De 15 bedste medicinske urter

Selvom anvendelsen af disse planter kan være alsidig og utrolig, er det vigtigt at huske på, at nogle af dem endnu ikke er blevet videnskabeligt testet.
De 15 bedste medicinske urter

Skrevet af Ekhiñe Graell

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel vil vi tale om de 15 bedste medicinske urter, der er essentielle medicinske urter, som har vist sig at være gavnlige i behandlingen af et utal af sundhedsproblemer.

Lær, hvordan du kan bruge dem til at behandle forskellige sundhedslidelser naturligt. Husk dog altid at tale med din læge, før du bruger nogen medicinske urter til behandling, og følg hans eller hendes instrukser nøje.

De 15 bedste medicinske urter

1. Sort slangerod

Sort slangerod er en urte, som mange bruger i behandling af symptomer på overgangsalderen. Det hjælper derudover med at lindre smerten forbundet med menstruation.

Det er et alternativ til hormonmedicin, der reducerer symptomerne på overgangsalderen såsom hedeture, nattesved, humørsvingninger, tørhed i skeden og hjertebanken.

Det bruges også som et middel mod migræne samt mod søvnlidelser, hvilket især gælder dem, der er relateret til overgangsalderen.

Det er vigtigt at tale med din læge, før du anvender dette middel, da det i Danmark ikke er anbefalet grundet bivirkningerne.

2. Wild yam

Det er et klassisk rensemiddel til leveren. Wild yam balancerer hormonerne og lindrer morgenkvalme.

3. Wild dagga

Mange bruger wild dagga til at behandle angst og søvnløshed, eftersom det fungerer ved at berolige.

Det er derudover et godt antiarytmisk middel og reducerer takykardi og hjertebanken. Det bruges derudover mod nerverelaterede ændringer i hjerterytmen og hjælper i tilfælde af hyperthyroidisme.

4. Salvie: Medicinske urter med utallige fordele

Fordelene ved salvlie er utallige. Salvie hjælper på fordøjelsen, astma, bakterielle og svamperelaterede infektioner, galde, beroliger og stimulerer nervesystemet og lindrer forkølelse og hoste osv.

Den æteriske olie, der kommer fra salvie, forbedrer koncentrationen og kan spille en rolle i behandling af hukommelsestab forbundet med Alzheimers.

Vi kan også bruge det topisk til at lindre smertefulde sygdomme såsom muskelstivhed, reumatisme og neurologiske lidelser. Det hjælper også med at lindre nervøsitet, angst, hovedpine, stress og udmattethed.

Gravide kvinder og ammende mødre bør dog ikke anvende det, eller personer, der lider af epilepsi. Planten er giftig i store mængder, eller når det tages i lange perioder. En giftig dosis er dog meget stor.

5. Blå jernurt

Lilla medicinsk plante

Healere har brugt jernurt i århundreder. Der er dog mangel på studier af effekten af denne urte på mennesker.

De terapeutiske egenskaber af jernurt er primært på grund af dets stimulerende effekt på leveren og andre organer samt dets beroligende effekt på nervesystemet.

Jernurt er en gavnlig plante, der bruges til mange lidelser som et smertestillende middel og et naturligt beroligende middel. Nogle siger også, at vi kan bruge det som et slimløsende middel til at behandle kronisk bronkitis eller til at lindre smerter i led.

Urtelæger anser jernurt som særligt gavnligt, når en depression kommer fra en kronisk sygdom.

6. Ginseng

Ginseng bruges som et naturligt middel af moderne vesterlandske urtelæger samt af traditionelle kinesiske læger. De mener, at det stimulerer og forstærker centralnervesystemetDet er især sandt i tilfælde med udmattethed, fysisk overanstrengelse, svaghed fra sygdomme og skader og langvarig følelsesmæssig stress.

Forholdet mellem ginseng og nervesystemet og dets evne til at fremme afslapning gør det meget nyttigt mod lidelser forbundet med stress såsom søvnløshed og angst.

Atleter kan derudover få gavn af at bruge ginseng for at opnå med modstandsdygtighed. Det kan også være et elskovsmiddel og hjælpe med at forebygge eller behandle rejsningsproblemer forbundet med sygdomme i prostata og stress.

Studier viser endda, at ginseng højst sandsynligt reducerer forekomsten af stress.

7. Schisandra

Schisandra kan hjælpe med at øge modstandsdygtigheden over for sygdomme og stress, øge energiniveauer, fysisk ydeevne og resistens.

Mange bruger det også ofte til at normalisere blodsukker og blodtryk, til at stimulere immunsystemet og fremskynde helingen efter operationer.

Det er en adaptogen urte med mange anvendelsesmuligheder.

