Hvor meget ost kan vi spise om dagen?

Ost er en fødevare, der passer meget godt til næsten alle retter, og som vi altid har lyst til at spise. Men hvor meget ost kan vi egentlig spise om dagen?
Hvor meget ost kan vi spise om dagen?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Mange osteelskere spørger måske: “Hvor meget ost kan vi spise om dagen?”

Ost er trods alt en kalorierig fødevare. Den er rig på kolesterol, og den indeholder mange mættede fedtstoffer. Derfor er der mange, der udelukker det fra deres kost.

Alt er dog i orden med måde. Lad os tage et kig på ost.

Hvad er der i ost?

Ost er en fødevare, der er fremstillet af mælk, og den har været en del af menneskets kost i millioner af år. Først bliver mælken koaguleret, derefter tilsættes gæringsstoffer, og så får den lov til at modne. Afhængigt af mælketypen, de anvendte gæringer og modningsgraden får vi forskellige ostesorter.

De vigtigste ernæringsmæssige bestanddele i ost er:

 • A-, D- og B12-vitaminer.
 • Mineraler som f.eks. calcium, fosfor, zink og magnesium.
 • Proteiner af høj biologisk værdi med alle de essentielle aminosyrer.
 • Mættet fedt og kolesterol.

Vi skal dog huske på, at koncentrationen af næringsstoffer ændrer sig alt efter, hvilken type ost der er tale om.

Jo mere modnet osten er, jo mindre vand indeholder den. Som følge heraf har den en højere koncentration af næringsstoffer: Den har flere vitaminer og mineraler, men den har også mere kolesterol og fedt.

Læs mere: Alt, hvad du behøver at vide om fetaost

Den største frygt for at spise ost: Kalorier og fedt

Det er rigtigt, at ost er en fødevare, der er rig på kalorier, og at de fleste oste indeholder kolesterol og mættet fedt. På grund af det har mange mennesker besluttet at fjerne det fra deres kost, når de ønsker at tabe sig. Folk har også en tendens til at holde op med at spise det, hvis de har et højt kolesteroltal.

Folk, der ønsker at tabe sig, eller som af en eller anden grund skal holde øje med deres kost, bør tale med deres læge eller ernæringsekspert. Det skyldes, at ændringer i kosten bør drøftes med din læge, ligesom med alt andet, der vedrører dit helbred.

Det er dog nødvendigt at vurdere fødevarer som en helhed og holde op med at fokusere på nogle få bestemte næringsstoffer. I de seneste år er der kommet nye videnskabelige data om at spise ost. Og disse oplysninger har fået os til at genoverveje, hvor meget ost vi kan spise om dagen.

Revet ost

Hvor meget ost kan vi spise: Hvad siger videnskaben?

I 2019 offentliggjorde tidsskriftet Advances in Nutrition en artikel, der gennemgik nye videnskabelige beviser om forbruget af ost og mejeriprodukter. Desuden blev der kigget på forholdet mellem det og forskellige sundhedsproblemer. Konklusionerne var:

“Fede mejeriprodukter (sødmælk, yoghurt, ost) har ikke negative bivirkninger på insulinfølsomhed, blodlipidprofil og blodtryk på trods af deres indhold af mættet fedt og natrium.”

Desuden stod der:

“Det daglige saltforbrug bør kontrolleres af personer med kronisk nyresvigt eller nefrotisk syndrom. Og selv om det ser ud til, at det ikke har nogen stor indflydelse på blodtrykket, bør personer med højt blodtryk alligevel tale med deres læge.”

I samme tidsskrift stod der i en anden artikel:

“Mejeriprodukter, herunder ost, fremmer et bedre helbred, når de indtages med måde. Spisning af fermenterede mejeriprodukter, såsom ost eller yoghurt, er forbundet med en moderat lavere risiko for dødelighed som følge af hjerte-kar-sygdomme.”

Hvor meget ost kan vi spise om dagen?

Selv om vi kan spise ost dagligt, er det vigtigt at vide, at ost ikke er en grundlæggende fødevare i vores kost. Derfor kan vi ikke sidestille det med grøntsager, bælgfrugter, frugt eller æg, heller ikke som en kilde til vitaminer eller calcium. Så det er ikke en fødevare, som vi bør spise, når vi har lyst.

Selv om der ikke sker noget, hvis vi fjerner osten fra vores kost, bør det ikke give sundhedsproblemer at spise de anbefalede mængder af den.

Som med de fleste fødevarer er svaret på, hvor meget ost vi kan spise om dagen, “det kommer an på”. Individuelle kostanbefalinger er altid strengere end generelle anbefalinger. Vi kan dog fastsætte en retningslinje og en acceptabel mængde.

Når det drejer sig om bløde og lagrede oste eller oste, der er mere modne, er den anbefalede portion mellem 40 og 50 gram om dagen. Det svarer til ca. to skiver, da de hver især vejer ca. 20 gram.

Hvis vi taler om friske oste, kan du spise op til 100 gram om dagen. Det er tilfældet med mozzarella, hytteost, kvark eller mascarpone. Friskost markedsføres normalt i små portioner på ca. 75 gram hver. Så du kan bruge dette mål som reference.

Frisk ost

Tips til at spise ost på en sund måde

 • Prioritér traditionelle oste. Hvad mener vi med traditionel? Når det drejer sig om ost, taler vi om oste, der er fremstillet med de grundlæggende ingredienser: Mælk, mælkefermenter, salt og løbe. Nogle af disse er gouda, camembert, feta, manchego, gedeost, brie og gorgonzola.
 • Du behøver ikke at vælge fedtfrie eller lette oste. Hvis du ønsker at reducere dit fedtindtag, kan du spise hytteost eller friskost, som naturligt har mindre fedt, fordi de indeholder mere vand.
 • Vær forsigtig med smelteoste, der er specielt fremstillet til smeltning, individuelt emballerede eller oste, der bruges som smørepålæg. De er ofte lavet med andre mindre vigtige ingredienser som f.eks. mælkeprotein, smør og stivelse.
 • De oste med mest natrium er roquefort, parmesan, blåskimmelost, gouda og camembert. Det er vigtigt ikke at spise for meget af dem, så du ikke øger dit daglige natriumindtag til en mængde, der ligger langt over den anbefalede mængde i moderne kostvaner.

Så når vi taler om ost, kan vi sige, at selv om det ikke er en vigtig eller prioriteret fødevare, er det heller ikke fjenden af en sund kost.

Pas på din kost ved at holde den varieret og afbalanceret!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arne, A et al. Effects of full-fat and fermented dairy products on cardio metabolic disease: foods is more than the sume of its parts. Advances in Nutrition. Setiembre 2019. 10(5) : 924S-930S.
 • Australian Dietary Guidelines. Australian Government. National Health and Medical Research Council. Department of Health and Ageing. 2013.
 • Guo-chon, Ch, et al. Cheese consumption and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies. European Journal of Nutrition. Diciembre 2017. 56(8): 2565-2575.
 • Hjerpsted J. Cheese intake in large amounts lowers LDL-cholesterol concentrations compared with butter intake of equal fat content. American Journal of Nutrition. Diciembre 2011. 94(6): 1479-84.
 • Mozaffarian D. Dairy foods, obesity and metabolic health: the role of food matrix compared with single nutrients.  Advances in Nutrition. Setiembre 2019. 10(5) : 917S-923S.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.