Ayurvedisk medicin mod skjoldbruskkirtelsygdomme: Er det effektivt?

Nogle midler i ayurvedisk medicin mod skjoldbruskkirtelsygdomme synes at være nyttige. Vi fortæller dig, hvilke der er de mest populære.
Ayurvedisk medicin mod skjoldbruskkirtelsygdomme: Er det effektivt?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 07 maj, 2023

I de seneste år har der været en stigende interesse for ayurvedisk medicin mod skjoldbruskkirtelsygdomme. Det er dog vigtigt at vide, at anvendelsen af dens behandlinger ikke erstatter konventionel medicin. Hvordan kan du anvende disse midler sikkert?

Først og fremmest er det godt at tage hensyn til, at beviserne for ayurvediske behandlinger stadig er begrænsede. Af denne grund bør deres anvendelse være forsigtig og kun som et supplement. I tilfælde af skjoldbruskkirtlen er det vigtigt at overveje kompleksiteten af de lidelser, der kan påvirke dens funktion.

Hvad er ayurvedisk medicin?

Du har sikkert hørt om ayurvedisk medicin eller visse ayurvediske midler. Men hvad består det helt præcist af? Det er et medicinsk system, der stammer fra Indien og er blevet anvendt i over 3000 år for at forbedre sundheden og fremme balancen mellem sind, krop og ånd.

Ifølge ayurvedisk tro er der 5 elementer (ild, luft, rum, jord og vand), som udgør de 3 doshas i den menneskelige krop, bedre kendt som vata, pitta og kapha. Når der er en ubalance mellem disse, opstår der sundhedsproblemer.

På baggrund heraf er der udviklet en form for alternativ medicin, der foreslår ændringer i livsstil og kost som afgørende faktorer for at opretholde sundheden. Til gengæld involverer den brugen af urter og naturlige fødevarer som en måde til at fremme lindring af visse sygdomme, f.eks. i skjoldbruskkirtlen.

Er ayurvedisk medicin mod skjoldbruskkirtelsygdomme effektivt?

I populær litteratur anses behandlinger, der stammer fra ayurvedisk medicin, for at være allierede mod sygdomme, der påvirker skjoldbruskkirtelfunktionen. Indtil nu er der dog ingen afgørende beviser for deres effektivitet.

Læger anbefaler tværtimod en forsigtig brug af denne form for behandling for at undgå komplikationer. Selv om behandlingen kan anvendes som et supplement til almindelige metoder, skal dens mulige virkninger først vurderes.

Selv om den indebærer brug af ingredienser af naturlig oprindelse, er disse ikke tilstrækkelige til at behandle problemets oprindelse. Desuden er de ikke fri for kontraindikationer, bivirkninger eller lægemiddelinteraktioner.

Kvinde med smerter i hals grundet skjoldbruskkirtelsygdomme

Mulige fordele ved ayurvedisk medicin mod skjoldbruskkirtelsygdomme

Som det fremgår af en artikel i PLOS Medicine, er skjoldbruskkirtelforstyrrelser forbundet med en lang række kroniske sygdomme og en nedsat forventet levetid. De har især en indvirkning på metaboliske og kardiovaskulære lidelser og endda kræft.

På grund af disse risici skal behandlingen af dem ske rettidigt og professionelt. Endokrinologen er sammen med andre fagfolk, f.eks. ernæringseksperten, ansvarlig for at vejlede i retning af effektive terapeutiske foranstaltninger.

Mange mennesker er imidlertid blevet interesseret i ayurvedisk medicin for at passe på og forbedre skjoldbruskkirtlens sundhed. Nogle undersøgelser har faktisk registreret visse fordele. Under alle omstændigheder er det vigtigt at huske på, at brugen heraf bør være supplerende og om muligt overvåget.

Hypothyroidisme

En af de planter, der anvendes i ayurvedisk medicin til at forbedre skjoldbruskkirtlens sundhed, er ashwagandha (Withania somnifera), også kaldet “indisk ginseng”. Specifikt betragtes det som en adaptogen urt, der kan hjælpe med at kontrollere hypothyroidisme.

