Bacopa: En plante, der kan gavne din hukommelse

Bacopa er en populær plante i ayurvedisk medicin. Den bruges til at forbedre hukommelsen, beskytte hjernens sundhed og forhindre for tidlig aldring.
Bacopa: En plante, der kan gavne din hukommelse
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 29 oktober, 2022

Bacopa (Bacopa monnieri) er en plante, der er velkendt i traditionel ayurvedisk medicin. Den hører til familien Scrophulariaceae, samme familie som nådesurt og mullein.

Det er en vandplante, der vokser i fugtige tropiske miljøer i lande som Pakistan, Indien, Vietnam, Taiwan og det sydlige Kina. Den findes også i forskellige dele af Nordamerika, Mellemamerika og det tropiske Afrika.

Selv om den bruges som haveplante på grund af sine prangende blomster, skyldes dens popularitet dens medicinske anvendelser.

Der er især tegn på, at den har et antiinflammatorisk, neurobeskyttende, smertestillende, beroligende og antiepileptisk potentiale. Er du interesseret i at lære mere? Nedenstående vil vi se på de vigtigste fordele.

De vigtigste bioaktive forbindelser i bacopa

Før vi beskriver bacopas anvendelser og fordele, er det værd at fremhæve de vigtigste bioaktive forbindelser. Disse forklarer dens farmakologiske potentiale og mange egenskaber.

Ifølge oplysninger, der er rapporteret i tidsskriftet Frontiers in Nutrition , omfatter dens vigtigste bestanddele følgende

 • Saponiner.
 • Alkoholer.
 • Steroider.
 • Alkaloider.
 • Sukkerstoffer.
 • Aminosyrer.
 • Flavonoider.
 • Cucurbitaciner.
 • Glycosider, sterolglycosider og phenylethanoidglycosider.

Den vigtigste aktive forbindelse er saponiner, som består af bacosider, bacopasider, bacosaponiner, betulinsyre og monnierin. De er forbundet med neurale og hjernens sundhedsmæssige fordele.

Anvendelse og fordele ved bacopa: Den hukommelsesfremmende plante

I ayurvedisk medicin er bacopa værdsat for sit potentiale til at stimulere hukommelsen og reducere risikoen for neurodegenerative sygdomme. Desuden har den andre terapeutiske egenskaber, som i øjeblikket evalueres i forskellige kliniske og farmakologiske forsøg.

Lad os se på, hvad videnskaben siger indtil videre.

Hjælper med at stimulere hjernefunktionen

Det er ikke tilfældigt, at bacopa og afledte kosttilskud i vid udstrækning anvendes som hjernestimulerende midler. Dyre- og menneskeforskning tyder på, at det forbedrer hukommelse, opmærksomhed og indlæringshastighed.

En undersøgelse delt via Psychopharmacology rapporterede, at raske voksne, der tog 300 mg Bacopa monnieri dagligt i 12 uger, havde forbedret hukommelse, evne til at behandle visuel information og indlæring.

Forskning delt i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine understøtter disse egenskaber. Tilsvarende rapporterede voksne, der tog 300 mg til 600 mg Bacopa monnieri ekstrakt om dagen, forbedringer i opmærksomhed, kognitiv behandling og arbejdshukommelse.

I dyreforsøg viste planten også potentiale som et hjælpemiddel til at forbedre rumlig indlæring og evnen til at fastholde information. Der er behov for mere forskning for at bekræfte disse virkninger.

Mand oplever hukommelsesbesvær

Den har neuroprotektiv potentiale

Ud over ovenstående skiller bacopa sig ud ved sin neuroprotektive virkning. Dette hænger sammen med forebyggelse af neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og andre former for demens. I den forbindelse har en undersøgelse i Drug Target Insights vist, at bacosider har terapeutisk potentiale i forbindelse med Alzheimers sygdom.

