Basilikum til leddegigt og 5 måder at bruge det på

Nogle lægeplanter kan forbedre livskvaliteten for mennesker med leddegigt, når de kombineres med medicin og motion. Læs mere om basilikum til leddegigt her.
Basilikum til leddegigt og 5 måder at bruge det på

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel gennemgår vi brugen af basilikum til leddegigt. Leddegigt er en kronisk inflammatorisk lidelse, der hovedsageligt påvirker leddene og giver intense smerter og stivhed i dem. Der findes ingen kur mod denne sygdom, men den kan behandles med medicin, kirurgi samt livsstilsændringer og kostændringer.

Desuden kan indtagelse af fødevarer og naturlægemidler hjælpe dig med at klare nogle symptomer. Blandt dem skiller basilikum sig ud for sine fordele ved leddegigt. Du skal naturligvis altid konsultere en læge, før du tager et kosttilskud, og du må aldrig stoppe med at tage den medicin, som fagfolk har angivet.

Sådan bruger du basilikum til leddegigt

Leddegigt er en autoimmun sygdom, der er kendetegnet ved smerter og inflammation som følge af et angreb, der er produceret på leddet. Med tiden påvirkes leddene mere alvorligt og kan endda lide af deformiteter.

I begyndelsen er de mest angrebne led i fingre og tæer. Senere kan det brede sig til håndled, ankler, albuer, hofter og skuldre.

Det kan forekomme på alle tidspunkter af livet, selv om det har en tendens til at forekomme hyppigere i den midaldrende alder. Den manifesterer sig normalt ved udbrud, så symptomerne kan variere i intensitet og endda forekomme og forsvinde.

Den vigtigste behandling af denne lidelse består i brugen af antiinflammatoriske lægemidler, der reducerer immunresponsen og smerten. Der findes dog nogle midler med antiinflammatoriske egenskaber, som kan anvendes sammen med den sædvanlige behandling for at mindske generne.

Fordelene ved basilikum til leddegigt

Basilikum er en urt, der hovedsagelig anvendes til kulinariske formål. Det skal dog bemærkes, at den har medicinske egenskaber, som har været kendt siden oldtiden, især i traditionel medicin (f.eks. kinesisk eller ayurvedisk).

Blandt dens egenskaber skiller dens antioxidant og antiinflammatoriske kapacitet og den indflydelse, som de æteriske olier udøver, sig ud fra alle andre.

Denne antiinflammatoriske virkning er blevet undersøgt for dens fordele ved leddegigt. Der er således forskellige måder, hvorpå du kan indtage og bruge denne plante til at forbedre de smerter, som sygdommen giver anledning til.

De forskellige anvendelsesmuligheder af basilikum til leddegigt

1. Æterisk olie af basilikum

De æteriske olier fra visse planter kan bruges til at lindre forskellige symptomer, der er forårsaget af leddegigt: Smerter, ømhed, hævelse eller stivhed. De første beviser støtter denne anvendelse af basilikum, selv om forskningen er begrænset på nuværende tidspunkt.

For at nyde godt af disse fordele er det bedst at anvende den æteriske olie topisk. For at gøre dette er det vigtigt at fortynde den i en anden bæreolie, enten mandel-, oliven- eller kokosolie. Alle æteriske olier er meget potente og kan forårsage irritation, hvis de anvendes direkte.

Det er også tilrådeligt at udføre en lille tolerancetest på et lille hudområde. Hvis der ikke er nogen symptomer på allergisk reaktion, kan blandingen med basilikumolie masseres på de berørte områder.

2. En smoothie med basilikum

En smoothie med basilikum

Smoothies gør det muligt at kombinere basilikum med mange andre planteelementer som f.eks. frugt eller grøntsager.

Basilikum kombineret med andre urter og frugter i smoothies eller juice er også et glimrende valg for fordele ved leddegigt. Opskriften til at lave denne smoothie er meget enkel. Du kan tilberede den derhjemme når som helst med kun få ingredienser.

Vi vil fortælle dig, hvordan du laver den:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

 1. Kom først alle ingredienser i en blender eller foodprocessor.
 2. Blend, indtil det er godt blandet.
 3. Lad derefter smoothien stå i køleskabet natten over.
 4. Drik et glas af denne smoothie om morgenen og endnu et om aftenen.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: En ny metode til at behandle leddegigt

3. Basilikumte

Basilikumte

Infusionen udnytter de æteriske olier fra basilikum med potentielle gavnlige virkninger.

