Sådan forhindres kvalme og opkast hos børn

Hvis et lille barn er plaget af kvalme og hyppig opkast, er det vigtigt at holde dem hydreret. Du skal følge din børnelæges instruktioner, da de kan ordinere en behandling, der er passende for barnets alder.
Sådan forhindres kvalme og opkast hos børn

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Kvalme og opkast hos børn er almindeligt. Faktisk er det helt normalt, at små børn oplever gastroenteritis på et tidspunkt.

Denne form for ubehag er selvfølgelig stadig bekymrende for de fleste forældre. I dag fortæller vi dig, hvordan du forhindrer hyppig opkast hos børn. I denne artikel forklarer vi også, hvad det er, hvorfor det kan ske, og hvordan vi skal håndtere det.

Kvalme og opkast

For det første er det vigtigt at kende forskellen mellem opkast og gylp.

Opkast er, når den mad, de indtager, kommer ud af munden igen. Dette er ufrivilligt og ubehageligt. I modsætning gylper en baby når den spiser for hurtigt og sluger luft. Derefter kommer maden ubesværet ud gennem munden.

Det er derfor ret vanskeligt at skelne mellem opkast og gylp. Opkast kan forekomme i alle aldre, men gylp er mest almindeligt hos spædbørn.

Generelt kan man sige, at opkast er gavnligt. Det er en måde at fjerne mad, der ikke sad godt eller var skadeligt på det bestemte tidspunkt. Det kan dog føre til alvorlige problemer som dehydrering, hvis du ikke tager de rette forholdsregler.

Årsagerne til kvalme og opkast hos børn

Baby har ondt i maven

Gastroenteritis kan føre til hyppig opkast hos børn.

Årsagerne til kvalme og opkast afhænger af barnets alder. Der er dog to almindelige årsager til opkast hos babyer:

 • Gastroenteritis: Dette er en tarmvirus, der forårsager diarré og opkast.
 • Gastroøsofagal refluks: Dette opstår, når babyens sfinkter, der stadig er ved at modnes, ikke kan slappe af og derved komplicerer madens rute ned i maven. Dette medfører refluks og derfor opkast. Det varer normalt over 12 måneder.

Læs også: Pas på disse 9 farlige bakterier du bør undgå

Andre mindre almindelige årsager kan være:

 • Fødevareintolerance eller allergier såsom laktose.
 • Problemer med stofskiftet.
 • Tarminvagination.

Du skal altid huske at konsultere din børnelæge, så de kan hjælpe dig med at identificere årsagerne og begynde behandlingen så hurtigt som muligt.

Ting at holde øje med

Selvom opkast bare kan komme og gå, er der visse symptomer, du skal tage højde for. Så tag dit barn til lægen, hvis du observerer en eller flere af disse:

 • Opkast efter et slag i hovedet.
 • Der er blod i opkastet (det kan se brunt ud).
 • Barnet kaster op i en lang periode.
 • Der er sløvhed eller apati. Dog kan nogle babyer udvise irritabilitet og tristhed.
 • Mavesmerter og hævelse.
 • Blodig afføring.
 • Opkastet er grønt eller gulligt.
 • Barnet har feber.

Behandling

Rehydrering med elektrolytter er den mest passende behandling, for at undgå komplikationer i tilfælde af hyppig opkast. At holde dit barn hydreret eller rehydrere dem er det første skridt, du skal tage, hvis dit barn kaster op.

For at gøre dette, skal du følge din børnelæges instruktioner. Afhængigt af spædbarnets alder, kan lægen ordinere en elektrolytisk oral opløsning, eller en flydende diæt, indtil de er kommet sig. Under alle omstændigheder skal du administrere dem langsomt, så de ikke afviser dem.

På dette tidspunkt er det vigtigt at huske, at du ikke bør tvinge et sygt barn til at spise. Vent i stedet, til de er sultne. Efter 8 timer uden opkast kan du således begynde at introducere en blød diæt, som supper og brød, hvis barnet er ældre end et år. Am dem, hvis de stadig ammer.

Læs også: Det har seriøse konsekvenser at drikke for lidt vand

Forebyggelse af hyppig opkast hos børn

For at forhindre opkast, skal du være i stand til at forhindre alle dets mulige årsager. Som du kan se, ville det være umuligt.

I tilfælde af gastroøsofageal refluks er det dog muligt at at gøre noget for at forhindre refluks og opkast:

 • Bøvs babyen efter hvert måltid. Det kan hjælpe med at eliminere dn luft, der kan forårsage gylp eller opkast.
 • Ændre deres kost. Hvis du ammer, kan du hjælpe dit barn med at gylpe og kaste mindre op, ved at eliminere visse fødevarer fra din diæt.
 • Kontakt din børnelæge, hvis din baby får modermælkserstatning, så de kan ordinere en anden salgs.
 • Sørg for, at dit barn spiser i en position, der letter madens nedadgående bevægelse (lodret position), og lad være med at svinge eller flytte dem for meget bagefter.
 • Prøv langsom madning. Dette er især vigtigt, hvis din baby får flaske. Sørg for, at der er et passende hul, så den lille hverken spiser for hurtigt, eller at der slet ikke kommer noget ud.
 • Hvis du ammer, kan det hjælpe at amme i kortere tid, men gøre det oftere. På denne måde behøver de ikke at tackle for meget mad, og det vil lægge sig bedre i deres mave.

Konklusion

Opkast er ikke sjældent hos spædbørn. Du skal dog være opmærksom og forsøge at opdage visse alarmsignaler, der kan indikere komplikationer eller større problemer.

Til sidst må du ikke glemme, at det at holde dit barn godt hydreret er en topprioritet, når de kaster op. Du skal som altid konsultere din børnelæge og følge deres instruktioner.

Det kan interessere dig ...
Naturlige lægemidler til børn med dårlig appetit
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige lægemidler til børn med dårlig appetit

Et barn med en lille appetit kan være en kilde til konstant bekymring. Vi kommer her med naturlige lægemidler til børn med dårlig appetit.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.