De 9 bedste midler mod nedsat appetit

Kender du midlerne til at behandle nedsat appetit? Læs denne artikel og udforsk de bedste hjemmemidler, du kan bruge!
De 9 bedste midler mod nedsat appetit
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 12 januar, 2023

Nedsat appetit er en lidelse, som, hvis den ikke behandles i tide, kan få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Det er kendt for at være meget almindeligt hos ældre, især dem, der bor på plejehjem eller er indlagt på hospitalet. Det kan dog påvirke alle aldersgrupper. Vi deler de bedste hjemmemidler til at vække din appetit.

Nedsat appetit

Som eksperter påpeger, reguleres appetitfornemmelsen af frontallappen, det limbiske system og hypothalamus samt neurotransmittere som serotonin og leptin.

De fleste tilfælde af appetitløshed er forbigående, enten på grund af stress, nerver eller en momentan forstyrrelse, der får lysten til at spise til at forsvinde.

Når dette sker sporadisk, kan det påvirke energiniveauet, humøret og endda evnen til at udføre daglige opgaver. Men generelt kan det løses ved at behandle årsagen eller vente på, at det forsvinder.

I andre tilfælde kan årsagen være eksistensen af en mere alvorlig eller vedvarende sygdom eller et helbredsproblem. Nogle af de tilfælde, hvor dette kan ske, er kræft, depression, hypothyreose eller kronisk obstruktiv lungesygdom.

Under disse omstændigheder er der bekymring for den mulige mangel på næringsstoffer og det vægttab, som en langvarig appetitløshed kan føre til. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på det, før det skaber komplikationer. Udforsk nogle alternativer, der hjælper med at stimulere sulten, i denne artikel.

Midler mod nedsat appetit

Når du ikke rigtig har lyst til at spise, kan du anvende nogle midler og hjemmetricks for at hjælpe din krop med at fordøje, vække din appetit og få mere næringsrige måltider, der hjælper dig med at give dig tilstrækkelig energi.

1. Lav og spis mindre måltider

Tomatjuice i lille kande

Selv om det kan virke som en modsigelse, er det ikke tilrådeligt at servere meget fyldte tallerkener, når en person har lidt appetit og lidt lyst til at spise. Dette kan skabe en afvisning fra begyndelsen.

Desuden letter det at spise lidt og ofte fordøjelsen og fremmer det at være mere sulten efter et stykke tid, hvilket kan øge kroppens samlede energi i slutningen af dagen.

I disse måltider er det vigtigt at prioritere fødevarer som kulhydrater, olivenolie, fed fisk, tørre frugter og nødder, ost, bælgfrugter og æg.

2. Tilbered prangende retter

Hvis du ikke er sulten, kan det virke som en stor indsats at lave komplicerede opskrifter. Men præsentationen af din mad bør ikke glemmes, da dette er meget vigtigt for at stimulere mavesækken og vække appetitten.

Nogle idéer til at opnå dette er følgende:

 • Hav forskellige farvede fødevarer på din tallerken.
 • Placér din mad på en pæn måde.
 • Brug urter og krydderier for at give smag og variation til hvert måltid.
 • Dryp med ekstra jomfru olivenolie: Det giver kalorier og fremhæver smagen af alle ingredienserne.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Disse fødevarer gør dig sulten

3. Planlæg dine måltider

Kanel

Sult er altid en af de vigtigste indikatorer på, at kroppen har brug for energi. Men når appetitten svigter af en eller anden grund, er det måske ikke tilrådeligt at stole på den.

Derfor er det tilrådeligt at tænke på dine daglige måltider i forvejen, have dem klar om nødvendigt og undgå at springe nogen over. Det samme gælder for mellemmåltider midt på formiddagen og midt på eftermiddagen, som om nødvendigt kan medbringes hjemmefra.

4. Skab en positiv atmosfære, hvis du har nedsat appetit

At spise i en behagelig situation kan være med til at øge din appetit og gradvist tilskynde dig til at spise mere mad.

For at gøre dette er det en god idé at dække bord, servere mad på tallerkener, spille musik eller spise i selskab.

Nogle data viser, at måltider sammen med venner eller tv-kiggeri afleder opmærksomheden fra den indtagne mad og kan påvirke dit indtag og din fordøjelse.

5. Motionér

Fysisk aktivitet eller sport indebærer et forbrug af energi, som kroppen skal restituere. Derfor er det oftest ledsaget af en øget appetit.

Det gør ikke noget, hvis intensiteten ikke er høj. Du kan starte med enkle gåture, hvis det nuværende aktivitetsniveau er lavt.