Basilikum tilberedt som te kan angribe symptomerne på gigt og forebygge den. Dette skyldes, at en vigtig del af dens æteriske olier udvindes i denne te. De indeholder alle langt de fleste fordele for leddegigt.

Hver te skal tilberedes som følger :

 1. I tilfælde af forebyggende behandling og for at styrke immunsystemet: 1 spiseskefuld tørrede basilikumblade pr. kop vand eller 4 eller 5 friske blade.
 2. For at bekæmpe lidelser forårsaget af leddegigt i en kurativ behandling: 2 spiseskefulde tørrede basilikumblade eller ca. 10 friske blade.
 3. Drik 1 eller 2 kopper om dagen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Afhjælp spændinger i håndleddet med disse 7 øvelser

4. Basilikumolie

At lave basilikumolie er en anden nyttig måde at drage fordel af denne urts medicinske egenskaber på, da det koncentrerer dens æteriske olier for at opnå større fordele. Det er nemt at lave den, som forklaret nedenstående:

Ingredienser:

 • 800 milliliter olivenolie
 • 30 friske basilikumblade
 • 2 teskefulde vand

Fremgangsmåde:

 1. Først skærer du de 30 basilikumblade i små stykker og lægger dem i et glas eller en skål.
 2. Tilsæt derefter de to teskefulde vand, og dæk glasset med en form for indpakningspapir.
 3. Lad det trække i 30 minutter.
 4. Fjern derefter papiret et øjeblik, og tilsæt olivenolie.
 5. Dæk derefter beholderen til igen og opbevar den på et køligt sted i 10 dage.
 6. Ryst beholderen hver 2. dag for at blande olien og basilikum.
 7. Efter 10 dage anbringes den i en glasbeholder eller flaske.
 8. Dette middel kan hjælpe folk med leddegigt til at kunne bruge denne olie i deres måltider, salater eller supper.

5. En salat med basilikum til leddegigt

Tomatsalat med basilikum til leddegigt

En sidste måde til at bruge basilikum til behandling af leddegigt kan være ved at tilberede lækre salater. På denne måde kan du også udnytte fordelene ved en afbalanceret kost.

En meget næringsrig og anbefalelsesværdig salat kan indeholde:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

 1. Skær først tomaterne i tynde skiver, og læg dem i en skål.
 2. Tilsæt derefter en spiseskefuld basilikumolie og drys sort peber efter smag.
 3. Derefter tilsættes mozzarellaost oven på tomaterne og basilikum skåret i strimler.
 4. Bland det hele sammen og servér.

Som du har kunnet se i denne artikel, er der mange forskellige måder at bruge basilikum til at forbedre nogle af de mest almindelige symptomer på leddegigt på. Indtagelse af denne plante er generelt sikker, især hvis den bruges i mad.

Dog bør børn, gravide og ammende kvinder undgå at bruge den æteriske olie og infusioner. Hvis man lider af en sygdom eller følger farmakologisk behandling, er det bedst at konsultere en læge om mulige interaktioner.

Det er også vigtigt at tilføje noget aerob aktivitet tilpasset personens alder og fysiske tilstand. Som det sidste er det vigtigt at nævne, at sygdomme af denne type kan behandles naturligt, men uden at forsømme enhver ordineret behandling og besøg hos en speciallæge.

Det kan interessere dig ...
Overraskende medicinske fordele ved basilikum
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Overraskende medicinske fordele ved basilikum

Lær mere her om de mange medicinske fordele ved basilikum, og lær hvordan du kan implementere dem i din daglige kost i dag!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Anna Sanés el Josep Lluis Berdonces, P., (n.d.). PLANTAS MEDICINALES. Retrieved from http://ca.codigi.cat/upload/apartat/plantas-2.pdf.
 • Li H, Ge Y, et al. Evaluation of the chemical composition antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. Journal of Food Science and Technology. Junio 2017. 54 (7): 1882-1890.
 • Mayo Clinic. Artritis reumatoide. Julio 2021.
 • Sánchez ovín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A.(2000). Estudio farmacognóstico de ocimum basilicum l. (albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia (Vol. 34). [Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas.]. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152000000300006

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.