10 symptomer, der advarer om problemer med skjoldbruskkirtlen

Det er meget vigtigt at identificere symptomerne på en sygdom i skjoldbruskkirtlen for at bekæmpe den fra starten og forebygge komplikationer.
10 symptomer, der advarer om problemer med skjoldbruskkirtlen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Problemer med skjoldbruskkirtlen er mere almindelige, end du måske forestiller dig. Faktisk anslås det, at ca. 10 % af befolkningen lider af dem.

Fryser du meget? Føler du dig mere træt end normalt, selv når du sover 8 timer eller mere om dagen? Er du bekymret over dine humørsvingninger? Det kan være tilrådeligt at gå til lægen, da alle disse tegn er symptomer på forskellige problemer med skjoldbruskkirtlen. Læs videre og find ud af alt om det.

Hvad er skjoldbruskkirtlen?

U.S. National Library of Medicine forklarer, at skjoldbruskkirtlen er en sommerfugleformet kirtel, der er placeret i halsen i højde med kravebenet.

Hvad er skjoldbruskkirtlen nu til? Den producerer de hormoner, der styrer nogle grundlæggende processer i kroppen som f.eks. forbrænding af kalorier og hjerterytmen. Derfor skal problemer med skjoldbruskkirtlen diagnosticeres og behandles korrekt.

Som du kan forestille dig, er problemer med skjoldbruskkirtlen meget forskellige, selv om den mest kendte er hypothyroidisme, dvs. mangel på skjoldbruskkirtelhormoner. Derudover findes der andre problemer som f.eks:

  • Hyperthyroidisme: Overdreven produktion af skjoldbruskkirtelhormon.
  • Struma: Forstørrelse af kirtlen.
  • Knuder: Tilstedeværelse af knuder.
  • Thyroiditis: Jævelse af skjoldbruskkirtlen.
  • Kræft i skjoldbruskkirtlen.

Når man lider af problemer med skjoldbruskkirtlen, kan man opleve både ydre og indre symptomer. Som med andre typer af ubalancer i kroppen kan den følelsesmæssige sundhed også blive påvirket.

Et eksempel herpå kan være en person med hypothyreose. Der vil ikke kun være en stigning i kropsvægten blandt andre tegn, men der kan også være tale om depression.

Selv om hvert af de nævnte problemer påvirker kroppen forskelligt, har de nogle symptomer til fælles. Her er de 10 mest almindelige symptomer på problemer med skjoldbruskkirtlen.

Hvis du oplever flere af dem, anbefales det, at du opsøger din læge for en rettidig vurdering. De følgende symptomer skal blot ses som vejledning.

10 symptomer, der kan tyde på problemer med skjoldbruskkirtlen

Kvinde tjekkes for problemer med skjoldbruskkirtlen

De nedenstående symptomer kan være tegn på sygdom i skjoldbruskkirtlen. De kan dog også være tegn på en anden lidelse. Professionel konsultation er afgørende for at få en rettidig diagnose.

1. Problemer med skjoldbruskkirtlen: Træthed og udmattelse

Skjoldbruskkirtlen spiller en meget vigtig rolle for kroppens energiniveau. Derfor kan træthed ofte være et tegn på, at der er noget galt.

En person, der har problemer med skjoldbruskkirtlen, kan føle sig meget mere træt eller have en tendens til at blive let træt. Han eller hun vil føle behov for meget søvn: Selv med 8 til 10 timers hvile om dagen plus en lur føler han eller hun sig måske ikke udhvilet nok.

2. Vægtøgning eller vægttab

Person på vægt

Skjoldbruskkirtlen er ansvarlig for at regulere stofskiftet, som er den proces, hvorved kroppen forbrænder kalorier. Når der er en variation i en persons kropsvægt, anmodes der derfor ofte om en evaluering af skjoldbruskkirtlen.

Denne undersøgelse foretaget af U.S. National Library of Medicine forklarer, at det for at opdage det er vigtigt at udføre blodprøver af skjoldbruskkirtlen, som omfatter:

  • Skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH): Det mest nøjagtige mål for skjoldbruskkirtelaktivitet.
  • T3 og T4: Måler forskellige skjoldbruskkirtelhormoner.
  • TSI: Måler skjoldbruskkirtelstimulerende immunoglobulin (TSI).
  • Antithyreoidea-antistof-test: Måler antallet af antistoffer (i blodet).

En pludselig vægtøgning kan være et tegn på hypothyroidisme, som opstår, når kirtlen ikke producerer nok skjoldbruskkirtelhormon. Og omvendt, hvis der er et vægttab, kan det være tegn på hyperthyroidisme, som er, når der er en overdreven produktion.

3. Op- og nedture i humøret

Når der er ubehag i kroppen, er det normalt at have følelsesmæssige op- og nedture. Forstyrrelser kan forårsage alt lige fra generel større følsomhed til depression, angst og stress.