Disse antioxidant stoffer beskytter hjernen mod oxidativ skade og aldersrelateret kognitiv forringelse. Hypotesen tyder på, at de har evnen til at beskytte neuroner mod beta-amyloid-induceret toksicitet.

En gennemgang, der er delt i Interactive Journal of Medical Research, sår imidlertid tvivl om disse virkninger. Forskerne konkluderede, at de opnåede beviser er af “lav sikkerhed”, da de ikke observerede relevante virkninger af planten sammenlignet med placebo og donepezil (et lægemiddel, der bruges til at forbedre hukommelsen).

Har et antiepileptisk potentiale

En gennemgang i tidsskriftet Fitoterapia beskriver, at bacopa bruges som et tonikum til at øge den mentale ydeevne. På grund af sine antioxidant egenskaber ville det være neuroprotektive. Derfor er det også gavnligt for lidelser som epilepsi.

Denne neurale sygdom er kendetegnet ved tilstedeværelsen af epileptiske anfald, indlæringsforstyrrelser og hukommelsesproblemer. Indtil videre har kun undersøgelser på dyr kunnet fastslå dette potentiale.

Indholdet af bacosider og triterpenoider er forbundet med dens evne til at forbedre nerveimpulsoverførslen. Det er også blevet observeret, at det kan beskytte kognitionen.

Der er behov for undersøgelser på mennesker for at bekræfte disse virkninger.

Hjælper med at forebygge angst, stress og depression

Den adaptogene virkning af bacopa blev evalueret i en undersøgelse udført på rotter og delt i Pharmacology, Biochemistry and Behavior. Den konkluderede, at B. monnieri ekstrakt har en “potent” adaptogen aktivitet. Det kan således forbedre kroppens reaktion på stress.

En lille undersøgelse på mennesker understøtter disse egenskaber. I den blev indgivelse af ekstrakter af planten forbundet med et fald i kortisolniveauet, et hormon, der forårsager symptomer på stress og angst.

Et randomiseret kontrolleret forsøg rapporteret i The Journal of Alternative and Complementary Medicine konkluderede, at planten forbedrede den kognitive præstation og reducerede angst og depression hos ældre voksne med begyndende degenerative lidelser.

Andre mulige anvendelser af bacopa

Bacopas høje indhold af antioxidanter er ofte forbundet med andre interessante fordele. Og selv om der er behov for større og mere omfattende undersøgelser, har nogle foreløbige undersøgelser givet lovende resultater, som f.eks:

 • I et klinisk forsøg, der blev delt af Advances in Mind-Body Medicine, havde 85 % af børn med ADHD, der blev behandlet i 6 måneder med 225 mg dagligt Bacopa monnieri ekstrakt, forbedret impulskontrol og uopmærksomhed.
 • Reagensglas- og dyreforsøg tyder på, at Bacopa monnieri har potentiale til at hæmme væksten af ondartede celler. Der er dog behov for flere undersøgelser for at bevise disse virkninger hos mennesker.
 • Bacopa flavonoider og saponosider har antioxidant og vasodilaterende egenskaber. I dyreforsøg udviste planten vasodilaterende potentiale, hvilket blev forbundet med forebyggelse af risiko for forsnævring af kranspulsårer. Der er behov for undersøgelser på mennesker.
Tegning af hjerne med hul i

Risici og bivirkninger ved brug af bacopa

Bacopa er generelt sikkert for de fleste sunde voksne. Alligevel kan det føre til bivirkninger som kvalme, mavekramper og diarré.

Ligeledes er brugen kontraindiceret i følgende tilfælde:

 • Mavesår.
 • Nyreobstruktion.
 • Graviditet og amning.
 • Forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen.
 • Galde- og tarmobstruktion.
 • Patienter med bradykardi (lav hjertefrekvens).

Ligesom andre planter kan samtidig indtagelse sammen med medicin give anledning til interaktioner. Specifikt er det blevet observeret at interagere med amitriptylin, som er et lægemiddel, der bruges til at lindre smerter.

