Kost for højt bilirubin: Tips og anbefalede fødevarer

Bilirubin er et gult pigment, der normalt findes i kroppen. Under normale forhold giver det ikke problemer, men nogle sygdomme kan medføre, at det ikke bliver fjernet ordentligt og ophobes i blodet.
Kost for højt bilirubin: Tips og anbefalede fødevarer
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 20 oktober, 2022

Gulfarvning af øjne, hud eller tandkød er ikke almindeligt, men det kan forekomme. Denne situation er kendt som gulsot og er et klart tegn på, at der er et problem med leverfunktionen. En kost for højt bilirubin er nyttig i disse situationer, altid sammen med den rette behandling og under ledelse af en specialist.

For at optimere leverfunktionen er det tilrådeligt at vedtage sunde spisevaner baseret på friske produkter, blød tilberedning og let fordøjelighed. Derudover er det vigtigt at indtage rigeligt med vitaminer, antioxidanter, fibre og vand. Denne artikel beskriver alt det, der er egnet, og hvad der er bedst at undgå.

Hvad er hyperbilirubinæmi eller højt bilirubin?

Bilirubin er et gult eller orange stof, der opstår som følge af nedbrydning af røde blodlegemer. Men også som følge af enzymatisk metabolisme og myoglobin. Dens karakteristiske farve er givet af et pigment.

Det cirkulerer gennem blodet til leveren, som er ansvarlig for at udskille det fra kroppen. Gennem galdevejene udstødes det i tarmen og udskilles således med afføringen. Normalværdierne bør ligge mellem 0,1 og 1,2 milligram pr. deciliter blod. Når dette interval overskrides, opstår der hyperbilirubinæmi og dermed gulsot.

Gulsot er gulfarvning af hud og slimhinder og er et af tegnene på bilirubinophobning i blodet.

Det er ikke almindeligt, men kan forekomme hos voksne med leversygdomme som Gilbert-syndrom, skrumpelever eller hepatitis. Selv hos nogle spædbørn ved fødslen er det til stede, da leveren kan være et par dage om at kunne behandle dette molekyle.

Baby i behandling af gulsot

Der kan forekomme højt bilirubin hos nyfødte på grund af leverens umodenhed.

En anden almindelig årsag til gulsot er sygdomme, der blokerer galdegangene. En sten eller en tumor kan hindre passage af galde i tarmen, hvilket genererer en stigning i koncentrationen af bilirubin i blodet.

Til gengæld kan den øgede udskillelse af erytrocytter fra milten også forklare højt bilirubin.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Fem hjemmelavede drikkevarer til at afgifte leveren

Kostens betydning for regulering af bilirubin

Leveren har en fremtrædende rolle i fordøjelsen. Alt, hvad der indtages, filtreres af dette organ, som er ansvarlig for at omdanne næringsstoffer til energi. Den producerer galde, som er nødvendig for fordøjelsen af fedtstoffer, og desuden filtreres organisk affald, alkohol, giftstoffer og medicin gennem den.

Derfor indebærer enhver mad eller drik, der indtages, leverarbejde. De forskellige næringsstoffer og kemikalier, der er til stede, gør dog denne opgave lettere eller mere kompliceret. Man kan således tale om produkter, der er allierede med leveren, og andre, der ikke er det i så høj grad.

Et overskud af fedt, salt og sukker samt meget store måltider er vanskelige at fordøje og kræver således et større arbejde af dette organ.

Derfor anbefales det ikke, og det er nødvendigt at erstatte det med alle fødevarer, der hjælper med denne funktion. Dette forbedrer gulsot og forhindrer, at det opstår igen.

Fødevarer til højt bilirubin

En kost for højt bilirubin skal være afbalanceret og tilpasset den enkelte persons specifikke behov og situation. Det er vigtigt, at alle måltider indeholder protein, sunde kulhydrater og lave mængder fedt.

Men der er nogle fødevarer med en mere positiv virkning på leveren, som kan mindske symptomerne og forbedre situationen.

