Æteriske olier til neuropati hos patienter med diabetes

På grund af de smertestillende og beroligende egenskaber kan æteriske olier til neuropati påvirke behandlingen hos patienter med diabetes på en positiv måde. Find ud af mere her.
Æteriske olier til neuropati hos patienter med diabetes

Sidste ændring: 25 august, 2022

Folk har kendt til de terapeutiske egenskaber i æteriske olier i flere hundrede år. De er anerkendt for deres evne til at forbedre fysisk og mental velvære, især hvis du har bestemte lidelser. Det er derfor ikke overraskende, at du kan bruge æteriske olier til neuropati på patienter med diabetes.

Denne lidelse er alvorlig, eftersom den forårsager progressiv skade på nerverne fra de høje niveauer af blodsukker. Det kan være uden symptomer, men som regel forårsager det følelsesløshed, smerte og andet ubehag i ekstremiteterneI alvorlige tilfælde påvirker det også fordøjelsen og hjertets tilstand.

Hvordan kan æteriske olier hjælpe? Selvom forskere har brug for flere beviser for at kunne bekræfte dets effekter, antyder nogle studier, at æteriske olier til neuropati kan hjælpe med at minimere nogle af disse symptomer i behandlingen. Lad os se på det i detaljer nedenstående.

Hvad er neuropati indenfor diabetes?

Neuropati skrevet på læges tavle

Før vi dykker ned i detaljerne om, hvordan æteriske olier til neuropati kan hjælpe personer med diabetes, er det vigtigt at kende nogle grundlæggende informationer om neuropati. Som vi allerede har nævnt, er det en alvorlig og gængs komplikation for både type 1 og type 2 diabetes.

Det finder sted på grund af langvarige høje niveauer af blodsukkeret, især når det ikke er under kontrol. Som et resultat af det bliver nerver beskadiget, og de berørte områder begynde at vise smerte, følelsesløshed og andre symptomer, som bliver værre.

Selv når lidelsen er alvorlig og langvarig, er patienter sårbare for skader og infektioner, der er svære at behandle. Eftersom det er sværere for kroppen af hele, når blodsukkeret ikke er under kontrol, kan det endda føre til amputation.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Derfor kan personer med diabetes opleve tør mund

Typer af diabetisk neuropati

Begrebet, neuropati, beskriver forskellige typer af skader på nerverne. For patienter med diabetes er der fire primære typer af neuropati:

 • Perifer neuropati: Det er den mest gængse form. Det rammer primært fødder og ben, men det kan også involvere arme og hænder.
 • Autonom neuropati: Det rammer det autonome nervesystem. Det fører derfor til fordøjelsesproblemer, hjertesygdomme og seksuel dysfunktion.
 • Mononeuropati: Det kaldes også fokal neuropati, og det finder sted, når der er skade på en specifik nerve eller gruppe af nerver. Det forårsager derefter svækkelse i det berørte område. Det rammer som regel hånd, hoved, overkrop og ben.
 • Proximalt neuropati: Det er en sjælden form for neuropati. Det påvirker ofte hofter, balder og lår, hvor det forårsager en pludselig smerte og svækkelse af musklerne.

Årsager til diabetisk neuropati

Læge tjekker diabetisk patients fod med spejl

Patienter med diabetes er modtagelige for neuropati på grund af de høje niveauer af blodsukker. Risikoen er højere, når man ikke kontrollerer det i lang tid. Andre faktorer, som påvirker udviklingen af det, er:

Symptomer på diabetisk neuropati

Symptomerne på neuropati varierer fra patient til patient. Det meste af tiden er det område, der påvirkes først, fødderne. Der vil man måske opleve ubehag som en prikkende fornemmelse og smerte. Andre symptomer er:

 • Overfølsomhed ved berøring.
 • Tab af følelse ved berøring.
 • Koordinationsproblemer, når man går.
 • Følelsesløshed eller smerte i hænder og fødder.
 • En brændende fornemmelse, især om natten.
 • Svækkelse af musklerne.
 • Hævelse og oppustethed.
 • Kvalme, dårlig fordøjelse og opkast.
 • Diarré eller forstoppelse.
 • Svimmelhed og voldsom sveden.
 • Problemer med blæren såsom inkontinens.
 • Tørhed i skeden.
 • Erektil dysfunktion.
 • Synsproblemer såsom dobbeltsyn.
 • Øget hjerterytme.

Hvordan hjælper æteriske olier til neuropati patienter med diabetes?