8. Havtorn

Havtorn bruges mod sygdomme i hjertet og blodkar såsom kongestiv hjertesvigt, smerter i brystet og uregelmæssig puls. Mange bruger det derudover også til at behandle lavt og højt blodtryk, åreforkalkning og højt kolesterol.

Indtil nu antyder forskning, at havtorn kan være effektivt til at behandle kongestiv hjertesvigt. Der har dog ikke været nok forskning af de andre anvendelser relateret til hjertet for at kunne vide, om det er effektivt mod dem.

9. Mælkebøtte: Medicinske urter mod mange lidelser

Mælkebøtte er nyttigt til mange forskellige lidelser. Der er dog ikke tilstrækkelige videnskabelige beviser til at afgøre, om det virkelig er effektivt eller ej for nogen af dem.

Det kan dog være nyttigt til at behandle tab af appetit, mavepine, luft i maven, galdesten, ledsmerter, muskelsmerter, eksem og blå mærker. Det bruges også til at øge produktionen af urin og som et afføringsfremmende middel til at øge tarmbevægelser. Det bruges også som skintonic, blodtonic og tonic til fordøjelsessystemet.

Man kan indtage mælkebøtte i grønne salater, supper, vin og te.

10. Vitex

Tørrede medicinske planter

Mange urtelæger anbefaler denne urte mod uregelmæssige menstruationscyklusser, PMS og symptomerne på overgangsalderen. Nogle bruger det derudover også til at behandle fibrocystiske bryster, forebygge ufrivillig abort hos kvinder med lave niveauer af hormonet ved navn progesteron og øge mængden af modermælk.

Nogle mænd bruger vitex til at øge urinstrømmen, til behandling af godartet hyperplasmi i prostata og til at reducere seksuel lyst.

11. Lakridsrod

Lakridsrod kan være nyttigt til forskellige problemer i fordøjelsessystemet såsom mavesår, mavepine, kolik og vedvarende betændelse i maveslimhinden (kronisk gastritis).

Nogle personer bruger det til ondt i halsen, bronkitis, hoste og bakterielle eller virale infektioner.

12. Ingefær: Gængse medicinske urter

Ingefær bliver ofte brugt til at behandle forskellige former for problemer med maven, inklusiv svimmelhed, kvalme, kolik, uro i maven, luft i maven og diarré. Det anbefales ofte mod kvalme hos kræftpatienter, kvalme og opkast efter en operation samt mod tab af appetit.

Et af de kemiske produkter i ingefær er også en ingrediens i afføringsfremmende lægemidler, midler mod luft i maven og syreneutraliserende medicin.

Andre anvendelsesmuligheder inkluderer lindring af smerte fra gigt og ømme muskler, menstruationssmerter, infektioner i de øvre luftveje, hoste og bronkitis.

13. Brænenælde

Brændenælde er nyttigt mod mange lidelser. Der er dog stadig ikke nok videnskabelige beviser til at afgøre, om det virkelig er effektivt eller ej i nogen af tilfældene.

Roden hjælper mod problemer med urinvejen, der kommer fra forstørret prostata. Disse problemer inkluderer nykturi, behovet for hyppigt at urinere, smerte under vandladning, mangel på evne til at urinere og irritabel blære.

De øvre dele er gavnlige sammen med store mængder af væske i en “udrensning” mod urinvejsinfektioner, irritation i urinvejen og galdesten. De øverste dele kan også være gavnlige mod allergi, høfeber og slidgigt.

14. Løvefod

Det er en urte, som er blevet meget populær indenfor urtemedicin i hele Europa.

Løvefod hjælper med at reducere smerte forbundet med menstruation og hjælper også med at mindske kraftige blødninger. Det spiller også en rolle i at lindre symptomerne på overgangsalderen.

Som et astringerende middel kan det være nyttigt mundskyl mod sår i munden og til at gurgle i tilfælde at strubebetændelse.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fire medicinske planter, der kan lindre fordøjelsesbesvær naturligt

15. Hindbærblade: Medicinske urter

Hindbærblade er gængse medicinske urter

Som det sidste anbefaler urtelæger ofte røde hindebærblade mod lidelser i mavetarmkanalen. Det inkluderer diarré, lidelser i luftvejene inklusiv influenza og svineinfluenza samt hjerteproblemer, feber, diabetes og vitaminmangel.

Nogle personer bruger det derudover til at rense hud og blod.

Selvom anvendelsen af disse planter kan være alsidig og utrolig, er det vigtigt at huske på, at nogle af dem endnu ikke er blevet videnskabeligt testet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rodríguez, F. M. (2007). Revista Cubana de Plantas Medicinales: Editorial. Revista Cubana de Plantas Medicinales. https://doi.org/10.1007/s001250051442
  • Hernandez, A. Q. (2008). Las plantas medicinales. Revista Biocenosis.
  • Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal.
  • Madridejos Mora, R., & Amado Guirado, E. (2008). Hierbas medicinales. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.