De 10 bedste animationsfilm i historien

Animationsfilm er ikke kun for børn. Se denne liste over de bedste animationsfilm i historien og gør popcorn klar!
De 10 bedste animationsfilm i historien

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Animation er kommet for at blive. Siden begyndelsen for mere end 100 år siden har animationsfilm udviklet sig eksponentielt. De har været ansvarlige for tusindvis af fantastiske film rundt om i verden. Uanset om vi er børn eller voksne, har vi alle sammen en yndlings blandt de bedste animationsfilm.

Læs videre, og opdag vores 10 bedste animationsfilm gennem tiderne.

Læs mere her: 6 romantiske film, der får dig til at græde

Top 10 bedste animationsfilm i historien

I de seneste årtier og takket være teknologiens fremskridt er der blevet skabt tusindvis af film ved hjælp af forskellige typer animationsteknikker for at glæde og overraske seerne og få dem til at tænke.

Men ikke alle har haft den samme gennemslagskraft og popularitet gennem årene. Her er en nedtælling af vores udvalg af nogle af de bedste animationsfilm – vil din favorit være med her?

10. Perfect blue (Satoshi Kon, 1997)

Denne psykologiske thriller anses for at være et af mesterværkerne inden for anime og høster ros fra både fans og kritikere. Det er også en kritik af idol-industrien, som populære sangere kaldes i Østen, og de uundgåelige problemer, som berømmelsen medfører i kølvandet.

Filmen fokuserer på livet for Mima. Hun er sangerinden i en japansk musikgruppe. På grund af dårligt salg af sine plader får hun en rolle i en tv-serie. Det ser dog ikke godt ud, og Mina falder i en dyb depression, der får hende til at genoverveje sin tilværelse.

Krisen bliver større og større, da serien bliver sendt, og hun opdager, at hun bliver overvåget og forveksler fiktionen med sit virkelige liv.

9. Coco (Lee Unkrich og Adrian Molina, 2017): En af de bedste animationsfilm fra nyere tid

Et filmisk kærlighedsbrev til mexicansk kultur og folklore og et musikalsk melodrama, hvor sange har magt til at vække vores forfædres erindringer til live. Filmen var en af årets mest indtjenende film og vandt en Oscar for bedste animationsfilm.

Filmen er baseret på den traditionelle De Dødes Dag, en af årets vigtigste mexicanske helligdage. Den fortæller historien om Miguel, en 12-årig dreng, der uforvarende bliver sendt til de dødes land. Der søger han hjælp hos sin tipoldefar, som giver ham sin velsignelse til at blive musiker og forsøge at vende hjem.

8. Det levende slot (Hayao Miyazaki, 2004)

Denne surrealistiske og magiske film behandler temaer som pacifisme, feminisme og respekt for alderdommen med unikke og særlige karakterer, der afslører deres følelser gennem deres oplevelser og vanskeligheder. Et stort bidrag fra den glimrende Miyazaki til historien om animationsfilm fra Studio Ghibli’s hånd.

Filmen foregår i et fiktivt land domineret af magi og teknologi i det tyvende århundrede. Det er der, hvor den lille Sophie, hovedpersonen, bliver offer for en forheksning, der får hende til at ligne en gammel kvinde. For at gøre en ende på sin forbandelse beslutter hun sig for at søge hjælp hos en magtfuld troldmand, der bor i et stort rejseslot.

7. Skønheden og Udyret (Gary Trousdale, Kirk Wise, 1991)

Denne film, der fortæller historien om en af de mest populære prinsesser i Disneys historie, var den første animationsfilm, der blev nomineret til en Oscar for bedste film, da kategorien bedste animationsfilm på det tidspunkt endnu ikke eksisterede. Den er rangeret på 34. pladsen blandt de bedste romantiske film i USA.

Måske denne artikel vil interessere dig: Seks romantiske film, der vil få dig til at græde

Filmen er baseret på romanen af samme navn, der blev skrevet i 1756, og fortæller historien om Belle, en intelligent ung kvinde, der, som skæbnen vil, ender med at blive låst inde i et enormt dyrs slot. Hun er ikke klar over, at han i virkeligheden er en prins, som er blevet forhekset af en ond heks og kun har brug for ægte kærlighed for at bryde fortryllelsen.

6. Elskende Vincent (Dorota Kobiela og Hugh Welchman, 2017)

Den talentfulde og gådefulde Vincent van Goghs liv er den røde tråd gennem denne mesterlige film. Med i alt 65.000 billeder er filmen udelukkende lavet af oliemalerier, som mere end 115 kunstnere fra hele verden har deltaget i at skabe.

På den måde fastholdes en linje, der trofast følger den hollandske kunstners maleriske stil, og hans malerier og historie vækkes til live på det store lærred.