For at undgå disse reaktioner er det tilrådeligt at konsultere en læge, før man tager kosttilskud.

Dosering og præsentationer

I online-butikker, apoteker og urtehandlere markedsføres bacopa som tabletter, ekstrakter, i kombination med andre lægeplanter og som en tørret plante til te. Det er dog normalt ikke let at finde det på markedet.

Under alle omstændigheder bør alle former for indtagelse ske med forsigtighed og under overholdelse af de doser, der foreslås af producenten. Ofte foreslås mellem 300 mg og 450 mg pr. dag, men dette kan variere afhængigt af præsentationen.

Du er måske interesseret i: De 15 bedste medicinske urter

I ayurvedisk medicin er bacopa værdsat for sit potentiale til at stimulere hukommelsen, reducere stressniveauet og beskytte den kognitive sundhed. Nogle undersøgelser har evalueret disse virkninger og gjort lovende fund. Alligevel er der behov for mere robuste og afgørende undersøgelser.

Det bør ikke være en første linje behandling af sygdomme. Dens brug er blot et supplement og bør så vidt muligt overvåges af en læge. Planten er sjælden og vanskelig at finde, hvilket også er en ulempe.

Det kan interessere dig ...
Kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration

Kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration giver grundlæggende vitaminer til hjernefunktionen. Virker de hos unge og voksne?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Russo A, Borrelli F. Bacopa monniera, a reputed nootropic plant: an overview. Phytomedicine. 2005 Apr;12(4):305-17. doi: 10.1016/j.phymed.2003.12.008. PMID: 15898709.
 • Fatima, U., Roy, S., Ahmad, S., Ali, S., Elkady, W. M., Khan, I., Alsaffar, R. M., Adnan, M., Islam, A., & Hassan, Md. I. (2022). Pharmacological attributes of Bacopa monnieri extract: Current updates and clinical manifestation. In Frontiers in Nutrition (Vol. 9). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.972379
 • Stough C, Lloyd J, Clarke J, Downey LA, Hutchison CW, Rodgers T, Nathan PJ. The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. Psychopharmacology (Berl). 2001 Aug;156(4):481-4. doi: 10.1007/s002130100815. Erratum in: Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(13):2427. Dosage error in article text. PMID: 11498727.
 • Peth-Nui T, Wattanathorn J, Muchimapura S, Tong-Un T, Piyavhatkul N, Rangseekajee P, Ingkaninan K, Vittaya-Areekul S. Effects of 12-Week Bacopa monnieri Consumption on Attention, Cognitive Processing, Working Memory, and Functions of Both Cholinergic and Monoaminergic Systems in Healthy Elderly Volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:606424. doi: 10.1155/2012/606424. Epub 2012 Dec 18. PMID: 23320031; PMCID: PMC3537209.
 • Vollala VR, Upadhya S, Nayak S. Enhancement of basolateral amygdaloid neuronal dendritic arborization following Bacopa monniera extract treatment in adult rats. Clinics (Sao Paulo). 2011;66(4):663-71. doi: 10.1590/s1807-59322011000400023. PMID: 21655763; PMCID: PMC3093798.
 • Saraf MK, Prabhakar S, Anand A. Neuroprotective effect of Bacopa monniera on ischemia induced brain injury. Pharmacol Biochem Behav. 2010 Dec;97(2):192-7. doi: 10.1016/j.pbb.2010.07.017. Epub 2010 Aug 1. PMID: 20678517.
 • Abdul Manap AS, Vijayabalan S, Madhavan P, Chia YY, Arya A, Wong EH, Rizwan F, Bindal U, Koshy S. Bacopa monnieri, a Neuroprotective Lead in Alzheimer Disease: A Review on Its Properties, Mechanisms of Action, and Preclinical and Clinical Studies. Drug Target Insights. 2019 Jul 31;13:1177392819866412. doi: 10.1177/1177392819866412. PMID: 31391778; PMCID: PMC6669844.
