Er det sikkert at spise krydret mad under amning?

Der er flere myter om at spise krydret mad, mens man ammer. I hvilket omfang er det sandt, at man bør undgå krydret mad?
Er det sikkert at spise krydret mad under amning?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 02 oktober, 2022

Mange mødre undlader at spise krydret mad under amning, fordi de mener, at det kan påvirke barnet. Faktisk hævder nogle mennesker, at dette fører til ubehag og irritabilitet hos barnet. Er det sandt?

Der er endda nogle, der hævder, at hvis man spiser krydret mad under amning, får barnet kolik og maveproblemer. Det tilføjes, at dette sker oftere, hvis moderen også har nogle maveproblemer efter indtagelse af produkterne.

Det skal siges, at de fleste af disse påstande ikke er andet end myter. På nuværende tidspunkt findes der ingen beviser. Lad os tage et nærmere kig på det.

Det er sikkert at spise krydret mad under amning

Alle eksperter er enige om, at det er sikkert at spise krydret mad, mens man ammer. Det bør ikke give barnet nogen ubehageligheder. Hvis barnet er mere irritabelt, har luft i maven eller virker rastløs, skyldes det højst sandsynligt noget andet.

Den essentielle sammensætning af modermælk er altid den samme, uanset hvad moderen indtager i sin kost. Det er med andre ord ikke sandt, at moderens mad går direkte over til barnet, når hun ammer.

Det, der kan ske, når man spiser krydret mad under amning, er, at mælken kan ændre sig lidt i smagen. Det er ikke sådan, at syrerne fra den krydrede mad er i modermælken, men kun noget af smagen, men på en meget subtil måde.

Man må ikke glemme, at der er mange kulturer i verden, hvor krydret mad er et uundværligt element i måltiderne. I disse geografiske områder er der ingen begrænsninger for ammende mødre.

Er der fordele ved at spise krydret mad?

Til manges overraskelse er det ikke blot sikkert at spise krydret mad, mens man ammer, men det kan også give værdifulde fordele. Den første af disse er ændringen i smagen i modermælken.

Når barnet opfanger det milde og subtile strejf af krydrethed i modermælken, begynder han eller hun at udvide sine smagsoplevelser. På den ene eller anden måde beriger dette barnets gane og forbereder ham eller hende til at være mere åben over for nye smagsoplevelser.

Der er en undersøgelse, der viste, at babyer, der er mere udsat for forskellige smagsvarianter gennem fostervandet under graviditeten, er mere modtagelige for at indarbejde flere smagsvarianter i deres egen kost, når de begynder at spise fast føde.

Nogle fødevarer med stærke smagsnuancer ændrer smagen af modermælk. Det gælder bl.a. hvidløg, vanilje, mynte og krydret mad. En forskningsundersøgelse fandt en meget interessant kendsgerning i denne henseende.

Ændringen i barnets adfærd blev observeret, når et nyt element blev introduceret i moderens kost. Spædbørnenes reaktion var, at de drak mere modermælk end normalt.

Fødevarer med vidt forskellige smage

Den krydrede smag kan komme i form af krydderier, som nogle gange er en subtil tilføjelse.

Er der risici ved at spise krydret mad under amning?

Der er ikke fundet beviser for, at det påvirker barnet på nogen måde at spise krydret mad under amning. Selv hvis moderen fik sådanne fødevarer, var der ingen indvirkning på barnet. Selv hvis denne type mad påvirkede moderen, var der ingen indvirkning på de små.

Krydret mad får heller ikke mælken til at smage dårligt eller få en meget stærk eller ubehagelig smag. Smagssporene er meget diskrete, og barnet får ikke de syrer, der er til stede i krydret mad. Det vil kun opleve en lidt anderledes smag end normalt.

Nogle forældre er også bekymrede for, at hvis de spiser krydret mad under amning, vil det føre til allergisymptomer hos barnet. Det skal siges, at der heller ikke er noget bevis for, at dette er sandt.

Tværtimod tyder alt på, at børn, hvis mødre udsættes for en bred vifte af fødevarer under amningen, har en tendens til at udvikle færre fødevareallergier og intolerancer. Der er ikke nok undersøgelser om emnet, men det er en interessant hypotese inden for videnskaben.

Den rigtige kost under amning

En ammende mor bør øge sit daglige kalorieindtag med 400 til 500 kalorier om dagen. Hun bør kun undgå de fødevarer, der giver hende ubehag.

Det anbefales at være forsigtig med nogle fødevarer, dog ikke på grund af deres smag:

Hvis barnet viser nogen form for reaktion under amning, såsom nældefeber, opkastning, forstoppelse, overdreven luft i maven, eksem, diarré, blodig afføring eller lignende manifestationer, er det tilrådeligt at konsultere en læge.

Mor og datter nyder amning

Amning er fuld af myter, men det er så vigtigt for barnet, at det er praktisk at fjerne al tvivl under graviditeten.

Konsultér en læge, hvis du er i tvivl

Selv om der ikke er noget grundlag for at tro, at det er skadeligt for barnet at spise krydret mad under amning, men hvis moderen bemærker en reaktion hos den lille, er det bedst at fjerne din tvivl hos sundhedspersonalet.

Hver baby er forskellig, men generelt udvikler alle en smag for de fødevarer, som deres mor nyder mest. Under alle omstændigheder, hvis du efter at have spist bemærker en reaktion hos barnet, skal du spørge en fagperson.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Forestell CA. Flavor Perception and Preference Development in Human Infants. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 3:17-25. doi: 10.1159/000478759. Epub 2017 Sep 14. PMID: 28903110.
  • Mennella JA, Beauchamp GK. The effects of repeated exposure to garlic-flavored milk on the nursling’s behavior. Pediatr Res. 1993 Dec;34(6):805-8. doi: 10.1203/00006450-199312000-00022. PMID: 8108198.
  • Segura, S. A., Ansótegui, J. A., & Díaz-Gómez, N. M. (2016, June). La importancia de la nutrición materna durante la lactancia, ¿necesitan las madres lactantes suplementos nutricionales? In Anales de Pediatría (Vol. 84, No. 6, pp. 347-e1). Elsevier Doyma.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.