selvværd.

Det at give plads og tage plads er svært. Men det er en vigtig evne at øve sig på.

At give plads fremmer personlig udvikling

At give plads menes selvfølgelig her i overført betydning. Mens fysisk afstand nogle gange også er vigtig, er det det mentale frirum, der virkelig gør en stor forskel.

At give plads betyder

 • at lade andre have deres egen stemme og mening, lade dem forsvare deres egne værdier og lade dem have din respekt alligevel.
 • at bidrage både til din egen og andres selvudvikling. Når mennesker giver hinanden plads, giver de hinanden et frirum, hvor de kan udforske sig selv uden at frygte andres indblanding eller fordømmelse.

Plads er vigtigt i alle typer forhold. Nogle gange er det netop den personlige plads, som gør, at forholdet bliver ved med at udvikle sig i positiv retning.

Det er vigtigt at give hinanden plads i et forhold

Plads til familien og til privatlivet

At opdrage sine børn betyder ikke man kontrollerer dem eller holder øje med hvert skridt og beslutning de tager. Hvert barn har sin egen personlighed, drømme og håb, som vi alle bliver nødt til at respektere.

 • Hvis man prøver at forme dem, “præcis som man ønsker, de skal være”, vil man krænke deres personlige plads samt deres personlige og følelsesmæssige udvikling fuldstændigt. Det er ikke korrekt.
 • Familier bør kunne nyde et fælles rum, hvor de kan tale og give gode råd, men derefter bør hvert medlem have retten til hans/hendes egne værdier og til at opnå deres egne drømme.

Plads til parret og til individet

At være et par betyder, at man skaber et fælles rum, hvor man aldrig holder op med at være sig selv. Alle par bliver nødt til at lære at skabe balance mellem at give hinanden plads og være involveret i hinandens håb og drømme. Det kun de par, der med succes opnår denne balance, der får et tilfredsstillende og vedvarende forhold.

 • Et pars rum er et sted, hvor man deler fremtidige projekter, der styrker båndet mellem hinanden, og fremhæver værdierne, der bringer de to parter sammen og giver plads til at finde enigheder.
 • Men på samme tid bør begge personer i forholdet have hans/hendes personlige rum, hvor han/hun kan fortsætte med at vokse som en person med arbejdsprojekter, venskaber og mål. Dette bør aldrig angribes eller ødelægges af forholdet.

Hvis min personlige plads bliver krænket, vil jeg forsvare den

Dit personlige rum er vigtigt for din selvudvikling

Forestil dig, at der var flere usynlige vægge omkring dig, som var lavet til at beskytte dig. Du er inde i dem med alt, hvad der definerer dig og gør dig glad.

 • Dine værdier.
 • Dine drømme.
 • Dine sejre.
 • Dine erfaringer og hvad du har lært fra dem.
 • Dit selvværd.
 • Dit personlige billede som du har af dig selv, og som du er tilfreds med.
 • Dine vigtige forhold med personer, som du elsker, og som er vigtige for dig.

Forestil dig nu, at din partner eller ven fra arbejdet eller en bror eller søster begynder at overgå disse vægge og angribe hver og en af dine skatte, som du gemmer inde i dig, og som definerer dig: de kritiserer dine værdier og din krop, og de latterliggør den type venner, du har.

Hvad vil der så helt præcist ske? De krænker din personlige plads, og derfor må du forsvare dig selv. Lad os forklare hvordan.

Måder at forsvare ens personlige plads

 • Gør det klart, at ingen har retten til at overtræde dine grænser. Det er noget, andre har brug for at vide fra starten. Hvis du holder mund i dag, i morgen og i går, vil andre ende med at overtræde dine grænser alt for hurtigt, og det vil ødelægge dit selvværd.
 • Hvis andre krænker din personlige plads, så giv “plads” mellem jer. Tag afstand fra det, der er ødelæggende. Hvis ikke du gør det, vil du langsomt miste dig selv.
 • At give plads og at tage afstand er aldrig kujonagtigt. Faktisk er det netop det modsatte.

Personer, der er i stand til at gå fra de ting, der ødelagde dem, udviser visdom og mod, som kun personer, der er i stand til at forsvare sig selv, ejer. Det er en måde at tage hånd om sit selvværd.

Vi anbefaler, at du øver det i dag. Forsvar din personlige plads, og respekter også andres.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Graziano, M. S., & Cooke, D. F. (2006). Parieto-frontal interactions, personal space, and defensive behavior. Neuropsychologia, 44(6), 845-859.
 • Kennedy, D. P., Gläscher, J., Tyszka, J. M., & Adolphs, R. (2009). Personal space regulation by the human amygdala. Nature neuroscience, 12(10), 1226-1227.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.