 • Basheer A, Agarwal A, Mishra B, Gupta A, Padma Srivastava MV, Kirubakaran R, Vishnu V. Use of Bacopa monnieri in the Treatment of Dementia Due to Alzheimer Disease: Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Interact J Med Res. 2022 Aug 1;11(2):e38542. doi: 10.2196/38542. PMID: 35612544; PMCID: PMC9379783.
 • Komali E, Venkataramaiah C, Rajendra W. Antiepileptic potential of Bacopa monnieri in the rat brain during PTZ-induced epilepsy with reference to cholinergic system and ATPases. J Tradit Complement Med. 2020 Mar 4;11(2):137-143. doi: 10.1016/j.jtcme.2020.02.011. PMID: 33728274; PMCID: PMC7936099.
 • Rai D, Bhatia G, Palit G, Pal R, Singh S, Singh HK. Adaptogenic effect of Bacopa monniera (Brahmi). Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jul;75(4):823-30. doi: 10.1016/s0091-3057(03)00156-4. PMID: 12957224.
 • Benson S, Downey LA, Stough C, Wetherell M, Zangara A, Scholey A. An acute, double-blind, placebo-controlled cross-over study of 320 mg and 640 mg doses of Bacopa monnieri (CDRI 08) on multitasking stress reactivity and mood. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):551-9. doi: 10.1002/ptr.5029. Epub 2013 Jun 21. PMID: 23788517.
 • Calabrese C, Gregory WL, Leo M, Kraemer D, Bone K, Oken B. Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2008 Jul;14(6):707-13. doi: 10.1089/acm.2008.0018. PMID: 18611150; PMCID: PMC3153866.
 • Dave UP, Dingankar SR, Saxena VS, Joseph JA, Bethapudi B, Agarwal A, Kudiganti V. An open-label study to elucidate the effects of standardized Bacopa monnieri extract in the management of symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder in children. Adv Mind Body Med. 2014 Spring;28(2):10-5. PMID: 24682000.
 • Mallick MN, Akhtar MS, Najm MZ, Tamboli ET, Ahmad S, Husain SA. Evaluation of anticancer potential of Bacopa monnieri L. against MCF-7 and MDA-MB 231 cell line. J Pharm Bioallied Sci. 2015 Oct-Dec;7(4):325-8. doi: 10.4103/0975-7406.168038. PMID: 26681894; PMCID: PMC4678980.
 • Kalyani MI, Lingaraju SM, Salimath BP. A pro-apoptotic 15-kDa protein from Bacopa monnieri activates caspase-3 and downregulates Bcl-2 gene expression in mouse mammary carcinoma cells. J Nat Med. 2013 Jan;67(1):123-36. doi: 10.1007/s11418-012-0661-z. Epub 2012 Apr 1. PMID: 22467255.
 • Kamkaew N, Paracha TU, Ingkaninan K, Waranuch N, Chootip K. Vasodilatory Effects and Mechanisms of Action of Bacopa monnieri Active Compounds on Rat Mesenteric Arteries. Molecules. 2019 Jun 15;24(12):2243. doi: 10.3390/molecules24122243. PMID: 31208086; PMCID: PMC6630913.
 • Morgan A, Stevens J. Does Bacopa monnieri improve memory performance in older persons? Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. J Altern Complement Med. 2010 Jul;16(7):753-9. doi: 10.1089/acm.2009.0342. PMID: 20590480.
 • Khurshid, Fowad & Govindasamy, Jeyabalan & Khalilullah, Habibullah & Nomani, Shivli & Shahid, Mudassar & Ain, Mohammad Ruhal & Sultan, Mohammad. (2017). Effect of herb-drug interactions of Bacopa monnieri Linn. (Brahmi) formulation on the pharmacokinetics of amitriptyline in rats. Brazilian Journal of Pharmaceutical Science. 53. e17072. 10.1590/s2175-97902017000417072.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.