Æteriske olier til neuropati

Æteriske olier bliver brugt i naturlig medicin som midler til at behandle forskellige symptomer og sundhedsproblemer. Anvendelsen af det, især indenfor aromaterapi, kan hjælpe med at fremskynde helingsperioden for bestemte lidelser. De kan også hjælpe med at lindre:

 • Snitsår, skræmmer og infektioner.
 • Hormonel ubalance.
 • Tilstande med stress, spænding og angst.
 • Problemer med søvn.

I dette særlige tilfælde kan æteriske olier til neuropati hjælpe patienter med diabetes. Deres fordele inkluderer faktisk smertelindring og bedre fordøjelse. Hvordan fungerer de?

Æterisker olier til neuropati indenfor diabetes

Æteriske olier med pebermynte, romersk kamille og lavendel kan være gavnlige i behandling af neuropati hos patienter med diabetes. Selvom der er behov for mere forskning for at kunne vurdere dets effekter, risici og fordele, har nogle personer oplevet lindring ved at følge denne behandling.

 • Mynte: Det har en let smertestillende effekt, som hjælper med at reducere smerte. Det fungerer derudover som et muskelafslappende middel og hjælper på fordøjelsesproblemer.
 • Romersk kamille: Et studie fra 2014 viste, at denne plante kan hjælpe med at behandle inflammatoriske lidelser. Det kan endda bekæmpe oxidativ stress.
 • Lavendel: Det er kendt for sin afslappende og smertelindrende handling. Lavendel er endnu et eksempel på æteriske olier til neuropati til personer med diabetes. Dets egenskaber forbedrer søvnkvaliteten, beroliger musklerne og reducerer smerte.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Æterisk vindruekerneolie: Fordele og anvendelser

Sådan kan man bruge disse æteriske olier til neuropati

Du kan bruge disse olier på forskellige måder. Man bruger dem som regel topisk til smertelindring, hvor det altid fortyndes med en bærerolie såsom kokos- eller olivenolie. På den måde forhindres de æteriske olier i at irritere huden.

En anden måde at bruge dem på er ved at fortynde en lille mængde i badevandet. Det giver dig mulighed for at drage nytte af deres aromatiske egenskaber, og de optages gennem huden. Begge løsninger kan minimere nogle af symptomerne forbundet med nerveskader.

Risici og advarsler for æteriske olier til neuropati til patienter med diabetes

Effektiviteten af at bruge æteriske olier til neuropati indenfor diabetes kan variere. Eftersom der er behov for flere beviser for at bekræfte dets effektivitet, vil det sikkert ikke fungere på samme måde hos alle patienter. Det er også vigtigt at bruge 100% ren æterisk olie.

Man kan også finde nogle æteriske olier af ringe kvalitet på markedet, som ikke har de samme fordele. Vær også sikker på at bruge en bærerolie af god kvalitet. For at undgå allergiske reaktioner bør man teste produktet på et lille område på huden først.

Hvis man bemærker et udbrud, hævelse eller røde pletter, bør man ikke bruge dem. Hvis man er gravid, bør man derudover tale med sin læge, før man bruger dem. Som det sidste må man ikke indtage æteriske olier under nogen omstændigheder.

Det kan interessere dig ...
Det glykæmiske indeks for honning og diabetes
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Det glykæmiske indeks for honning og diabetes

Honning bliver ofte brugt som et sødemiddel. Men er det glykæmiske indeks for honning sikkert for folk med diabetes og andre stofskiftelidelser? • Yagihashi, S., & Mizukami, H. (2017). Diabetic neuropathy. In Diabetes and Aging-related Complications. https://doi.org/10.1007/978-981-10-4376-5_3
 • Callaghan, B. C., Cheng, H. T., Stables, C. L., Smith, A. L., & Feldman, E. L. (2012). Diabetic neuropathy: Clinical manifestations and current treatments. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(12)70065-0
 • Zhao, J., Khan, S. I., Wang, M., Vasquez, Y., Yang, M. H., Avula, B., … Khan, I. A. (2014). Octulosonic acid derivatives from Roman chamomile (Chamaemelum nobile) with activities against inflammation and metabolic disorder. Journal of Natural Products. https://doi.org/10.1021/np400780n
 • Davies, S. J., Harding, L. M., & Baranowski, A. P. (2002). A novel treatment of postherpetic neuralgia using peppermint oil. Clinical Journal of Pain. https://doi.org/10.1097/00002508-200205000-00011
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
 • Hajhashemi, V., Ghannadi, A., & Sharif, B. (2003). Anti-inflammatory and analgesic properties of the leaf extracts and essential oil of Lavandula angustifolia Mill. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00234-4

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.