1. Røde frugter og grøntsager

Antioxidanter er en vigtig komponent i opretholdelsen af den oxidative balance i leveren. Når denne balance er forstyrret, forringes leverens sundhed, og det samme gælder dens optimale funktion. Derfor er det nødvendigt at spise fødevarer, der indeholder disse forbindelser.

De største mængder findes i frugt og grøntsager. Det er værd at nævne de røde, da de indeholder lycopen, og dette er en af de antioxidanter, der synes at have den vigtigste aktivitet i denne henseende.

Faktisk har en artikel udgivet i Food & Function konkluderet, at lycopen er gavnligt hos personer med leverskader, kræft, infertilitet og metabolisk syndrom. Denne nyttige antioxidant kan fås fra følgende fødevarer:

 • Tomater.
 • Vandmelon.
 • Guava.
 • Kakifrugt.
 • Lilla druer.

2. Fiber i kosten for højt bilirubin

Som påpeget af American Liver Foundation er det interessant at øge tilstedeværelsen af fiber i kosten, da det giver leveren mulighed for at arbejde på et optimalt niveau. De mest anbefalede kilder er grøntsager, fuldkorn og frugt generelt.

På den anden side har en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrition fundet ud af, at forbruget af kostfibre har flere virkninger på leveren. Det kan mindske både hepatisk og systemisk inflammation samt forebygge leverfibrose.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Nogle af symptomerne på leversvigt

3. Magert kød, hvid fisk og bælgfrugter

Disse er de mest velegnede proteinkilder, da de også har det laveste fedtindhold. Aminosyrer er nødvendige i kosten for højt bilirubin, da de hjælper med levergenopbygningen.

Kylling, kanin og hvid fisk samt magre udskæringer af kød er indiceret i denne situation. Derudover indeholder bælgfrugter i små portioner også mange fibre.

4. Integrerede kulhydrater

Kulhydraterne udgør en god energikilde, og de fødevarer, der leverer dem, er sunde for leveren.

Til dette formål er det at foretrække at vælge integrerede kornsorter (ris, hirse, rug, hvede osv.) og deres derivater (brød, pasta). Ud over energi indeholder de også vitaminer, mineraler og fibre, der bidrager til at forbedre leverfunktionen og reducere bilirubin.

5. Vand som foretrukken drik

Det er vigtigt at indtage tilstrækkeligt med væske for at opretholde en god hydrering og forbedre leverfunktionen. Det ideelle er at indtage mellem 1,5 og 2 liter vand om dagen, hvilket svarer til ca. 8 glas.

På denne måde vil galdeproduktionen øges, hvilket vil fremme udskillelsen af bilirubin.

En anden drik, der er positiv, er kaffe. Videnskabelige beviser har vist, at den kan forebygge udviklingen af leverproblemer og forbedre dem, når de allerede er opstået.

Indtil for nylig blev den betragtet som en dårlig vane, men i dag ser det ud til, at dataene om kaffeforbrug går i den modsatte retning. Det er dog nødvendigt at være forsigtig med brugen og mængderne, især hos de personer, der er følsomme over for dets virkninger eller ikke drikker det regelmæssigt.

Fødevarer, der skal undgås i en levervenlig kost

Ud over at øge mængden af alle de positive fødevarer i kosten for højt bilirubin, er der en række kostråd om alt det, der er mere skadeligt.

Forskellige eksperter er enige om, at nedenstående er de fødevarer, der skal undgås så vidt muligt:

 • Mættede fedtstoffer og forarbejdet kød: Såsom fløde, syltede oste, sødmælk og pølser. Fastfood, tilberedningsmetoder som f.eks. stegning, transfedt og palmeolie bør også undgås.
 • Undgå alkohol, da det forårsager yderligere skader på leveren, som har til opgave at filtrere det.
 • Fisk og skaldyr: Rå eller ukogt.
 • Sodavand, kager, kiks og andre fødevarer med meget tilsat sukker: Disse kan øge fedtdepoterne i leveren.
Person afviser alkohol, da det kan føre til højt bilirubin

Alkohol anbefales ikke ved leversygdomme, da det forværrer symptomerne.

