Babys udvikling af synet: Hvordan sker det?

Et barns syn ændrer sig betydeligt i løbet af det første leveår. Nyfødte kan knap nok opfatte former.
Babys udvikling af synet: Hvordan sker det?
Leidy Mora Molina

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 13 september, 2022

En babys udvikling af synet er en proces, der gør store fremskridt i det første leveår. Selv om hvert barn udvikler sig i sit eget tempo, er sandheden, at de alle har et lignende mønster.

En babys syn er meget begrænset i begyndelsen af livet. Faktisk er synet den mindst udviklede sans ved fødslen. Den nyfødte har en meget lav synsstyrke, men i løbet af få uger sker der mærkbare ændringer.

Ved hvert besøg hos børnelægen undersøger fagpersonen fremskridtene. Han eller hun skal sikre sig, at alt går fremad som forventet.

En babys udvikling af synet begynder i livmoderen

Det er vigtigt at bemærke, at en babys udvikling af synet begynder i livmoderen. De fleste visuelle færdigheder behandles i hjernen og ikke i øjet, selv om øjet er det grundlæggende redskab for evnen.

Allerede ved kun 10 ugers svangerskab begynder den såkaldte vestibulo-okulær refleks. Dette giver mulighed for, at øjnene automatisk reagerer, når der sker en ændring i hovedets stilling. Hvis den gravide kvinde udøver regelmæssig fysisk aktivitet, stimulerer hun denne refleks hos fosteret.

På den anden side er lav fødselsvægt forbundet med en øget risiko for synsproblemer hos barnet.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er babysnak, og hvordan er det til gavn for babyer?

Nyfødtes syn

Det nyfødte barns syn er stadig meget usikkert. Cellerne i nethinden og hjernen er ikke fuldt udviklede. Faktisk er babyen ikke født med synet som sådan, men med evnen til at lære at se.

Babyer kan ikke fokusere på nære genstande og kan ikke se særlig langt. De er følsomme over for skarpt lys, men allerede efter få uger tiltrækkes de også af store former og klare farver. De udvikler også deres centrale syn yderligere, hvilket gør dem i stand til bedre at fokusere på genstande, der er lige foran dem.

Få dage efter fødslen foretrækker barnet at se på moderens ansigt frem for på en fremmed persons ansigt. Derfor er det vigtigt for barnet at kunne se mors ansigt. Derfor er det vigtigt, at moderen ikke ændrer sit udseende for meget i den første måned, da det lille barn er ved at lære at genkende hende.

En uge efter fødslen kan barnet skelne mellem gul, rød, orange og grøn. Lidt senere vil barnet kunne se blå og violet. Uroer med store figurer og klare farver stimulerer barnets syn.

Baby leger med en uro

 Det anbefales at bruge farverige uroer for at stimulere barnets syn.

Fra 2 til 4 måneder

Ved 2 måneder er det almindeligt, at barnets øjne ser skæve ud, som om barnet har skelen. Dette er normalt og retter sig i løbet af kort tid.

Hvis det fortsætter, bør du kontakte din børnelæge om det. Under alle omstændigheder er barnet allerede i stand til at følge en nærliggende bevægelig genstand med øjnene.

I denne fase sker der en stor fremgang i barnets syn. Barnet forsøger at række ud efter de genstande med hænderne, selv om de bevæger sig. Omkring 3 eller 4 måneder behøver barnet ikke længere at bevæge hovedet for at følge en genstand med øjnene.

Barnets lysopfattelse er mere skarp, så det er tilrådeligt at sænke lysstyrken, mens barnet sover. For at stimulere synet er det godt at ændre vuggens placering og lade moderen tale med barnet, mens han eller hun bevæger sig rundt.

En babys udvikling af synet i alderen fra 5 til 8 måneder

Ved 5 måneder har en babys udvikling af synet nået en vigtig fase. I denne alder færdiggør barnet dybdeopfattelsen, dvs. evnen til at registrere, hvor tæt på eller langt væk et objekt er. De er også i stand til at se verden i tre dimensioner.

Koordinationen mellem øjne og hænder er meget bedre. De lokaliserer og berører genstande hurtigere.

De kan genkende forældrene, selv om de befinder sig i den anden side af rummet. De husker, hvad en genstand er, blot ved at se en del af den.

Ved 6 måneder kan de få foretaget en øjenundersøgelse. Børnelægen kan opdage, om dit barns syn er normalt, eller om der er begyndende tegn på nærsynethed, langsynethed eller bygningsfejl.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan man lindre en babys kløende tandkød

Fra 9 til 12 måneder

Det største fremskridt i en babys udvikling af synet i denne fase er en forfinelse af evnen til at vurdere afstande. Da det er i denne alder, at barnet kravler og tager de første skridt, er det ikke ualmindeligt at se dem samle og kaste med genstande.

I denne fase udvikler de også en større bevidsthed om deres krop. Dette kommer til udtryk ved, at der er større koordination mellem deres øjne og bevægelse generelt.

Det er også på dette tidspunkt, at øjnene normalt får deres endelige farve.

Den bedste måde at stimulere barnets syn på i denne fase er ved at sætte ham eller hende på gulvet og lægge masser af legetøj omkring barnet i forskellige former og farver. Giv også barnet legetøj, der kan samles og skilles ad.

Baby kravler på græsplæne med bolde

Legetøj til tidlig stimulering har flere funktioner, bl.a. stimulering af synet.

Hvordan ved man, om alt er i orden med en babys udvikling af synet?

Når der er problemer med barnets syn, påvirker det barnets generelle udvikling. Derfor er det meget vigtigt at opdage enhver anomali i tide.

For at gøre det er der intet bedre end at overholde alle undersøgelser, især hvis du bemærker, at barnet har problemer.

Det er nødvendigt at være opmærksom på, om øjnene vender indad eller udad. Hvis de fortsætter med det efter 4-månedersalderen, er det tilrådeligt at drøfte det med lægen. Ligeledes hvis barnet har problemer med at følge genstande med øjnene.

Mange forældre foretager ikke en fuldstændig øjenundersøgelse af deres børn før 1-årsalderen. Dette er en alvorlig fejl. Som vi allerede har bemærket, bør en sådan undersøgelse foretages inden 6-månedersalderen.

Det er en god idé at spørge din børnelæge om den bedste måde at stimulere dit barns syn på. Selv om udviklingen sker naturligt, er det med forældrenes hjælp lettere at komme videre i denne proces. Et godt syn vil hjælpe dit barn til at klare sig bedre på forskellige områder af livet.

Det kan interessere dig ...
Vægt, søvn og udvikling hos 4 måneder gamle babyer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vægt, søvn og udvikling hos 4 måneder gamle babyer

4 måneder gamle babyer er allerede opmærksomme på alt, hvad der foregår omkring dem, og begynder at internalisere grundlæggende rutiner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bates Souza, M. C. (2016). Comparación de habilidades visual-perceptual (visual espacial, análisis visual, visual motor) y persistencia de reflejos primitivos (Moro, T asimétrico de cuello, T simétrico de cuello y T laberíntico) en niños nacidos a término y prematuros.
  • Maldonado Chapa, F. (2021). Análisis cuantitativo de acuerdo a la edad de la ganancia del reflejo vestíbulo-ocular (VOR) mediante Video Head Impulse Test (VHIT) en una población sana (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Schapira, I. T. (2004). Características del desarrollo humano perinatal. Un método para la evaluación del sistema nervioso joven. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 23(2), 59-69.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.