Glem heller ikke, at motion er meget positivt for at forbedre angst og stress. Hvis disse er årsagerne til den manglende appetit, vil fordelene være endnu større.

6. Hold øje med dit fiberindtag

I dag er det velkendt, at dette næringsstof har positive virkninger på kroppen, men det er også en af dem, der letter følelsen af mæthed og fylde.

Af denne grund kan det, mens den manglende appetit og problemerne med at spise varer ved, være at foretrække at reducere dets tilstedeværelse lidt i dine måltider.

For at gøre dette kan du gennemføre nogle af disse ændringer:

 • Vælg raffinerede kornsorter i stedet for fuldkorn (brød, ris, pasta osv.).
 • Skræl din frugt.
 • Vælg kogte grøntsager, og kombinér dem med kartofler eller søde kartofler.
 • Tilbered salater med pasta, ris, majs, tun eller avocado, og undgå store portioner salat, spinat, gulerødder osv.
 • Reducér portionerne af bælgfrugter, og øg tilstedeværelsen af æg og fisk.

7. Vælg dine yndlingsfødevarer ved nedsat appetit

Variation i kosten er vigtig, men når der er problemer med at spise, er det måske ikke det bedste tidspunkt at tvinge dig selv til at indføre fødevarer, der ikke er så appetitlige.

At sidde foran en tallerken og vide, at du vil nyde at spise det, der er på den, kan få dig til at spise mere. For at sikre, at disse fødevarer er tilgængelige, er det at foretrække at planlægge på forhånd og altid have dem ved hånden.

Den eneste undtagelse ved dette er ikke at misbruge fastfood, slik eller færdigretter, selv om disse er de mest appetitlige. I disse tilfælde bør du søge efter måder til at tilberede sunde og næringsrige alternativer derhjemme.

8. Prøv et laurbærmiddel

I naturmedicin er laurbær blevet fremhævet som et fordøjelsestonikum, der anbefales til at kontrollere overskydende surhed og irritation.

Disse egenskaber er gavnlige til behandling af nedsat appetit. Ved at berolige ubehag i maven genopretter man lysten til at spise.

Ingredienser

 • 2 eller 3 laurbærblade
 • 250 ml vand

Fremgangsmåde

 • Først tilsættes laurbærbladene til en kop vand, og det bringes i kog.
 • Når det koger, tages det af varmen, dækkes til, og du venter på, at det trækker i 5 til 10 minutter.

Anvendelsesmetode

 • Drik en kop af teen 30 minutter før hvert måltid.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tre lækre appetitvækkere til din næste fest

9. Pebermynte, kamille og citronmelisse

Kamillete er godt i forbindelse med nedsat appetit

De fordøjelsesfremmende og beroligende egenskaber i de planter, der er kombineret i denne te, er nyttige til at vække appetitten. Dette er især tilfældet, når dens fravær er relateret til episoder af stress og nervøsitet.

Ingredienser

 • 250 milliliter vand
 • ½ spiseskefuld mynte (5 gram)
 • 1 teskefuld kamille (5 gram)
 • 1 teskefuld citronmelisse (5 gram)

Fremgangsmåde

 • Kom vand i en gryde og lad det koge.
 • Når det når kogepunktet, tilsættes planterne. Skru ned for varmen, og lad det trække i 3 minutter.
 • Sluk derefter for varmen, dæk gryden til og lad det trække i 10-15 minutter mere.
 • Når teen efter denne tid er lunken, kan du si den og drikke den.

Anvendelsesmetode

 • Drik en kop te om morgenen på tom mave, og gentag igen før frokost.

Hvornår skal man kontakte en læge ved nedsat appetit?

Hvis din manglende appetit kun varer et par dage, er lægelig indgriben ikke nødvendig. Men hvis symptomet fortsætter, selv efter at du har prøvet de ovennævnte midler, er det nødvendigt at søge professionel hjælp til korrekt behandling.

Gå til lægen, hvis du præsenterer følgende omstændigheder:

 • Mærkbart vægttab.
 • Svaghed og træthed.
 • Angst og depression.
 • Anoreksi eller bulimi.
 • Indtagelse af medicin, der kan reducere appetitten.

Sæt disse midler mod nedsat appetit i værk

Planlæg forud, vælg nærende mad, spis oftere eller prøv nogle urteteer. Alle disse små rutiner kan være med til at vække din appetit.

Hvis appetitløsheden er midlertidig, kan den blive bedre i løbet af et par dage, især hvis årsagen forsvinder. Ellers er det at foretrække at tale med din læge for at vurdere situationen og finde den rette behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.