Hvad er den korrekte kost til hyperthyroidisme?

Kost spiller en vigtig rolle i håndtering af symptomer på hyperthyroidisme. Når man ved, man har denne sygdom, er det bedst at lave tilpasninger i sin kost. Hvad bør de bestå af?
Hvad er den korrekte kost til hyperthyroidisme?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvad er den korrekte kost til hyperthyroidisme? Skjoldbruskkirtlen er kun omkring 5 cm lang, men en funktionsfejl udløser en lang række symptomer. Hvorfor? Blot fordi denne lille sommerfugleformede kirtel frigiver hormoner, der er direkte forbundet med næsten alle kroppens funktioner.

Når man lider af en form for ændring, bliver man derfor nødt til at forbedre sin kost for at regulere dens aktivitet og undgå komplikationer. Hvad er hyperthyroidisme? Hvilke fødevarer bør man spise og undgå? Vi vil svare på disse spørgsmål i detaljer.

Hvad er hyperthyroidisme?

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel, der sidder i halsenDen frigiver forskellige typer af hormonerhvoraf nogle af dem er grundlæggende for kroppen. Dens funktion er grundlæggende for vores helbred, eftersom disse hormoner påvirker næsten alle celler i kroppen. I særdeleshed inkluderer dens funktioner det følgende:

 • Regulering af energi.
 • Syntese af proteiner.
 • Enzymatisk aktivitet.
 • Regulering af kropstemperatur.

Hyperthyroidisme er en lidelse, hvor kirtlen ikke producerer hormoner som normalt. I dette tilfælde og af forskellige grunde er problemet en øget frigivelse af T3 og T4 hormoner. Adskillige sygdomme er blevet beskrevet, såsom Graves sygdom, multinodulær struma og toksiske adenomer i skjoldbruskkirtlen.

Når hyperthyroidisme opstår, har alle kroppens funktioner tendens til at fremskyndes. Som et resultat af det opstår de følgende symptomer:

Hvis man lider af en sygdom i skjoldbruskkirtlen, såsom hyperthyroidisme, bør man gå til lægen eller en endokrinolog for at få den passende behandling, der passer bedst til hver enkelt situation.

Kvinde tager sig til sin hals

Ved hyperthyroidisme frigiver skjoldbruskkirtlen for mange hormoner. Forskellige fynktioner i kroppen bliver derfor ændret.

Kost til hyperthyroidisme

Som eksperter fra British Thyroid Foundation pointerer, er der ingen specifik kost til sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Opretholdelse af en god kost er dog essentielt, eftersom det hjælper med at kontrollere symptomer og forbedre livskvaliteten.

Forskellige næringsstoffer spiller en vigtig rolle i funktionen af kirtlen og den normale frigivelse af hormoner. De primære er jod og selen, selvom andre fødevarer såsom korsblomstrende grøntsager og soja også er blevet studeret.

Det er vigtigt at tage dem med i overvejelserne som et middel til et bedre helbred. Glem ikke, at hyperthyroidisme er en sygdom, som vil vare hele livet, når først den er blevet diagnosticeret.

Ifølge eksperten i medicin, Oscar Vidal,  er der to aspekter, man bør overveje:

Hvordan kan man kontrollere mængden af jod?

I en kost til hyperthyroidisme skal man holde øje med niveauerne af jod, eftersom det deltager i produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtlenEt rationelt indtag er nødvendigt, fordi det er meget svært at eliminere det fuldstændig.

De primære kilder til jod i fødevarer er som følger:

 • Salt beriget med jod.
 • Fisk, skaldyr og alger.
 • Mejeriprodukter.
 • Æggeblommer.
 • Nogle kornsorter og frø.

Fødevarer fra den korsblomstrende familie (såsom broccoli, blomkål og rosenkål) kan hæmme optagelsen af jod i skjoldbruskkirtlen.

Hvad bør en kost til hyperthyroidisme inkludere: Selen

Selen er et af næringsstofferne med det tætteste forhold til skjoldbruskkirtlen.  En gennemgang af videnskabelig litteratur etablerer den specifikke rolle for dette sporelement i dets funktion. Det er deponeret i mange kropsvæv, især i skjoldbruskkirtlen, hvor det findes i form af selenproteiner.