Filmen er en dybtgående hyldest til malerens kunstneriske karriere og afslører på skærmen omstændighederne omkring hans tragiske og ensomme død i 1890. Fra hans depressioner og hans forsøg på at afhjælpe dem til den populære hændelse, hvor han skar sit øre af for at give det til en prostitueret.

5. Chihiro og heksene (Hayao Miyazaki, 2001)

En af Studio Ghibli’s bedst huskede film og den næstmest indtjenende animefilm i historien. Et storslået og blændende værk, der perfekt blander naturligheden i Orientens landskaber med surrealismen og magien i den traditionelle folklore. Det er den eneste animefilm, der har vundet en Oscar i kategorien bedste animationsfilm.

Den fortæller historien om Chihira Ogino. Det er en lille pige, der ved en tilfældighed af skæbnen ubevidst kommer ind i en verden domineret af ånder fra den japanske mytologi.

Men før hun kan vende tilbage til virkeligheden, opdager hun, at den magtfulde heks Yubaba har forvandlet hendes forældre til svin. Derfor må han arbejde for hende for at forsøge at komme tilbage til det normale.

4. Inderst inde (Pete Docter, Ronnie Del Carmen, 2015)

Denne Pixar-film er en rejse ind i hovedet på den lille Riley, en 11-årig pige, der må håndtere sine følelser for at klare livets udfordringer og den fremtidige modenhed. Den viser vigtigheden af følelser som glæde, sorg, vrede, frygt og modvilje for at hjælpe os med at komme videre.

Handlingen fokuserer på, at alle de oplevelser og følelser, vi har oplevet i løbet af vores liv, er de grundlæggende ting, der udgør vores væsen. Den blev tildelt en Oscar og en Golden Globe Award for bedste animationsfilm. Den var en af de mest indtjenende film i 2015.

3. Your Name (Makoto Shinkai, 2016)

Denne japanske animationsfilm er den tredje mest indtjenende animefilm i historien. En film, der handler om modernitet, kærlighed og venskab. Efter at have fremsat et ønske begynder Mitsuha Miyamizu, en ung gymnasieelev, at bytte krop med Taki Tachibana, en anden teenager hundrede kilometer væk, når de begge sover.

De to begynder at kommunikere gennem noter og forsøger at forstå, hvad de går igennem. På den måde begynder de uundgåeligt at danne et kærligt forhold på trods af vanskelighederne og afstanden. Et smukt fortællende og visuelt værk med et modent tema, der kan nydes af både voksne og børn.

2. Løvernes konge (Rob Minkoff og Roger Allers, 1994): En af de bedste animationsfilm

En af de mest berømte animationsfilm i Disneys historie og den mest indtjenende 2D-animationsfilm i historien. Den havde et budget på 45 millioner dollars og endte med at indbringe over 965 millioner dollars på verdensplan. Ud over at have vundet to Oscars og to Golden Globes for sit soundtrack og sin originale sang.

Filmen foregår på den afrikanske savanne og fortæller eventyret om den lille Simba, en ung løve, der er tronarving. Men alt ændrer sig den dag, hvor hans onkel Scar beskylder ham for at dræbe sin far for at overtage magten.

Simba må gå i eksil, men han giver ikke op. Så med hjælp fra sine nye venner genoplader han nok energi til at vende tilbage og forsøge at genvinde sin retmæssige plads.

1. Ildfluernes grav (Isao Takahata, 1988)

Dette er Studio Ghiblis tredje spillefilm og er baseret på romanen af samme navn af Akiyuki Nosaka. Bogen fortæller om hans egne oplevelser under Anden Verdenskrig. Den betragtes sammen med Steven Spielbergs Schindlers liste og Roman Polanskis Pianisten som en af de bedste krigsfilm nogensinde.

En hjerteskærende og smertefuld historie om et par unge søskende, der mister deres mor under et bombeangreb. De er tvunget til at overleve på egen hånd midt i konflikten.

En film, der forsøger at vise den voldelige virkelighed, som millioner af voksne og børn blev konfronteret med under krigen, og den fortjener at blive anerkendt som en af de bedste animationsfilm nogensinde.

Læs også: Smukke og tankevækkende film om sundhed

Flere af de bedste animationsfilm, der findes

Blandt de bedste animationsfilm i historien er der store titler, som man ikke må gå glip af og som er værd at beundre. Der er nogle kendte film og andre mere selvstændige film. De giver os mulighed for at se på verden med andre øjne. Med dem kan vi nyde animationsfilmens surrealistiske vidundere.

Her er nogle særlige titler til at fuldende dit maraton. Hvilken af dem er din favorit?

  • Persepolis (Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, 2007).
  • Den tavse stemme (Naoko Yamada, 2016).
  • Ghost in the Shell (Mamoru Oshii, 1995).
  • WALL-E (Andrew Stanton, 2008).
  • Toy Story 3 (Lee Unkrich, 2010).
  • Sjæl (Pete Docter og Kemp Powers, 2020).
  • Coraline (Henry Selick, 2009).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.