I en dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse, der blev rapporteret i The Journal of Alternative and Complementary Medicine, tog deltagerne 600 milligram ashwagandha-rod dagligt i 8 uger. Efter denne tid forbedrede de, der fik tilskuddet, deres skjoldbruskkirtelhormonniveauer.

Andre undersøgelser, der blev delt i Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, tydede på lignende virkninger hos en gruppe patienter, der ud over hypothyroidisme havde bipolar lidelse. Der er dog behov for flere kliniske forsøg og mere forskning.

Hyperthyroidisme

Begrænsede undersøgelser tyder på, at nogle planter, der anvendes i ayurvedisk medicin, hjælper med at kontrollere hyperthyroidisme. En af de mest kendte er Convolvulus pluricaulis Choisy (C. pluricaulis ), der er populær i lande som Indien og Kina.

I den forbindelse viste en undersøgelse i Hormone and Metabolic Research på mus, at ekstraktet af denne plante bidrog til at reducere forhøjede niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner. Det var også nyttigt til at regulere niveauerne af nogle leverenzymer, der er involveret i denne lidelse. Som i det foregående tilfælde er der behov for mere dokumentation.

Generelle anbefalinger fra ayurvedisk medicin til forbedring af skjoldbruskkirtlens sundhed

Ud over de nævnte planter er der nogle sunde vaner, der ifølge ayurvedisk medicin hjælper os med at opnå en balance mellem de tre doshas for at fremme velvære og tage sig af skjoldbruskkirtlens sundhed.

Nogle anbefalinger er følgende:

 • Vedtag en “vatapacificerende kost”. I bund og grund betyder det, at man øger indtaget af fiberrige fødevarer som f.eks. bælgfrugter, spinat og bananer. Samtidig bør man undgå ultraforarbejdede fødevarer, stegte fødevarer eller fødevarer fremstillet af kikærtemel eller alm. mel.
 • Undgå overdrevent forbrug af mejeriprodukter og derivater.
 • Udøv pranayama. Dette er en form for yoga til at kontrollere vejrtrækningen.
 • Gå ture og udfør enhver form for fysisk træning.
Kvinde mediterer

Hvad skal man huske på omkring ayurvedisk medicin mod skjoldbruskkirtelsygdomme?

Ayurvedisk medicin er en form for komplementær medicin, der kan have positive virkninger i forbindelse med kontrol af skjoldbruskkirtelsygdomme. Alligevel betragtes det ikke som en førstevalgsmulighed mod disse sygdomme. Derfor bør den ikke erstatte konventionel medicinsk behandling.

Nogle ayurvediske planter og terapier kan forbedre skjoldbruskkirtlens sundhed. De bør dog anvendes under lægeligt tilsyn for ikke at forstyrre den traditionelle tilgang.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kakkassery A, et al. (2019). Effective Ayurveda therapy to treat thyroid disorders.
  ayurvedjournal.com/JAHM_201951_03.pdf
 • Eric Yarnell and Kathy Abascal.Alternative and Complementary Therapies.Jun 2006.107-112.http://doi.org/10.1089/act.2006.12.107
 • Sharma AK, Basu I, Singh S. Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2018;24(3):243-248. doi:10.1089/acm.2017.0183
 • Gannon JM, Forrest PE, Roy Chengappa KN. Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. J Ayurveda Integr Med. 2014;5(4):241-245. doi:10.4103/0975-9476.146566
 • Panda S, Kar A. Inhibition of T3 production in levothyroxine-treated female mice by the root extract of Convolvulus pluricaulis. Horm Metab Res. 2001;33(1):16-18. doi:10.1055/s-2001-12620
 • Hankey A. Establishing the Scientific Validity of Tridosha part 1: Doshas, Subdoshas and Dosha Prakritis. Anc Sci Life. 2010;29(3):6-18.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.