Denne type protein har en meget vigtig antioxidant handling, så selen bidrager til at beskytte skjoldbruskkirtlen og til at forbedre helbredet generelt.

Nogle specialister diskuterer kosstilskud med selen i tilfælde af Graves sygdomDette næringsstof kan dog også fås gennem kosten. Vi finder det i fødevarer såsom laks, fuldkorn og æg. Men den største kilde til det er uden tvivl paranødder.

En portion af to eller tre nødder giver allerede mere end den anbefalede daglige mængde.

Paranødder er gode i en kost til hyperthyroidisme

Fødevarer såsom paranødder indeholder meget selen. De er derfor passende i tilfælde af hyperthyroidisme.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Zinks rolle i at styrke immunforsvaret

Hvad bør ens kost inkludere: D-vitamin

Som vi allerede har nævnt, har hormoner i skjoldbruskkirtlen effekter på en stor mængde celler og kroppens funktioner. Blandt disse er knoglerne, som kan svækkes, hvis hyperthyroidisme ikke bliver behandlet ordentligt.

Men British Thyroid Foundation pointerer også, at lave niveauer af D-vitamin ses hos personer med denne sygdom, selvom der er behov for mere forskning for at finde ud af, hvad årsagen og dets mulige konsekvenser er.

Det, der er tydeligt, er, at det ikke skader at være særligt opmærksom på D-vitamin og at forstærke gode vaner for sunde muskler og knogler. Nogle anbefalinger er som følger:

 • Motionér regelmæssigt og udøv aktiviteter, som styrker musklerne.
 • Vær eksponeret for solen mindst ti minutter om dagen. Det er en god idé at drage nytte af de tidspunkter, hvor solen er svag, for at undgå bivirkninger.
 • Spis fødevarer rige på D-vitamin, calcium og fosfor for optimale knogler. Du kan finde disse i mejeriprodukter, fed fisk, mandler, kikærter, grøntsager og frø.

En god kost til hyperthyroidisme er grundlæggende for succesfuld behandling

En fejlfunktion i hormonerne i skjoldbruskkirtlen forårsager hyperthyroidisme. Selvom den primære behandling er farmakologisk eller kirurgisk, må man ikke ignorere en særlig kost til hyperthyroidisme.

At følge en sund og balanceret kost og være opmærksom på fødevarer med jod og selen er nøglen til at supplere behandling med lægemidler og sikre en bedre livskvalitet.

Det kan interessere dig ...
Forbindelsen mellem stress og hyperthyroidisme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forbindelsen mellem stress og hyperthyroidisme

Alle bør kende til forbindelsen mellem stress og hyperthyroidisme. Kender du konsekvenserne, stress kan have for dit stofskifte og immunforsvar?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De Leo S, Lee SY, Braverman LE. Hyperthyroidism. Lancet. 2016;388(10047):906-918. doi:10.1016/S0140-6736(16)00278-6
 • American Thyroid Association. Hipertiroidismo. 2014.
 • Babiker A. et al.  The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudan J Paediatr. 2020;20(1):13-19.
 • Benvenga S. et al. Nutraceutical Supplements in the Thyroid Setting: Health Benefits beyond Basic Nutrition. Nutrients. Setiembre 2019;11(9):2214.
 • Gaitan E. Goitrogens. Bailliere’s clinical endocrinology and metabolism. Agosto 1988. 2(3):683-702.
 • Gorka J. et al. Metabolic and clinical consequences of hyperthyroidism on bone density. Int J Endocrinol. Julio 2013. 2013:638727.
 • Leung A.M, Braverman L.E. Consequences of Excess Iodine. Natural Reviews Endocrinology. Marzo 2014. 10(3):136-42.
 •  O’Kane S. M et al. Micronutrients, iodine status and concentrations of thyroid hormones: a systematic review. Nutrition Reviews. Junio 2018. 76 (6): 418–431
 • Ventura M. et al. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. International Journal of Endocrinology. Enero 2017.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.