Babys første lægebesøg: Hvad du skal huske på

Det første lægebesøg er vigtigt. Find ud af, hvornår det er bedst at tage din baby med til lægen.
Babys første lægebesøg: Hvad du skal huske på
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 29 januar, 2024

En nyfødts første kontakt med en læge finder sted på fødeafdelingen. Her bliver den nyfødte grundigt evalueret for at udelukke eventuelle problemer, hvad enten de er medfødte eller forbundet med selve fødslen. Men dette møde giver ikke mulighed for en fuldstændig vurdering af babyens tilpasning til sit nye miljø. Derfor er det vigtigt, at babys første lægebesøg finder sted tidligt.

Denne første konsultation vil fungere som et link fra den prænatale obstetriske vurdering til den gode babykontrol. Disse periodiske tjek vurderer den nyfødtes generelle tilstand, og hvordan han/hun udvikler sig, mens han/hun vokser.

Hvornår er det ideelle tidspunkt til babys første lægebesøg?

Efter udskrivelsen fra barselsafdelingen, bør han/hun vurderes igen af en børnelæge. Det foretrækkes, at besøget finder sted mellem 48 og 72 timer efter udskrivelsen.

Denne periode er ideel til at revurdere et fuldbårent barn, der ikke har haft nogen komplikationer under fødslen.

Vigtigheden af at vurdere den nyfødte i den første leveuge

De første levedage er afgørende for en baby, da det er i denne periode, at den nyfødte tilpasser sig sit nye miljø. På fødselstidspunktet sker der fysiologiske ændringer hos barnet, såsom vejrtrækning og fødeindtagelse. Disse funktioner udføres af det fetoplacentale kredsløb.

Ved fødslen begynder den nyfødte at få sin næring gennem amning eller flaske. I de første dage forsynes barnet med en sparsom gullig opløsning kaldet råmælk. Den er rig på immunglobuliner, der hjælper barnet med at forsvare sig mod patogener.

Det første besøg giver dig mulighed for at overvåge effektiviteten af amningen. Det hjælper barnet med at genvinde den anbefalede vægt for hans eller hendes alder.

På samme måde har det en positiv effekt på amme-tilknytningen at se en børnelæge i den første leveuge. Det giver bedre resultater, end når der ikke er nogen rådgivning fra en specialist.

Baby ammer hos sin mor
Amningen er bedre, når mødrene bliver rådgivet fra første øjeblik af en specialist.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Babys udvikling af synet: Hvordan sker det?

Se efter alvorlige problemer ved babys første lægebesøg

Der er tilstande, der kan vise deres første manifestationer et par dage efter fødslen. Blandt disse er hyperbilirubinæmi, infektioner og nogle hjertesygdomme. Derfor er et besøg hos børnelægen i den første leveuge nøglen til at diagnosticere disse patologier tidligt.

På samme måde har andre mere almindelige lidelser på dette tidspunkt, såsom hypernatriæmisk dehydrering, en bedre løsning, når de behandles rettidigt. Derfor er det nødvendigt at opdage dem ved et tidligt besøg hos børnelægen.

Fjern forældrenes tvivl

Forældre begynder at have mange bekymringer om deres barns pleje. Det skyldes til dels, at de ikke længere har støtte fra det uddannede personale, de plejede at have på fødeafdelingen.

Når forældrene er alene hjemme, har de en tendens til at søge råd hos folk tæt på dem, som på trods af de bedste intentioner kan give ukløgtige anbefalinger. Det bidrager til, at der opstår nye problemer hos den nyfødte. Det samme sker, når der søges upålidelige råd på internettet.

Derfor er den bedste løsning altid at søge råd hos en læge, som fra første konsultation vil afklare eventuelle bekymringer, men også vil forudse de forskellige situationer, man står overfor. Han/hun er ikke kun en læge, der behandler sygdomme, men også en guide i uddannelsen af forældrene med hensyn til pleje af deres barn.

Hvad vil lægen evaluere ved det første besøg?

Før lægen undersøger den nyfødte, vil han/hun foretage en detaljeret gennemgang af den obstetriske historie, begyndende med den kliniske historie. Gennem en grundig udspørgen vil lægen være i stand til at indhente oplysninger om følgende:

  • Karakteristik og hyppighed af afføring
  • Sygdomme under graviditeten
  • Type og varighed af fødslen
  • Gestationsalder
  • Vægt og højde ved fødslen
  • Typen af ernæring (amning eller flaske)

Den fysiske undersøgelse under babys første lægebesøg

Efter at have indsamlet alle de nødvendige oplysninger om barnet, vil der blive taget antropometriske målinger, dvs. vægt, højde og nogle vigtige omkredse (hoved, brystkasse og mave).

Barnet vil derefter blive undersøgt, hvor hver enhed og system systematisk evalueres. I modsætning til den komplette fysiske undersøgelse af ældre børn, er en ekstra grundig undersøgelse af følgende af vital relevans:

Ligeledes vil lægen evaluere den nyfødtes egne reflekser for at anmode om relevante supplerende undersøgelser, hvis resultater vil bekræfte eller udelukke fundene.

Kontrol af fontanellerne er et grundlæggende trin i de første pædiatriske konsultationer, som aldrig bør overses.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Hvad er babysnak, og hvordan er det til gavn for babyer?

Hvad skal man tage med til babys første lægebesøg?

Selvom det kan virke trivielt, vil det være en stor hjælp at lave en liste med spørgsmål og have dem på skrift, når man går til lægen. På den måde kan du undgå glemsomhed, som er hyppigere, end det ser ud til.

Der er nogle situationer, der betragtes som alarmerende. Når nogen af dem opstår, er det vigtigt at konsultere din læge, også selvom du ikke har et planlagt besøg:

I disse tilfælde skal barnet straks køres på skadestuen for at blive undersøgt af en læge. Det er ikke de hyppigste situationer, men det er bedre at være på vagt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kliegman, R.; Stanton, B.; St. Geme, J.; Schor, N.; Behrman, R.; Nelson. Tratado de Pediatría; 20ra Edición; Elsevier España; 2016
  • Cruz-Hernández, M.; Jiménez, R.; Tratado de Pediatría; 9na Edición; Editorial Océano; Barcelona, España; 2007
  • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria; Estudio sobre la primera visita de los recién nacidos en atención primaria y sus implicaciones para la salud infantil y la lactancia materna; Sevilla, España
  • Grupo Asesor Técnico para la Pediatría de Atención Primaria; Atención durante las primeras 48 horas del alta de maternidad en la consulta de enfermería y/o pediatría: procedimientos que aseguren esta disposición; 2013

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.