I alle disse tilfælde er det tilrådeligt at søge psykologisk støtte og naturligvis at opretholde sunde vaner og følge lægens anvisninger om passende hormonel behandling.

4. Generaliserede smerter

Hyppige smerter i muskler, led og sener kan være et symptom på en hormonel forstyrrelse i skjoldbruskkirtlen. I sig selv er det ikke et væsentligt symptom, så andre tegn bør overvejes, før man overvejer, om der er tale om problemer med skjoldbruskkirtlen.

5. Reproduktionsvanskeligheder

Ubalance i skjoldbruskkirtelhormonerne kan medføre, at en kvinde får sværere ved at blive gravid, samt menstruationsforstyrrelser og endda manglende seksuel lyst.

Du er måske også interesseret i at læse denne artikel:Find ud af, hvorfor din menstruation kommer tidligt

6. Problemer med skjoldbruskkirtlen: Følelse af kulde

En mand fryser

Skjoldbruskkirtlen er det organ, der regulerer kropstemperaturen og er derfor ansvarlig for at opretholde den rette temperatur, så kroppen kan fungere normalt.

At føle kolde hænder eller fødder kolde, såvel som resten af kroppen, kan ofte være et tegn på problemer i skjoldbruskkirtlen og dermed i stofskiftet.

7. Dårligt udseende af negle, hud og hår

Indtil videre har vi nævnt en række mulige symptomer, men vi vil gerne vise dig det videnskabelige grundlag bag. Derfor er det på dette tidspunkt vigtigt at fremhæve denne undersøgelse foretaget af det amerikanske sundhedsministerium, som udtrykkeligt viser følgende:

“Symptomerne på hypothyreose manifesterer sig langsomt, som regel over en årrække. I begyndelsen kan du føle dig træt eller sløv. Senere kan du udvikle andre tegn og symptomer på et langsommere stofskifte, herunder tyndt og tørt hår.”

Det kan udledes, at når hud, hår og negle ser usundt ud, kan det ligesom ved andre typer sygdomme være advarselstegn på, at der er noget galt.

Tør hud, problemer med hårtab og sprukne negle er almindelige tegn på hypothyroidisme. Disse symptomer tager gradvist til og kræver behandling, så de ikke bliver kroniske.

8. Problemer med skjoldbruskkirtlen: Forstoppelse

Den samme undersøgelse, som er citeret ovenstående, forklarer, at når skjoldbruskkirtlens hormonelle aktivitet falder, bliver alle kroppens processer langsommere, og organerne har svært ved at udføre deres funktioner korrekt.

I forbindelse med fordøjelsesfunktionerne er der problemer med at optage næringsstoffer fra maden korrekt, samt problemer med at fjerne affaldsstoffer gennem fordøjelseskanalen. Resultatet kan være et alvorligt tilfældeaf forstoppelse.

9. Kognitive problemer

Ofte klager personer med problemer med skjoldbruskkirtlen over dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær. Dette skyldes nedsat produktion af skjoldbruskkirtelhormoner, der bremser forskellige kropsfunktioner. Passende medicinsk behandling kan hjælpe med at forbedre situationen.

10. Symptomer forbundet med stemme og hals

Når der er tale om et problem med skjoldbruskkirtlen, er det sandsynligt, at skjoldbruskkirtlen bliver hævet eller forstørret. Når dette sker, kan der bl.a. opstå problemer som ondt i halsen, hæshed, ubehag, hævelse i halsen eller snorken.

Vi tror, at du måske også kan lide at læse denne artikel: Hvad er den korrekte kost til hyperthyroidisme?

Hvad skal man gøre før tegn på problemer med skjoldbruskkirtlen?

Læge undersøge kvinde for problemer med skjoldbruskkirtlen

I mange tilfælde opdages problemer med skjoldbruskkirtlen i fremskredne stadier, da deres tidlige symptomer ofte forveksles med andre tilstande.

Det er meget vigtigt at kende disse tegn, der er nøglen til tidlig diagnose. Hvis man ignorerer symptomerne på en mulig sygdom i skjoldbruskkirtlen, kan det udløse sundhedskomplikationer, som kan være vanskelige at kontrollere.

Hvis du oplever flere af disse symptomer, er det nødvendigt at konsultere din læge, så han/hun kan foretage de nødvendige undersøgelser. Hvis du har en familiehistorie med problemer med skjoldbruskkirtlen, er det heller ikke nogen dårlig idé at få regelmæssige undersøgelser for at kontrollere, at alt er i orden.

Det kan interessere dig ...
6 tegn til at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tegn til at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen

Problemer med skjoldbruskkirtlen finder oftere sted hos kvinder end mænd. Vi vil fortælle dig om advarselstegnene, og hvordan man identificerer dem...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.