Er det muligt at leve uden en skjoldbruskkirtel?

Skjoldbruskkirtelhormoner er involveret i reguleringen af kropstemperaturen, hjertefrekvensen og mange andre aspekter. Det er muligt at leve uden en skjoldbruskkirtel, men i betragtning af alle de involverede organsystemer er det nødvendigt at træffe foranstaltninger for at bevare kroppens funktioner.
Er det muligt at leve uden en skjoldbruskkirtel?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 03 maj, 2023

Skjoldbruskkirtlen er en af de vigtigste kirtler i kroppen. Den er placeret nederst i halsen og er ansvarlig for at regulere mange aspekter af vores stofskifte. Det er derfor interessant at spørge, om det er muligt at leve uden en skjoldbruskkirtel.

Denne kirtel udfører sin funktion ved at producere skjoldbruskkirtelhormoner, som påvirker næsten alle væv i kroppen. Disse hormoner kan f.eks. øge hjertefrekvensen, sveden eller endog udnyttelsen af næringsstoffer.

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen er ret almindelige. Alle har hørt om sygdomme som hyperthyroidisme, hypothyroidisme, skjoldbruskkirtelknuder eller endog skjoldbruskkirtelkræft. Men kun få mennesker kender virkeligheden af disse sygdomme eller ved, hvordan de behandles.

I mange tilfælde er det nødvendigt at fjerne organet ved en operation kaldet thyroidektomi . Det betyder, at personen bliver nødt til at leve uden en skjoldbruskkirtel. I denne artikel forklarer vi, hvorfor denne operation udføres, og om det er muligt at leve et normalt liv efter operationen.

Hvorfor skal skjoldbruskkirtlen fjernes?

Illustration af skjoldbruskkirtlen

Som nævnt er denne kirtel ansvarlig for at regulere en stor del af de metaboliske reaktioner, der finder sted i kroppen. F.eks. kropstemperaturen, udviklingen af nervesystemet eller knoglevæksten.

Det betyder, at skjoldbruskkirtelhormoner er vigtige under graviditeten, så barnet udvikler sig korrekt. I resten af vores liv er de stadig nødvendige for at overleve.

Mange sygdomme påvirker dog denne kirtel og kræver, at den fjernes. Denne operation kaldes thyreoidektomi og bruges til at behandle sygdomme som f.eks:

  • Skjoldbruskkirtelknuder: Disse er små knuder, der vokser i kirtlen som følge af en unormal spredning af celler. De fleste af dem er godartede, men andre er vanskelige at identificere. Derfor fjernes skjoldbruskkirtlen i mange tilfælde på grund af risikoen for, at de kan være kræft.
  • Struma: Dette består af en forstørrelse af kirtlen. Denne forstørrelse er ubehagelig, da den kan give problemer med at synke eller trække vejret.
  • Visse tilfælde af hyperthyreoidisme: De tilfælde, hvor medicinsk behandling ikke er tilstrækkelig til at kontrollere symptomerne.
  • Kræft i skjoldbruskkirtlen: Som sagt er de fleste tilfælde, hvor det besluttes at fjerne skjoldbruskkirtlen, når det skyldes risikoen for kræft.

Det skal bemærkes, at der i nogle tilfælde kan foretages delvise thyreoidektomier. I disse tilfælde fjernes kun en del af kirtlen. Den anden del kan fortsætte med at fungere og producere hormoner.

Person med struma kan ende med at skulle leve uden en skjoldbruskkirtel

Struma kan være en indikation for thyreoidektomi.

Du vil måske gerne læse: Typer af hormoner: Hvilke er de vigtigste?

Hvordan kan man leve uden en skjoldbruskkirtel?

Sandheden er, at man ikke kan leve uden skjoldbruskkirtel uden ekstra hjælp. Til dette formål anvendes skjoldbruskkirtelhormoner kunstigt. Disse hormoner er nødvendige for livet. Videnskabsfolk har udviklet lægemidler, der indeholder dem i syntetisk form.

Dette laboratoriesubstans erstatter alle de naturlige hormoners funktioner. Den mest almindelige indgiftsform er at tage en tablet en gang om dagen, normalt om morgenen. Takket være disse lægemidler er det muligt at leve uden en skjoldbruskkirtel og på en helt normal måde.

Det er dog nødvendigt at overvåge koncentrationen af disse hormoner, og det sker ved hjælp af blodprøver.

På den anden side er det vigtigt at vide, at visse lægemidler eller produkter kan ændre absorptionen af syntetiske hormoner. Når det drejer sig om at leve uden en skjoldbruskkirtel, er det derfor nødvendigt at være klar over visse aspekter. Orale præventionsmidler og antiepileptika ændrer den dosis, der skal ordineres.

På samme måde kan jern- og calciumtilskud og visse fødevarer ikke absorberes korrekt. Alle disse overvejelser forklares af lægerne, når de fastlægger behandlingen.

Kvinde taler med læge om smerter i skjoldbruskkirtel

At leve uden en skjoldbruskkirtel

Selv om man ved visse sygdomme i skjoldbruskkirtlen fjerner denne kirtel, er sandheden, at det ikke er muligt at leve uden en skjoldbruskkirtel, medmindre der etableres en substituerende hormonbehandling. Denne behandling med kunstige hormoner skal følges korrekt og overvåges. Derfor vil det være nødvendigt med regelmæssige lægeundersøgelser.

Den endelige beslutning om at fjerne skjoldbruskkirtlen træffes i fællesskab mellem patienten og de behandlende læger. Risiciene og fordelene ved hvert enkelt tilfælde vurderes for at kunne gå videre med operationen. Det er altid den sidste udvej, selv om det nogle gange er den eneste mulighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.