Hvad man ellers skal tage hensyn til i en kost for højt bilirubin

Personer, der af en eller anden grund har dette sundhedsproblem, bør følge en afbalanceret og sund kost, der er tilpasset deres tilstand.

Det er vigtigt at spise 4 eller 5 små måltider om dagen med alle de tilstedeværende næringsstoffer og med let fordøjelige fødevarer og tilberedningsmetoder.

Ideelt set bør den daglige kost bestå af 3 hovedretter og 1 eller 2 mellemmåltider. Desuden bør det sikres, at der ikke går mere end 5 timer mellem hvert måltid. Morgenmaden bør spises mindre end en time, efter at man er vågnet, for at undgå en stigning i bilirubin.

Ud over at holde øje med kosten og de fødevarer, som den består af, er der andre vaner eller adfærd, som kan øge bilirubinniveauet i blodet. Som påpeget af British Liver Trust Foundation, bliver gulsot mere tydelig i følgende situationer:

 • Fasteperioder og kaloriefattige diæter.
 • Tider med stress.
 • Under smitsomme sygdomme.
 • Ved udøvelse af intens sport.

På den anden side anbefales også aktiviteter til at fremme leverens sundhed, såsom at undgå mættet fedt og alkoholholdige drikkevarer.

Desuden har regelmæssig motion vist sig at forbedre leverfunktionen og mindske fedt i organet ifølge British Journal of Sports Medicine.

Korrekt kost hjælper med at forbedre højt bilirubin

En kost, der indeholder fibre, protein, vitaminer og kulhydrater, er nødvendig for at sænke bilirubinniveauet i blodet og passe på leverfunktionen. Frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og magert kød er de mest velegnede fødevarer i denne situation.

Du skal dog huske på, at hvis gulsot ledsages af andre symptomer som kvalme, appetitløshed, manglende energi eller væskeophobning, kan det være nødvendigt at følge en anden diæt for højt bilirubin.

Det kan også være nødvendigt at vedtage mere specifikke retningslinjer, der skal tilpasses, så det er vigtigt at konsultere en læge så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Symptomer og behandling af gulsot hos spædbørn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Symptomer og behandling af gulsot hos spædbørn

Gulsot hos spædbørn skyldes et overskud af bilirubin i blodet. Hvor alvorligt er det? Hvordan behandles det? Vi fortæller dig om det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Casas-Grajales S, Muriel P. Antioxidants in liver health. World Journal of Gastrointestinal  Pharmacology  and Thereutics. Agosto 2015.6(3):59-72.
 • Dranoff JA. Coffee Consumption and Prevention of Cirrhosis: In Support of the Caffeine Hypothesis. Gene Expression. Marzo 2018;18(1):1-3.
 • Mosquera, Jairo Téllez, and Miguel Cote Menéndez. “Alcohol etílico: un tóxico de alto riesgo para la salud humana socialmente aceptado.” Revista de la Facultad de Medicina 54.1 (2006): 32-47.
 • Gollan JL, Bateman C, Billing BH. Effect of dietary composition on the unconjugated hyperbilirubinaemia of Gilbert’s syndrome. Gut. Mayo 1976. 17(5):335-340.
 • Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, et al. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal Hepatol. Febrero 2018.68(5):1063-1075.
 • Vitaglione P, et al. Dietary antioxidant compounds and liver health. Critical reviews in food and nutrition science. 2004. 44(7-8):575-86.
 • Vreman RA, et al. Health and economic benefits of reducing sugar intake in the USA, including effects via non-alcoholic fatty liver disease: a microsimulation model. BMJ Open. Agosto 2017. 7(8):e013543.
 • de La Fuente, Rocio Aller, Natalia Fernández Angulo, and Daniel de Luis Roman. “Nutrición en el hígado graso no alcohólico.” Nutrición Clínica 13.2-2019 (2019): 89-98.
 • Parras_Ortega, Nadia. “Dietas altas en grasa. Estudio del metabolismo lipídico en músculo e hígado.” (2018).
 • Feart, Catherine. “Nutrition and frailty: Current knowledge.” Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry 95 (2019): 109703.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.